Linux 2.6.18.8: paljonko muistia?

Eli paljonko 2.6.18.8 -ytimen sisältävä distro voi maksimissaan käyttää muistia, omassa myllyssä sähköä syömässä 4Gt DDR2:hta, KDE:n Control Centeristä ei selvinnyt, paljonko muistia voidaan käyttää. (käytössä PCLOS 2k7 Final)
Läpinäkyvät ikkunat eivät enää kaada konetta kuten kävi 1Gt DDR 400Mhz -koneen kanssa, mutta (läpinäkymättömien, läpinäkyvyyttä vain testattu) ikkunoiden siirtely näytöllä on nykivää, ja mehupuristimena ollessa GF8600GT:n ja Core 2 Duo E6320:n kaltaista “viihdekäyttö rautaa” ei vikaa voitane niiden piikkiin laittaa.
kone ei ole yhteydessä internetiin, joten verkkoliikennekään ei voi olla syynä, ja puhdas asennus ei muuta mitään, ei tuo nykivä siirto haittaa, mutta häiritsee kylläkin.


OFFTOPIC(?):
Näytönohjain on tällä hetkellä geneerisellä ajurilla, näyttö tunnistuu ongelmitta ja on säädetty suositellulle 16:10 -suhteelle 1440x900, nVidian (suljettu) GF 8 -sarjan ajuri mahdollistaa Compizin käytön, muttei muuta nykimistä suuntaan tai toiseen. Toisaalta ajuri vaatii asennuksen yhteydessä lisäpaketteja, jotka saa vain Synapticilla tai apt getilla, kummastakaan ei ole apua ilman yhteyttä.

Monitorin virkaa toimittaa siis 19" laajakulma -LCD, HP w19b, käytössä DVI -kaapeli.

Ei kauhiasti muistia, mutt jotkut tehosteet prosutehoa kyllä - sekä cpu:ta ja gpu:ta.

Eihän siinä vesa-ajurissa oo 3D-kiihdytystä lainkaan. Se ei siis oo mikään kunnollinen ajuri. Sillä voi käyttää sujuvasti vain ‘staattisia’ sovelluksia, niinku Openoffice tai Kate, sähköposti tai selain ja kyll kai video, mutt ei mitään oikeita pelejä eikä työpöedälle piirtäviä ohjelmia. Eikä missään tapauksessa läpinäkyvyyttä esittäviä, koska siinä siirroissa näytönohjain ja prosu joutuu laskemaan pirusti koko ajan.

Se nVidian GO-ajuri tarvitaan ehdottomasti käytössä. …tai sitt palaat vain tän tekstin alun ohjelmien käyttäjäksi…

Muttku niin monta kertaa ennenkin, muista ett pelkkä ohjaimen asennus ei riitä, vaan käyttikselle pitää kertoa myös, ett käytähän tota uutta (nVidian) ajuria. Ja sen kertominen on hiukka distrosta riippuvainen - joko komentoriviltä (openSuse ja (K)Ubuntu tai graafisesti Kubuntu)

Mull on vanhempi nVidia 7600 GS (se karvalakkimalli) ja 1 giga muistia neljä vuotta vanhassa koneessa ja hyvin kiihdyttelee - ei siis pätki.

tarkoitin, että paljoako tuo kerneli kykenee käyttämään tuosta 4Gt, esim. Wintoosa XP ei osaa käyttää siitä kuin 3,4Gt, en myöskään tarkoittanut mitään monimutkaisten ja paljon tehoa syövien ohjelmien käytön yhteydessä tapahtuvaa nykimistä, vaan sitä, että jopa terminaalia tai katen ikkunaa liikuteltaessa on siirtyminen nykivää.

Tiedän, että pitää erikseen säätää ko. ohjain Controlpanelista käyttöön.

eli mikä ikkuna sitten olikaan auki, jopa tyhjä teksti-ikkuna, niin siirrettäessä esimerkiksi keskeltä ruutua johonkin kulmaan, niin ensin näyttää siltä kuin hiiri ei olisikaan ottanut ikkunasta kiinni, sitten se siirtyy noin kolme senttiä, jämähtää sekunniksi siihen ja siirtyy toiset kolme senttiä.

ja ikkunat siis EIVÄT ole läpinäkyviä.

ajuriongelmahan toi on. Ei oo muistin määrästä kiinni, vaan näytönohjaimesta ja sen ajurista
ajurin pelkkä asennus ei riitä, vaan se pitää ottaa myös käyttöön eli kertoa käyttikselle, ett käytähän tota just asentamaani ajuria.
Susessa ja (K)Ubuntussa siihen on hiukka toisistaan poikkeavat tavat, mutta PCLossista en tiedä, miten se tapahtuu
ja se geneerinen (Vesa) ajuri nykii ilman muuta - sujuvaan käyttöön tarvii ehdottomasti kaupallisen (ilmainen) ajurin.

Kyllä sen pitäisi täydet neljä gigaa ymmärtää. Kernelin käännössä tehdyistä asetuksista sitten riippuu miten suuren osan siitä yksi prosessi pystyy ottamaan käyttöön. Wikinkin puolelta siitä löytyy tietoa.

XP:kin osaa käyttää täydet 4 GB, kunhan boot.iniin lisää /pae -valitsimen .

[quote=“squid, post:6, topic:114”][quote author=Toni Alenius link=topic=87.msg465#msg465 date=1194884878]
tarkoitin, että paljoako tuo kerneli kykenee käyttämään tuosta 4Gt, esim. Wintoosa XP ei osaa käyttää siitä kuin 3,4Gt, en myöskään tarkoittanut mitään monimutkaisten ja paljon tehoa syövien ohjelmien käytön yhteydessä tapahtuvaa nykimistä, vaan sitä, että jopa terminaalia tai katen ikkunaa liikuteltaessa on siirtyminen nykivää.

[/quote]

XP:kin osaa käyttää täydet 4 GB, kunhan boot.iniin lisää /pae -valitsimen .[/quote]

Ei osaa. Tai no teoreettisesti kait se 3GB menee.