LibreOfficen kielitarkastus?

Kun kirjoitan sanoja väärin kyseisellä ohjelmalla, ei tule sitä punaista viivaa sanan alle. Olen laittanut kaiken mahdollisen suomeksi mutta vaikka kirjoittaisin kirjaimia sekaisin peräkkäin, ei näytä mitään virhettä. Tämä olisi tärkeää saada kuntoon työni vuoksi, mikä neuvoksi? (Käytössä siis LibreOffice 4.2.3.3)

Voikko: http://fi.wikipedia.org/wiki/Voikko_(ohjelmisto)
http://voikko.puimula.org/
Ja esim. libreoffice-voikko. Useimmista jakeluista voikko löytyy ohjelmalähteistä.

Lisäys: oionluku on oma taiteenlajinsa, jossa nuo ohjelmat pyrkivät auttamaan. Lähtökohtahan kuitenkin on, että kirjoittaja pystyy kirjoittaamaan virheetöntä tekstiä, jolloin virheenkorjauksia ei edes tarvita. Hitaampikin kirjoittaminen on yleensä nopeampaa kuin virheiden korjaus tekstistä.

Asensin tuon voikon mutta mitään muutosta ei tapahtunut. Asetuksista kun katson niin kieliasetukset näyttävät että voikko on asennettuna mutta kun painan siitä, asetuksissa se ei näytä yhtään mitään. Pitääkö se laittaa jotenkin vielä jostain päälle?

F7 asettaa tai valikosta Työkalut -> Kielentarkistus. Tai Palkki, jossa lukee ABC punaisella alleviivattuna. Myös Muotoilu -valikossa on vaihtoehtoja.

Mikään noista ei kyllä tee mitään. Mitäs nyt sitten?

Sinulla taisi olla Linux Mint. Onko nyt varmasti nimenomaan pakettienhallinnan kautta asennettu paketit libreoffice-l10n-fi ja libreoffice-voikko?

Punaiset viivat saa sanojen alle kun kytkee automaattisen oikoluvun päälle. Se tapahtuu painamalla juuri sitä edellä mainittua ABC-nappia, jossa on punainen aaltoviiva alla.

Tai sitten asetuksista rasti ruutuun:

Työkalut ---> Asetukset... ---> Kieliasetukset ---> Kirjoituksen aputyökalut ---> Asetukset ---> Oikolue kirjoittaessa

Asetuksen pitäisi tulla voimaan heti, jos ei tule niin käynnistä LibreOffice uudelleen.

Tuolla tavalla kaikki asetukset ovat mutta mitään ei tapahdu ? ei se kielitarkistus näin vaikeaa voi olla!
Entä jos asennan vaan vanhan wordin ja käytän sitä vinessä, toimiiko normaalisti?

Jo on kumma. Kokeilin Mint-virtuaalikoneella ja sillä oikoluku toimi heti voikon asennuksen jälkeen ilman mitään säätöjä. Varmistetaan nyt että oikea paketti on varmasti asennettuna.

Avaa ensin komentorivi:

Menu ---> Pääte

Ja komenna sitten:

Luulen että MS Wordin ajaminen Winessä vaatii paljon enemmän säätämistä kuin tämä. Voithan kokeilla sitä jos haluat mutta LibreOfficella pääset helpommalla.

[quote=“Zeti, post:7, topic:1576”]Tuolla tavalla kaikki asetukset ovat mutta mitään ei tapahdu ? ei se kielitarkistus näin vaikeaa voi olla!
Entä jos asennan vaan vanhan wordin ja käytän sitä vinessä, toimiiko normaalisti?[/quote]

Kyllä minulla toimii. Alla Fedora 20 ja paketit asennettuna mm.:
libreoffice-writer-4.2.3.3-9.fc20.x86_64
malaga-suomi-voikko-1.14-1.fc20.x86_64
enchant-voikko-1.6.0-7.fc20.x86_64
libvoikko-3.6.1-1.fc20.x86_64
libreoffice-voikko-3.4-3.fc20.x86_64
mozvoikko-2.0.1-5.fc20.noarch

Saanee MS-Officen varmaankin toimimaan. Ei sen tarkempaa tietoa (eikä kuulu oikein Linux-palstojen kiihkeimpiin keskusteluaiheisiin?):
http://appdb.winehq.org/appview.php?appId=31
http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=10
jne.

[quote=“oselotti, post:8, topic:1576”][quote=“Zeti, post:7, topic:1576”]
Entä jos asennan vaan vanhan wordin ja käytän sitä vinessä, toimiiko normaalisti?
[/quote]

Luulen että MS Wordin ajaminen Winessä vaatii paljon enemmän säätämistä kuin tämä. Voithan kokeilla sitä jos haluat mutta LibreOfficella pääset helpommalla.[/quote]

Täytyy vielä tähän lisätä että en tiedä mikä on MS Wordin tietoturvapäivitysten laita. Ei ole varmastikaan kovinkaan tietoturvallinen ratkaisu käyttää ainakaan vanhaa MS Wordin sovellusversiota.

Toimisto-ohjelmistot saavat muiden ohjelmien tavoin toisinaan tärkeitä tietoturvapäivityksiä. Kannattaa aina käyttää aktiivisesti kehitettyjä ohjelmia jos tietoturvasta välittää.
https://www.libreoffice.org/about-us/security/advisories/

Entä jos asennan vaan vanhan wordin ja käytän sitä vinessä, toimiiko normaalisti?

Itse asensin yhteen linux mint koneeseen virtualboxin kautta win xp:n ja siihen officen. Otin netin pois käytöstä xp:ltä, joten ei tule sitä kautta haittaa siihen. Voi olla että pääsee vähemmällä säätämisellä kuin winen kanssa? Tosin se edellyttää, että löytyy windows cd.

[quote=“oselotti, post:6, topic:1576”][quote author=Zeti link=topic=2349.msg9889#msg9889 date=1399179452]
Mikään noista ei kyllä tee mitään. Mitäs nyt sitten?
[/quote]

Sinulla taisi olla Linux Mint. Onko nyt varmasti nimenomaan pakettienhallinnan kautta asennettu paketit [tt]libreoffice-l10n-fi[/tt] ja [tt]libreoffice-voikko[/tt]?

Punaiset viivat saa sanojen alle kun kytkee automaattisen oikoluvun päälle. Se tapahtuu painamalla juuri sitä edellä mainittua [tt]ABC[/tt]-nappia, jossa on punainen aaltoviiva alla.

Tai sitten asetuksista rasti ruutuun:
[tt]Työkalut —> Asetukset… —> Kieliasetukset —> Kirjoituksen aputyökalut —> Asetukset —> Oikolue kirjoittaessa[/tt]

Asetuksen pitäisi tulla voimaan heti, jos ei tule niin käynnistä LibreOffice uudelleen.[/quote]

Kokeilin komentoasi ja ohjelma muuttui nyt ainakin suomenkieliseksi.
Sen jälkeen huomasin nyt että “Kirjoitusten aputyökalut” kohdassa “Oikoluku (Voikko)” puuttuu kokonaan (olen aika noob näissä asioissa).
Eli siis miten sen Voikon nyt sitten asennetaan, kun luulin aikaisemmin asentaneeni sen?

[quote=“Zeti, post:12, topic:1576”]Kokeilin komentoasi ja ohjelma muuttui nyt ainakin suomenkieliseksi.
Sen jälkeen huomasin nyt että “Kirjoitusten aputyökalut” kohdassa “Oikoluku (Voikko)” puuttuu kokonaan (olen aika noob näissä asioissa).[/quote]

Aiemmassa viestissä antamani komento asentaa LibreOfficen suomenkielisen lokalisaatiopaketin (libreoffice-l10n-fi) ja voikon (voikko-fi ja libreoffice-voikko). Nyt voikon pitäisi olla asennettuna, mikäli komensit täsmälleen kuten neuvoin, eli koko komentorimpsu kokonaisuudessaan. Kokeilin itse Linux Mint 13 MATE -virtuaalikoneessa ja minulla lähti toimimaan ihan tuolla se LibreOfficen oikoluku.

Et kai vain aiemmin yrittänyt sitä mistään nettisivulta ladata? Kannattaa aina vastaisuudessa asentaa ohjelmat sieltä Mintin Ohjelmistohallinnan kautta.

Menu ---> Ohjelmistohallinta

Sinne vaan hakusanaksi ohjelman nimi ja sitten vaan asentaa. Ei tarvitse välttämättä opetella käyttämään komentoriviohjelmia kun Mintissä on ihan toimiva graafinen edustaohjelma pakettienhallinnalle.

Ohjelmanhallinnan mukaan voikko oli kyllä asennettuna. Kokeilin poistaa sen ja asentaa uudelleen mutta ei vieläkään toimi. ???

EDIT. komensin asennuksen juuri niinkuin neuvoit.

[quote=“Zeti, post:14, topic:1576”]Ohjelmanhallinnan mukaan voikko oli kyllä asennettuna. Kokeilin poistaa sen ja asentaa uudelleen mutta ei vieläkään toimi. ???

EDIT. komensin asennuksen juuri niinkuin neuvoit.[/quote]

Nyt on oikeat paketit asennettuna. Oletko varma ettei se toimi? Punainen viiva tulee sanojen alle vasta välilyönnin painamisen jälkeen. Kokeile kirjoittaa muutama lause ja jätä tahallaan kirjoitusvirheitä joihinkin sanoihin.

Jos ei toimi niin katso vielä ne LibreOfficen asetukset jotka neuvoin aiemmin. Varmista että “Oikolue kirjoittaessa” on päällä. Jos ei senkään jälkeen toimi niin en kyllä osaa sanoa mistä voisi johtua, kun en pysty toistamaan ongelmaa omalla koneellani.

Kokeilin komentaa tuon saman komennon äitini koneella jossa on sama Linux kuin minulla ja hänellä se toimii oikein. Kummallista.
Entäs jos asennan koko ohjelman uudelleen ja toivon että se toimii sitten? en vain ole varma miten se tehdään?

Ohjelmistohallinnasta voit myös poistaa paketteja samoin kuin asentaa niitä. Kannattaa vaan kokeilla jos et ole siihen perehtynyt.
Ainakin Ubuntun sovellusvalikoimasta voi valita libreoffice-voikko paketin ja poistaa sen. Kun paketti on poistettu. Poista napin tilalle tulee asenna nappi.

[quote=“Zeti, post:16, topic:1576”]Kokeilin komentaa tuon saman komennon äitini koneella jossa on sama Linux kuin minulla ja hänellä se toimii oikein. Kummallista.
Entäs jos asennan koko ohjelman uudelleen ja toivon että se toimii sitten? en vain ole varma miten se tehdään?[/quote]

Ohjelman poistaminen ei poista sen asetuksia. Luulisin että ongelma on juuri asetuksissa. Muistatko mitä LibreOfficen asetuksia säädit ennen kuin asensit voikon? Voisit kokeilla poistaa LibreOfficen asetukset.

[ul][li]Varmista että LibreOffice ei ole päällä.[/li]
[li]Avaa komentorivi ja komenna:[/li][/ul]

[ul][li]Käynnistä nyt LibreOffice uudelleen ja kokeile toimiiko.[/li][/ul]

Jee, nyt toimii! kokeilin komentoasi ja poistin Voikon, asensin Voikon uudelleen ja nyt toimii.

Kiitos todella paljon teille kaikille vaivannäöstänne! :slight_smile:

[quote=“Zeti, post:19, topic:1576”]Jee, nyt toimii! kokeilin komentoasi ja poistin Voikon, asensin Voikon uudelleen ja nyt toimii.

Kiitos todella paljon teille kaikille vaivannäöstänne! :)[/quote]

Eipä kestä. Näemmä siellä oli joku asetus solmussa, käyttäjäkohtaisten asetusten poistaminen korjasi ongelman. Eipä tullut ihan heti mieleen että voisi olla siitä kiinni.