Linuxin valokuvat kovalevyltä windowsille

Hei, olen ihan noviisi näissä tietokone ja etenkin linux asioissa, että pahoittelut jo etukäteen “tyhmästä” kysymyksestä. Vanhassä läppärissäni oli linux mint, mutta jostain syystä kone jumittui avatessa aloitusnöyttöön. Muuta virkaa koneella ei enää ole kuin valokuvat, joita ei tietenkään oltu muualle tallennettu. Pelastaakseeni valokuvat, irroitin kovalevyn ja siirsin sen toiseen koneeseen mutta kone (Windows) ei tunnista kovalevyä. Kokeilin sata-usb kaapelilla mutta vaikka laite löytyykin, se ei ole luettavissa. Epäilen että tämä johtuu siitä, että toisessa koneessani on windows, joka ei osaa linuxia lukea. Kokeilin asentaa linux mint cinnamonia wikihown ohjeiden mukaan (https://www.google.fi/amp/s/m.wikihow.com/Install-Linux-Mint%3Famp=1) mutta bios näytön jäljeen ei tullutkaan linuxin asennus vaihtoehtoa, vaan window avautui normaalisti. Osaatteko siis neuvoa, miten saan linuxin kätevästi asennettua ( hyvin selkeillä ja yksinkertaisilla ohjeilla) tai mahdollisesti onko tiedossanne joku yksinkertainen ja selkeä ohje siitä mikä ohjelma osaa kääntää linuxin Windowsille ja olisi helppo asentaa ja käyttää. Tai ehkä kovalevyn voi laittaa takaisin pikkukoneeseen ja jollakin koodinpatkällä koneen saa auki aloituksen latausnäyttöä pidemmälle? Linux tietämykseni on siis sillä tasolla, että pikkukoneelleni oli Linux asennettu, ja sitä osasi perusjuttuihin käyttää, mutta sen kummempaa osaamista tai ymmärrystä käyttöjärjestelmästä ei (vielä) ole.

Vastaan vaillinaisilla Windows-tietämyksellä.

 1. Windows pitää sammuttaa kokonaan, tai ostaa kokonaan uusi USB-kiintolevy valokuviasi varten (Varmempi tapa, ja ainahan tallennustilasta on pulaa).

 2. Jos ja kun olet ostanut uuden USB-kiintolevy, niin alusta se Windows-koneessasi, jotta tulee varmasti Windowsille kelpaamaan tiedostojärjestelmään. Varmista, että pystyt kirjoittamaan levylle Esim. raahaamalla jonkin pienen tiedoston.

 3. Irrota USB-levy oikeaoppisesti (eject-painiketta klikkaamalla), ja kun Windows antaa luvan irrottaa levyn, niin irrota se.

 4. Lataa ja polta uusi Linux-levykuva, ja polta se (huom polttaessa tikusta häviää kaikki aikaisemmat tiedot ja tiedostot) muistitikkuun. Poltto-ohjelmana voi käyttää Rufus-ohjelmaa Windows-koneessa. Ole tarkkana, että poltat oikeaan tikkuun/kiintolevyyn, jottei häviä arvokkaita tietoja, koska poltto-ohjelma hävittää tallennusmediasta tiedot.

 5. Käynnistä Live-levyltä (USB-tikultasi) linux siinä koneessa, jossa on valokuvasi linux-osiolla.

 6. Kun linux on käynnissä liitä se levyjärjestelmä, jossa kuvat sijaitsee. Todennäköisesti /dev/sda1.
  Mikäli se on oikea osio, niin päätteeltä levyjärjestelmän liittäminen tapahtuu seuraavasti.
  mkdir sda1
  sudo mount /dev/sda1 sda1

 7. Nyt pitäisi näkyä liitetty asema kansiossa /home/user/sda1

 8. Liitä USB-kiintolevy kytkemällä se USB-porttiin

 9. Kopioi valokuvat USB-asemaan.

10 Kun kuvat on kopioitu. Irrota USB-asema oikeaoppisesti eject-ikonista, kun on ensin kaikki kuvat kopioituneet levyasemaasi.

 1. Kokeile näetkö Windowsissa USB:lle siirtämäsi valokuvat.

Windows ei tosiaan ymmärrä Linuxin tiedostojärjestelmiä tai yleensäkään juuri mitään muita kuin Microsoftin kehittämiä tiedostojärjestelmiä. Sille on kehitetty ohjelmia, joilla niitä voi kokeilla lukea: https://www.howtogeek.com/112888/3-ways-to-access-your-linux-partitions-from-windows/

Toinen vaihtoehto on käynnistää Linux asennuslevyltä/-muistitikulta kokeilutilassa (Live-tilassa) ja kopioida sillä tiedostot jonnekin, mitä Windows pystyy lukemaan. Sitä ei siis ole tarvetta asentaa tuota varten. Siinä toki on tuo sama ongelma, että kone täytyy saada käynnistymään sieltä levyltä tai muistitikulta. Tuo käynnistysvalinnan muuttaminen on konekohtaista, joten sille ei oikein pysty antamaan mitään yksinkertaisia ja yleispäteviä ohjeita. Konekohtaisia ohjeita on ehkä mahdollista antaa, jos kerrot tarkemmin mikä kone on kyseessä (melko tarkka malli on tarpeen).

peran ehtikin jo neuvoa tuota toista tapaa, jota itsekin suosittelen. Tosin tuosta osioiden liittämisesta sen verran, että siihen ei tarvita komentoriviä vaan sen voi ihan hyvin tehdä klikkaamalla osiota tiedostonhallinnassa. Jos saat valitusta tiedostojen oikeuksista, niin sitten täytyy nähdä vähän lisää vaivaa.