Linpus ongelma: Messenger ei toimi ja nappaimisto on sekaisin!

Ostin tanaan uuden Acer Aspire Onen verkkokaupasta. Siina on Linpus Linux kayttis. Ongelmia ilmeni aluksi paljon, mutta osa ratkesi nopeasti. Kuitenkaan en saanut Messengeria toimimaan: Se herjaa koko ajan etta ohjelma ei tuo serveria. Toinen ongelmani on etta kirjain jossa on a:n paalla kaksi pistetta (:D) ei toimi, sen lisaksi lahes kaikki erikoisnappaimet ovat taysin sekaisin, yritin muuttaa nappaimiston suomenkieliseksi mutta ei toiminut. Auttakaa!

Lisays: Siis myoskaan kirjain jossa on o:n paalla pisteet ei toimi!

Mitäköhän serveriä haluat käyttää?

Yleisesti /etc/X11/xorg.conf tiedostossa määritellään käytettävä näppäimistö. Esim. määritys
Sektiossa
Section “InputDevice”

Option “XkbLayout” “fi”

auttaa jo pitkälti näppäimistömäärityksiin.
Yleensä jo yllämainittu tiedosto on aika mukavasti kommentoitu.
Linpus perustunee jollakin tapaa Fedoraan, jossa on aika kattavasti konfigurointityökaluja, joten tuo mainitsemani tiedoston editointi ei liene mitenkään välttämätöntä.

Terve, mesestä en osaa sanoa, mutta näppiksen ääkköet saanet helpoiten lataamalla uusimman päivityksen asetusten Live Updatella. On ilmestynyt vasta, oli muistaakseni nimeltään jokin keyboard layout patch tai vastaava. Se ujuttaa asetuksiin uuden ikonin jolla saa valittua suominäppiksen. Homma hoituu myös /etc/X11/xorg.conf tiedostoa manipuloimalla, mutta jos aihe ei ole tuttu, parempi ladata tuo päivitys. Jos ei toimi, tongitaan sitten tarkemmat ohjeet esille.

TJ

Kun yritan tallentaa muokatun xorg.conf:in tulee ilmoitus “Can’t open file to write”! Hermo menee! Luulin etta Vista on maailman eniten suojattu ja kyseleva kayttis, mutta kylla taitaa Linpus vieda voiton! Ja paivitys ei lataudu millaan!

Ok, xorg.conf tiedoston kirjoitusoikeudet on pääkäyttäjällä (root), hyvästä syystä. Se määritelee mm. rotan ja näppiksen ominaisuudet. Saitko ladattua uusimmat päivitykset? Homman pitäisi hoitua niiden jälkeen. Jos haluat editoida xorg.conf tiedostoa, se käy esim. seeuraavasti : avaa konsoli, (esim alt+F2 --> run terminal), muuta käyttäjäksi root (su+password). Nyt oletkin sitten root-oikeuksilla liikenteessä, eli varovaisuus on paikallaan :-
Saat ko. konffin auki mousepad /etc/X11/xorg.conf komennolla :

[user@localhost ~]$ su
Password:
[root@localhost user]# mousepad /etc/X11/xorg.conf

–>

Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard0"
Driver "kbd"
Option “XkbModel” "pc105"
Option “XkbLayout” "fi,gb,us(euro)"
Option “XkbOptions” "grp:alt_shift_toggle"
EndSection

Muutettava rivi on siis tuo Option “XkbLayout” “fi,gb,us(euro)”

Sulta puuttunee tuo fi sieltä, ja itselläni em. konffi toimii hyvin. Jos/kun käytät mousepadia, niin katso mitä yläpalkissa lukee, Vistasta en tiedä mutta *nix:it toimii juuri näin. Kaikilla tiedostoilla on tarkkaan määritellyt käyttöoikeudet, kannattaa perehtyä aiheeseen jos linux ei ole ennestään tuttu. root-käyttäjä voi siis tehdä paljon hyvää konffeja editoimalla, ja vielä enemmän tuhoa :P, eli ole varovainen.

TJ

Mista loydan tuon “Keyboard Layout” ohjelman mika sinulla on viestin lopussa. Ja niinkuin jo kerroin paivitusten lataaminen ei onnistunut!

Ja siita messengerista. Se ei toimi hotmail osoitteellani, ohjelma antaa vain viestin> Your MSN Messenger account example@hotmail.com is error
Our protocol is not supported by the server.

En edes tiedä mistä se on kotoisin, itse latasin sen Live Updaten kautta. Se homma sun täytyy saada toimimaan, noita paikkoja tulee ajoittain kumminkin. Se lienee helpoin tapa pitää kone ajan tasalla. Ei se muuta vaadi kun suht nopean nettiyhteyden ja sillä se hoituu. Langaton verkkohan sulla on käytössä, hakeudu johonkin missä saat kunnon yhteyden, ja ei muuta kun Live Update käyntiin. Serveri saattaa joskus olla tukossa, mutta ei muuta kun uutta yritystä vaan, kyllä sinne lopulta pääsee ja saat kaikki tarvittavat ladattua. Siellä on joka tapauksessa käyttöjärjestelmäpäivityksiä, päivityksiä ohjelmille ja printtereille sun muuta. Ei niitä kannata erikseen etsiskellä, Acerin sivuilta en oikein itse ainakaan vielä ole kunnon tukisivija löytänyt. Edelliseen viestiin viitaten, tuo xorg.conf tiedoston editoinnin kyllä pitäisi hoitaa sen näppisongelman, kunhan et vaan muuta muita rivejä siellä. Lisäät vaan sen fi-option em. riville, ja vaikka poistat us, gb-optiot jos et niitä tarvitse, ja tallennat tiedoston uuden version (ctrl-s). Mousepad sinänsä toimii kuten mikä tahansa editori, esim windowsin muistio. Mutta kannattaa hoitaa tuo live Update toimimaan ja käytellä sitä silloin tällöin…

TJ

Jaa P.S. Kannattaa myös tehdä “korjaustikku” kaiken varalle. Eli megainen usb-tikku riittää, ohjeet tuli koneen DVD:n mukana, homma hoituu vaikkapa windowsilla. Boottaat Acerin devarin PC:llä muistitikun kanssa, niin saat sen korjaus"levykkeen" aikaiseksi. Sillä voi sitten palauttaa Acerin tehdasasetuksiin.