Linux/Vista dual boot - mikä distro?

Mikähän mahtaisi olla sopiva distro dual boottiin Vistan kanssa. kun debian-pohjainen saisi olla, kernel saisi olla se tavallinen ja pitäisi osata boot-loader root-partition alussa?

Tuo debian-pohjaisuus tulee pakettivalikoimasta, kernel taas ajurien kanssa tumpuloinnista ja boot-loader Ubuntu-kokemuksista.

Mulla on kaksikin Vista-aparaattia, muttei asennusllevyä - pelkillä rescue-partitioilla mennään. Jos Vistaan tulee vika, on ainoa vaihtoehto bootata rescuelta, ja useimmat korjaussoftatkin olettavat löytävänsä Vistan boot-loaderin MBR:ltä.

Ubuntun kanssa meni mukavasti siihen asti, kun ensimmäinen päivitys tuli. Se kun välttämättä halusi tunkea Grub2:n MBR:lle. Kun en antanut sitä tehdä, hajosi koko bootti. Vista käynnistyy, Grub2 menee rescue-promptiin. En jaksaisi tapella jokaisen päivityksen yhteydessä.

Ennen Ubuntua mulla oli Vistan kyljessä Debian, mutta sen päivitysten kanssa oli myös ongelmia: päivitys hävitti ajurit, jotka piti käsin sorsista (kääntää ja) asentaa. Toinen probleema tuli Debianin kernel-repositoryn kanssa - sitä ei löytynyt.

Muissa aparaateissa on tavannut olla winkkarin kyljessä Mint. Sillä taas näyttäisi olevan ohjelmointipuuhien suhteen omat “vinkeensä”.

Vieläkö Debianissa, muuten, on modifioitu kernel?

Entä varmuuskopio mbr:stä, jonka voi vaivatta tehdä dd:llä, ja tarvittaessa palauttaa jollakulla live-CD-versiolla?
http://linux.fi/wiki/Master_Boot_Record