Linux Mint 15 asennus ja Asuksen läppäri (Asus X71SL)

Eli levyltä yritän asentaa, mutta ei suostu toimimaan. Yhteensopivuustilassa tulee mm. “Cannot allocate resource for EISA slot 1” ja sama tulee aina slot kahdeksaan saakka. “EISA detected 0 cards”. Ongelma on luultavasti helposti korjattavissa, mutta kun ei ole mitään kokemusta Linuxista ennestään, niin menee ihmettelyksi.

Asennus olisi tarkoitus tulla D-asemalle (Vista on ennestään C-asemalla). Tiedostojärjestelmä on NTFS.

Olisko mitään vinkkejä aloittelijalle miten edetä?

Boottaako se Linux Mintin asennuslevy työpöydälle asti ollenkaan? Missä vaiheessa se sanoo tuon “Cannot allocate resource for EISA slot 1”? Näillä tiedoilla vähän paha sanoa tuohon mitään kun ei Googlekaan mitään ratkaisuja oikein löydä.

Saattaa tosin olla BIOSin vikakin tuo. Minulla oli kerran Acer Aspire 5315 läppäri asennettavana johon asensin Ubuntun. Ongelma oli asennuksen jälkeen, kun läppärin tuuletin ei toiminut enää käyttöjärjestelmän käynnistymisen jälkeen ollenkaan. Jouduin asentamaan Windowsin uudelleen, tekemään BIOS-päivityksen ja sen jälkeen asentamaan Ubuntun taas uudelleen. Sen jälkeen tosin toimi kaikki aivan moitteetta.

Tiedostojärjestelmällähän ei ole mitään väliä kun asennusohjelma alustaa osion uudelleen ja tekee siihen uuden tiedostojärjestelmän (nykyään yleensä ext4), eli kaikki tieto asennusosiolta katoaa. Eli jos sinulla on D-osiolla jotain tiedostoja, ne tulevat katoamaan.

Muista tehdä varmuuskopiot, sekä Vistan korjauslevyt ennen kuin asennat.

Ei pääse työpöydälle asti. Ainoa mitä näkyy on:

Welcome to Linux Mint 15 Cinnamon 32-bit
Start Linux Mint
Start in compatibility mode
Integrity check
Memory test
Boot from local drive
Press tab to edit options

Kun valitsen “Start Linux Mint”, niin tulee vain harmaa ruutu ja vasemmassa yläreunassa vilkkuu _

Tuo “cannot allocate resource for EISA slot 1-8” tulee, jos valitsee compatibility moden. Siinä tulee tosin paljon muutakin tekstiä.

En osaa sanoa liittyykö tähän hommaan nyt mutta Ubuntu-foorumia selailin ja löysin tämmöiset tapaukset.
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1814221
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1662577
Eli Ubuntu ei bootannut juurikin tuolla samaisella koneella, mutta BIOS-asetuksia säätämällä rupesi toimimaan.

I SOLVED IT!!!!!

If you have an Asus laptop, or you have this option in BIOS CHECK IT!!!

Go to bios >
Security> I / O interface Security> “New interface card” or so. SET IT TO LOCKED!!!

After that everything went fine for me ^^

Booted properly

Hope it helps

Jos haluat niin tuohon koneeseen käy kyllä 64-bittinenkin versio. On ollut näemmä tälläkin foorumilla keskustelua asiasta aikoinaan.
http://linux.fi/foorumi/index.php?topic=1007.0

http://www.linlap.com/asus_x71sl
Kyllä tuolla koneella saat varmasti jonkun jakelun pelittämään, ei siinä mitään. Jos ei toimi, niin kannattaa varmaan kokeilla muita jakeluja, esim. Ubuntua tai Fedoraa.

Toivottavasti saat toimimaan.

Sain toimimaan noiden ohjeiden avulla. Kiitos paljon avusta. :smiley: Mites muuten noiden päivitysten kanssa - niitä on 117. Lataanko vaan kaikki?

Oliko se tuo BIOS juttu siis minkä takia se ei toiminut? Joo lataa vaan kaikki päivitykset, kannattaa ihan tietoturvankin takia päivittää säännöllisesti.

Joo se “New card interface” piti olla “locked” biosissa. Oli siinä vielä muitakin ongelmia, kun uudelleen käynnistämisen jälkeen ei löytynytkään kaikkia tiedostoja, mutta sain sen toimimaan, kun varasin Linuxille uuden osion kovalevyltä ja asensin uudestaan.

Mites Linuxissa, tarviiko asentaa mitään tietoturvaohjelmia? Ainakin palomuuri?

[quote=“Silver_Shadow, post:7, topic:1505”]Joo se “New card interface” piti olla “locked” biosissa. Oli siinä vielä muitakin ongelmia, kun uudelleen käynnistämisen jälkeen ei löytynytkään kaikkia tiedostoja, mutta sain sen toimimaan, kun varasin Linuxille uuden osion kovalevyltä ja asensin uudestaan.

Mites Linuxissa, tarviiko asentaa mitään tietoturvaohjelmia? Ainakin palomuuri?[/quote]

Jep, no hyvä että lähti toimimaan.
Palomuuri on kerneliin sisäänrakennettu, eli ei tarvitse asentaa mitään ja kaikki portit on muutenkin suljettuna oletuksena. Virustorjuntaohjelmiakaan ei yleensä käytetä. Itse olen kuitenkin käyttänyt ClamAV virustorjuntaa. Löytyy Mintin pakettivarastoistakin jos kiinnostaa.

http://linux.fi/wiki/Tietoturva
http://linux.fi/wiki/Palomuuri
http://linux.fi/wiki/Virustorjunta
http://linux.fi/wiki/Clamav

Tässä näkyy olevan myös Gufw palomuuri, joka oli oletuksena pois päältä. Testasin sitä laittamalla sen päälle, mutta kun tarkastin uudelleen, niin se oli taas pois päältä. Sitä ei todennäköisesti sitten tarvitse käyttää?

Linuxin Iptables/netfilter -palomuurista löytyy asiaa:
http://linux.fi/wiki/Iptables

Gufw on siis graafinen käyttöliittymä ufw palomuurille.

http://linux.fi/wiki/Gufw

Kokeilin Linux Minttiä virtuaalikoneessa ja tuota kyseistä ohjelmaa. Kun palomuurin kytkee siitä päälle ja sulkee käyttöliittymän sen jälkeen, jonka jälkeen avaa sen uudelleen niin palomuuri näyttäisi olevan pois päältä. Mutta kun painat siitä unlock/avaa lukitus (millä kielellä nyt onkaan), niin palomuuri on oikeasti päällä. Jostain kumman syystä se vaan näyttää lukittuna olevan pois päältä. Pidä vaan päällä se, ei kai siitä mitään haittaakaan ole oletusasetuksilla.