Käynnistettäessä konetta, siis sähköttömästä tilasta, tuli näkyville vain pelkkä taustakuva. Siisti ruskea Ubuntun tausta. Mihin katosivat kaikki ohjausvalikot ja tyäkalupalkki ja ilmaisinpalkki ja kaikki? Olihan tämä täysin toimiva Ubuntu Notebook Remix. Sitten vaihdoin tyäpöytänäkymän “normaali” Ubuntun näkymään, joka sekin toimi vallan mainiosti. Sitten tuli vielä suuri joukko päivityksiä, liekö niillä osuutta asiaan? Kuitenkin Tämä on nyt tällainen. Pelkkä ruskea ruutu. Kakkosnapilla sain kuitenkin tiedostoselaimen ikkunan auki ja sieltä käyntiin tämän Firefoxin. Graafinen liittymä ei siis ole aivan kuollut. Mitä ihmettä olen nyt tössinyt? Miten saan tämän palautettua normaaliin päiväjärjestykseen? Ei nyt sentään ohjelmistopalutusta ensimmäiseksi tahtoisi tehdä. Hyvä kun on tämä tiedostoselain käytettävissä. Sain siirrettyä turvaan keskeneräiset työt. Jos jokin vippakonsti olisi, jonka pääsisi tätä kautta tekemään, olisin kiitollinen tukiopetuksesta jälleen kerran.
Timo
Ps. Siltä varalta, että joku tätä lukee saman vaivan takia, niin sen tiedostoselaimen saa auki, kun oikealla hiiren napilla napsauttaa tyhjää pöytää. Eteen tulee valikko ja sen ylimmällä rivillä on — luo kansio — siitä syntyy yksi tyhjä kansio työpöydälle. kun sitä puolestaan kaksoisklikkaa, aukeaa tiedostoselain. Sieltä kun valitsee — tiedostojärjestelmä — ja sieltä — usr — ja sitten vielä — bin — pääsee tekemään jäljempänä esitettyjä korjaustoimia.
Sieltähän ne ohjauspalkit ilmaantuivat. Ilo oli kyllä lyhytaikainen, sillä kaikki ei toimi enää. Näytön ulkoasua ei saa säädetyksi. Kyseiset työkalut, kuten ikkunointi, vastaavat, että ei ole ilmoittautunut käytettäväksi. Aika erikoinen suttura. Mikähän sen teki? Pittääköhän asentaa uudestaan koko systeemi? Yritän nyt vielä saada jotain kautta asetelluksi nuo ohjauspalkkeihin kuuluvat ilmaisimet ja ikkunoiden koot, kun tikkuaskin kokoiseen ruutuun kirjoittaminenkin on vähän… Teematkin pitää saada hallintaan jotenkin, kun ruskea teksti ruskealla pohjalla on vähän huono teema.
Työpöytäympäristön (Gnome) käyttäjäkohtaiset asetukset ovat ilmeisesti menneet jostain syystä pieleen, liekö sitten päivitysten mukana tullut rikkinäisiä paketteja vai mitä.
Jos ongelmana on, ettei ikkunoita pysty liikuttelemaan eikä niiden kokoa säätämään, on kyse siitä ettei mikään ikkunointiohjelma ole päällä. Tämän pitäisi ratketa niin, että klikkaa hakemistossa /usr/bin kuvaketta metacity.
Työpöytäympäristön asetukset voi myös halutessaan nollata niin, että menee tiedostonhallintaohjelmalla kotihakemistoon, valitsee Näytä --> Näytä piilotiedostot ja poistaa kaikki .gnome-alkuiset tiedostot ja hakemistot sekä tämän jälkeen kirjautuu ulos. Tämä siis siinä tapauksessa, jos ei työpöytänäkymä muuten tule kuntoon.
Joka bootin jälkeen joutuu käymään usr/bin hakemistossa ja klikkaamaan gnome-panel, jolloin vasta ohjauspalkit ja niiden valikot saa käyttöön. Samalla reissulla jotuu käymään klikkaamassa metacity, jotta ikkunat alkavat totella säätämistä. Jos sammuttaa ja käynnistää, se on taas tehtävä. (Eihän mikään pakota sammuttamaan, mutta tämä on kuitenkin matkalaukkukone.)
Kävin myös nollaamassa ne .gnome kansiot (Siis valitsin ja painoin delete.) Niitä oli vain kaksi kansiota. Sitten sammutin koneen ja boottasin uudelleen ja sama tauti on vieläkin vaivana.
Olisikohan niin, että tuli jokin ristiriita kun siirryin täähän “normaali” työpöytä näkymään ja ne päivitykset sattumalta tahtoivat juuri sen jälkeen tulla? Automaatti kai katsoo, mikä järjestelmä tässä on päivitettävänä, ja sitten päivitti tavallista Ubuntua, vaikka asennettu Netbook Remix lienee pikkuisen erilainen.
Ubuntun wikin mukaan tuo työpöytänäkymän vaihto vain nimensä mukaisesti vaihtaa näkymää standardi-Gnomen ja tuon Notebook Remixin kehittäjien yhteenparsiman erikoiskäyttöliittymän välillä.
Tällä ei siis pitäisi (eikä saisi) olla mitään vaikutusta siihen, mistä pakettivarastoista päivityksiä haetaan.
Kyllä tämän koneen saa jaloilleen nyt näillä neuvoilla kun pidän näkyvillä tuon sanomalehden, jonka reunaan nuo ohjeet on kirjoitettu. Ehkä lähiaikoina tulee vielä uusiakin päivityksiä, mikäli tämä tauti on yleinen. Jos ei, niin sitten teen asennuksen uudelleen. Sekin onnistuu nyt kun se on jo opeteltu. Voi olla silti ettei siitä ole apua ennen kun koko ohjelmapakettien joukko on ehjä. Tämähän oli odotettvissa, en odottanutkaan mitään käyttövalmista systeemiä, vaan tiesin vaivannäköä olevan tulossa. Alku kuitenkin näytti lupaavammalta. Jotain kissalanpoikien liimaa tähän tarvittaisiin.
Periaatteessa tuollaisesta “notebook remixistä” pitäisi pystyä tekemään hyvinkin vakaa ja toimiva, kun ei kerran tarvitse ottaa huomioon kuin tietynlainen laitteisto (miniläppärit). Mutta ehkäpä tuollaisen isommasta jakelupaketista tehdyn erikoisversion suhteellinen marginaalisuus ja siitä seuraava testauksen vähäisyys on se, mikä altistaa tuollaisille vioille. Mene ja tiedä…
Jos uudelleenasennuksen ja päivitysten ajamisen jälkeen sama vika toistuu, niin voisi varmaan olla ideaa kokeilla jotakin toista jakelua. Eee PC:lle erityisesti sovitettuja jakeluversioita on aika pitkä lista, ja normaalikin jakelupaketti on tuollaiseen mahdollista asentaa, vaikkakin se monesti saattaa olla hivenen monimutkaisempaa.