Linux Ubuntu 9.04 asennus

Eli olisin asentamassa tuota Ubuntua koneelleni, koneessani on kaksi kovalevyä toisella 160 gigasella on Xp ja toiseen 320 gigaseen, minkä olen osioinut kahteen osioon, haluaisin Ubuntun.
Osiointi sen takia kun en halua koko levytilaa Ubuntulle. Miten saisin Ubuntun asennettua tuolle 320 gigasen toiselle osiolle?
Kovalevyn osiot on alustettu NTFS muotoon. Kun olisin asentamassa niin asennus ehdottaa koko levyn käyttöä.
Auttaisiko jos alustaisin tuosta 320 gigaselta yhden osion ext muotoon, eli se osio mihin haluisin Ubuntun asentaa?
Eli jos joku neuvoisi alusta asti miten saisin Ubuntun asennettua tuolla haluamallani tavalla

Toivottavasti joku nyt ymmärtää.

Sinun pitää asennuksessa valita Osointi kohdasta Määritä osiot käsin -vaihtoehto. Sitten mene eteenpäin ja valitse haluamasi osio (koko on ehkä helpoin tapa tunnistaa ne), jolle asennat. Klikkaa Muokkaa osiota ja valitse käytöksi ext3 tai ext4 sekä Alusta osio ja Liitospisteeksi “/” (löytyy siitä valikosta). Jos haluat voit valita muidenkin osioiden kohdalla Muokkaa osiota ja laittaa liitospisteeksi esim. /media/Windows tai /mnt/data tai mitä haluat. Median alle liitetyt osiot näkyvät työpöydällä, mutta mnt:n alla olevat eivät (toki ne voi lisätä halutessaan). Ne voi kirjoittaa itsekin siihen eli ei tarvitse valita listasta. Älä koske niiden muihin asetuksiin tai voit menettää tiedostojasi.

Jos sinulla on vähintään 2 GB muistia niin siitä SWAP-ilmoituksesta ei tarvitse välittää Se toimisi keskusmuistin jatkeena sen loppuessa, mutta isolla muistilla sitä ei tarvita, koska normaalisti sitä ei kyllä saa loppumaan. Tarvittaessa voit tehdä swap-tiedoston jos sitä tarvitset. Ainut mihin sitä swappia oikeastaan tarvitsee on (lähinnä) kannettavissa käytettävä hibernate eli lepotila, joka vaatii vähän suuremman (paras lopputulos ainakin itselläni) swapin (ja nimen omaan swap-osion) kuin keskusmuisti. Muuten voit kyllä pienentää sitä Ubuntun osiota ja lisätä yhden pienemmän (esim. 0,5 GB) osion jolle määrittelet käytöksi SWAP, ei alustusta (sitä ei edes voi säätää, kun käyttö on SWAP) ja liitospisteeksi ei mitään.

Muissa kohdissa (kuten käyttäjänimi ja salasana sekä tuonti valinnat) voit päättää itse mitä haluat. :slight_smile:

Tuolla on tuo asetusten ja muiden valinnat. Siinä voi valita myös Musiinkin ja Videot yms. tuotavaksi. Jos sinulla on paljon tavaraa Omissa tiedostoissasi niin kannattanee harkita niiden pois jättämistä, koska ne löytyvät kyllä Windowsin osiolta (niitä voi siis käyttää Ubuntullakin).

Ohjeita asennukseen:
http://wiki.ubuntu-fi.org/Asentaminen
http://wiki.ubuntu-fi.org/Asentaminen_Windowsin_rinnalle
Muista myös varmuuskopiot. :slight_smile:

EDIT: Lisätty SWAP huomio.