Linux kehittäjät napit vastakkain

Linux-rintamalla on havaittavissa rintamakarkuruutta. Asioista kiistellään eikä rauhasta ole tietoakaan. Mitä oikein on meneillä?

Linux kehittäjät napit vastakkain

Tjaa-ah, ainahan noita näkemyseroja sattuu vapaan lähdekoodin projekteissa ja Tivin otsikko kuulostaa vain hyvin tabloidimaiselta, klikkienkalastelulta.

Linux-jakeluiden vahvuus ja satunnaiselta sivusta seuraajalle kaoottisuutena näkyvä mahdollisuuksien suunnaton määrä, voi tietysti luoda epäilyksen siementä. Koska vapaan lähdekoodin voi aina artikkelissa kuvattujen näkemyserojen syntyessä haaroittaa, ei välttämättä mitään ongelmia loppupeleissä synny.

Ja jos loppukäyttäjällä on pienintäkään ymmärrystä jakeluiden käytöstä, muokkaamisesta tai ihan vaihtamisesta, voi jokainen käyttää mitä teemaa, tiedostoselainta, mitä itse loppupeleissä haluaa. Käyttöjärjestelmän visuaalisen ulkonäön hiominen yksin voi tietysti olla oma haasteensa, joskin opettava ja Linux-jakeluista ymmärrystä lisäävä sellainen.

2 tykkäystä

Voiko tämä johtaa Gnomen kuihtumiseen tai uuteen työpöytäympäristöön Ubuntulla? Kannattaako vaihtaa KDE:hen? Aukeavatko tiedostot vanhaan malliin jatkossakin?

Korostan vielä tuota Tivin tapaa “uutisoida”, isoja myyviä otsikoita, jutun kontekstin taas ollessa ihan oma juttunsa. Ubuntulla on muutenkin nuo työpöytäympäristöt vaihtuneet ihan miten sattuu mitä olen vuosikymmenten aikana seurannut ja Canonical niistä viime kädessä päättää.

Käyttäisin huoletta Ubuntua, jos sitä olet tähänkin asti käyttänyt, muutoksia näkyy sitten seuraavissa versiossa, jos sellaisia on ilmentyäkseen. Sekä monilla versiolla, etenkin LTS-versioilla tuki jatkuu vuosia. Ja suosittelen oikeasti kokeilemaan muitakin jakeluita vaikka Live-tilassa, voi yllättää positiivisesti. Ubuntustakin löytyy lukemattomia eri virallisia haaraumia. Ja voit vaikka Ubuntun minimipaketin asentaa ja siihen sitten erikseen, Gnomen asentaa. Tiedostojen aukenemista voi itsekin vapaasti muuttaa vaikka jo nyt.

Tällä palstalla vahvasti vannotaan Ubuntun nimeen aloittelijolle, koska se oli monelle se ensimmäinen, kuten minullekin konsanaan. Aidan toisella puolella ruoho sattuu nyt vain olemaan oikeasti paljon vihreämpää kuin näyttääkään.

https://www.linux.fi/wiki/Malline:Ubuntu

Hyviä vaihtoehtoja onneksi riittää. Gnomen kehitystyö hidastuu ja suuret jakelijat lähtevät omille teilleen. KDE on yhtenäisempi porukka. Ubuntu on ollut hyvä minulle. Monet kehuvat Linux Mintia ja Zorin OS:ää. Suse oli kova sana aikoinaan 2000-luvun alussa omassa käytössä Mandraken rinnalla. Manjaron ottaisin, jos olisin etevämpi taidoissani.

Onhan https://extensions.gnome.org/ jolla Gnomea voi muokata melkolailla.

1 tykkäys

Kohu oli siis täysin turha?

Mitähän kokeilisi Ubuntun jälkeen? Kovasti kohistaan, että Gnome-riita ajaa Ubuntua alaspäin vauhdilla.

Jos minulta kysyt niin Fedora tai Opensuse Leap, molemmat on varmatoimisia
Fedora on enemmin päivittyvä, siis tuoreempaa kamaa kuin Opensusessa.

Opensusesta on sitten Tumbleweed-versio joka on rolling distro jossa on hyvinkin tuoretta kamaa, ehkä vähän liiankin tuoretta? Sen olen saanut solmuun muutaman kerran että ei muu ole auttanut kuin uudelleenasennus, (johtunee osaamattomuudesta).

openSUSE Leap on sitten hyvinkin vakaa.

1 tykkäys

En usko että Gnome kuihtuu. Nämä on niitä näkemyseroja, joita onn aina vapaan lähdekoodin projekteissa. Tiedostot aukeavat vanhaan malliin jatkossakin. Itselläni tullut jo kohta 20-vuotta käytettyä pelkkää linuxia kaikissa laitteissa.

1 tykkäys

Ubuntu-pohjaisista, Pop!_OS ja Ubuntu MATE ovat kokeilemisen arvoisia.

Arch-pohjaisista Manjaro on helpompi kuin uskotkaan, terminaalissa apt vaihtuu vain pacmaniksi, mutta ilmeisesti uudemmassa tulokkaassa Garudassa ei tarvitse terminaaliin koskea senkään vertaa, mitä Manjarossa.

Avoimen lähdekoodin projektit yleensä muuttuvat aikojen saatossa, haaraumia syntyy ja kuolee, siinä saattaa myös nimet muuttua kuten Ubuntun alkuperäisen työpöytäympäristöön GNOME 2:n pohjautuva MATE-työpöytäympäristön tapauksessa. Ubuntu ja GNOME 3 jatkanevat vastaisuudessakin kävi miten kävi, Tivin kaltaisten julkaisujen turvautuessa dramatisoidumpaan tulkintaan tapahtuneista pitääkseen ihmiset klikkaamassa.

2 tykkäystä

Kaveri ehdotti myös Linux Mintia ja Manjaroa!