Linux-käyttöjärjestelmä hakusessa puhelimeen

Olen pitkään miettinyt uuden puhelimen hankkimista ja haluaisin siksi tietää, että onko mahdollista ladata puhelimeen Linux-käyttöjärjestelmä?
Puhelimeni on Huawei P Smart 2018, johon siis aion ladata käyttöjärjestelmän. Uuteen puhelimeeni ei tule Linuxia.
Jos on mahdollista vaihtaa, niin mitä käyttistä suosittelet androidille? Ja miten asennus kuuluisi tapahtua?

Helppokäyttöinen ja intuitiivisen käyttöliittymän omaavan kotimaisen Jollan Sailfish OS on yhteisön avulla portattu useammallekin Android-puhelimelle, Jollan kaupallisen tuen tällä hetkellä keskittyen ainoastaan Sonyn Xperia-puhelimiin. Yritin katsoa, jos löytyisi ennalta olemassa olevaa yhteisön tekemää versiota puhelimelle Huawei P Smart 2018, mutta sellaista ei löytynyt, ehkä voisit ehdottaa sellaisen tekemistä?

https://together.jolla.com/question/128326/community-port-requests/

Itselläni kaupallisen Sailfish OS:n asennus Sonyn Xperian oletus Android-asennuksen päälle tapahtui aika jouhevasti, USB-C kaapeli kytkettynä Linux-tietokoneeseen, terminaalisovelluksen hoitaessa hommat mutten en tiedä ollenkaan yhteisöversioiden asennuksista. Io-techin muutaman vuoden takainen artikkeli asiaa koskien:

Ja vaikka uuteen puhelimesi ei Linuxia tulisi, ehkä joku päivä samat mietteet tulevat uudestaan, silloin Sailfish OS:n kannalta todennäköisimmin tuettu on joku Sony Xperia-malliston laite, laajin tuettu Linux-jakelu valikoima löytynee suht koht heikkotehoiselta PinePhonelta ja sen jälkeen Fairphone 3:sta. Toisaalta Sailfish OS ja monet muut Linux-jakelut eivät ole läheskään sellaisia resurssisyöppöjä kuin Android-käyttöjärjestelmänä.

Olen vielä uusi Linuxin kanssa, joten koodaaminen ei onnistu minulta. Just ja just sain vanhaan läppäriin asennettua Linux Mint käyttiksen😅. Onkos sellainen käyttiksen tekeminen kuinka vaikeaa? Voiko käyttiksen tehdä vaikkapa minun läppärillä, jossa on äsken mainittu käyttis?

Käyttöjärjestelmän tekeminen? Et satu tarkoittamaan esim. asentamista Androidin päälle kuten Sailfish OS:n? Kunhan läppäristäsi löytyy vain USB-portti, sen asennuksen pitäisi onnistua.

Ja jos oikeasti haluat mitään ohjelmointia tehdä, olipa se vain ohjelma tai mitään muuta, Linux-jakelu on mielestäni paras käyttöjärjestelmä sitä varten. Mutta, jos sinun tarvitsee kääntää koodi suoritettavaksi binääriksi, voi olla, että joudut tapauksesta riippuen odottelemaan pitkänkin tovin, jolloin nykyaikaisempi moniytiminen suoritin, ainakin 8 oikeaa ydintä, voisi tulla tarpeen, joita ei välttämättä löydy vanhemmista läppäreistä.

Noh, jos kuitenkin tyydyn valmiiseen käyttöjärjestelmään.
Kumpi olisi vanhalle puhelimelleni parempi käyttöjärjestelmä, jonka pystyy asentaa? Ja jos pystyy asentaa niin olisiko step-by-step ohjetta käyttiksen asentamiseen?
Saako siihen uuteen käyttikseen asennettua esimerkiksi facebookia tai youtubea?