Yritän asentaa muinaiseen Fujitsu Amilo Pi 2530: aan Q4os:saa käyttöjärjestelmäksi USB-tikulta. Tavoitteena saada koneesta edes jokseenkin käyttökelpoinen, kun sen tekniikka on kuitenkin yhä ok, enkä yhtään pidä jätteen lisäämisestä pelkän ohjelmakehityksen myötä. Tikulta buuttaus ei onnistu, eikä biosinkaan kautta pysty vaikuttamaan. Kokeilin myös “plop”-nimistä ohjelmaa, josta mainostettiin olevan tähän apua ja melkein tuhosin näyttöasetukset käyttökelvottomiksi. Ko. ohjelma ei siis todellakaan ole mikään virallinen biosin ohitusvehje.
Nykyinen käyttis on Windows Vista, jonka kone väkisin työntää päälle.
Oma kokemus ja ymmärrys näistä melko vähäistä. Ubuntun ja Linux Mintin olen joitain kertoja eri koneille asentanut, mutten todella ole mikään asiantuntija.
Kaikki vinkit olisivat tervetulleita. Vaikkei onnistuisikaan, näen tässä vähintään tilaisuuden oppia uutta.
Joo-o Ubuntua tai Linux Minttiä kannata tunkata nykyään Vistakoneelle. Tosin oletkin asentelemassa Q4os:ää.
Jos ei debian ole periaattellisista syistä valintana, niin kannattaisi ehkä kokeilla myös Lubuntua tai Ubuntu Matea, jotka on Ubuntu-varianteista keveimmät.
Molemmissa tosin on pieniä puutteita suomenkielisyydessä. Ehkä Ubuntu Mate on suositeltavampi, vaikka itse käytänkin Lubuntua.
Ai niin yksi vaihtoehto on asentaa toisella tietokoneella Linukka, ja sen jälkeen laittaa kyseinen kiintolevy ongelmakoneeseen, ja toivoa, että ongelmakone lähtee käyntiin.
Jos koneessa on vain kaksi Gigatavua muistia, niin on vähän kintaalla, että pystyykö sitä käyttää nykylinukoissa.
Selaimet kun tuppaavat käyttämään nykyään muistia varsin suureellisesti. Toimisto-ohjelmat taitavat olla nykyään kevyempiä kuin modernit selaimet, joten kirjoituskoneeksi se ainakin luulisi käyvän.
Onhan koneessa SSD ?
Jos ei koneessa ole SSD:tä, niin sellainen tulee hankkia. Nyky Linukat käytännössä vaativat sellaisen.
Hdd tässä on, enkä aio juuri mitään rahoja tähän koneeseen investoida. Eikö nuo Lubuntut yms. Ubuntun tavoin ole 64-bittisille järjestelmille? Tämä sulkisi ne saman tien pois. Siksi päädyin tuohon Q4os:iin, sekä tietysti keveyden vuoksi, eli ei mitään periaatteellista syytä taustalla. Lisäksi on kiva opetella uusia juttuja, mulla kun ei ole debian-pohjaista käyttistä vielä ollut.
Nyt palautettuani “tehdasasetuksiin” tarjoaa myös buutatessa cddvd-mahdollisuutta, jota ei aiemmin ollut. Löysin komeroiden kätköistä Ubuntu 10.04 CD-levyn, testasin ja lähti samoin tein buuttaamaan sitä. Kokeilen, onnistuuko asennus ja jos kyllä, pitää varmaan alkaa levynpolttohommiin. Silti haluaisin oppia tuon USB-tikulta buuttauksen tälle koneelle. Ehkä tuo bios-päivitys auttaisi. Sitäkään en ole koskaan tehnyt, joten tässä on kyllä paljon treenattavaa. Mikä on hyvä.
Tuosta laitteesta lienee versiot niin 32-bittiseen kuin 64-bittisenäkin (DualCore) . 2Gt:n muisteilla ei ongelma ole kovin suuri. Järjestelmät ja ohjelmat toimivat, mutta toki HDD-levyillä hieman hitaasti, jos ohjelmat kirjoittavat dataa. Varsinaisesti levyn lukunopeus voi olla jopa kohtuullinen, Ns. pullonkauloiksi voi osoittautua mm. hidas, vanhentunut näytönohjain, joka toki toimii omine rajoituksineen.
Ubuntu 10.04 asennus meni ongelmitta, eli poltan seuraavaksi CD-levylle tuon buuttaavan Q4OS:n ja katson, mitä tapahtuu. Ja jos en tykkää ko. distrosta, kokeilen jotain muuta. Jännää. Ubuntu tiesi automaattisesti kertoa, mitä Windows ei, että koneen akku on aikalailla mennyttä, mikä sinällään ei ole noin vanhassa koneessa hirmuinen ylläri. Pitää vähän tutkia, löytyykö jostain vaihtokappaletta ko. ikäluokan koneeseen.
Yritin vielä buutata Q4OS:n USB:ltakin, kun tällä kertaa tarjosi valikossa sitäkin vaihtoehdoksi, mutta ohitti sen ja avasi Ubuntun.
Otetaan aiemmista viesteistä puheita takaisin sen verran, että saatan tuon SDD:n vielä hommatakin, kun älysin että vanhan HDD:n voi muuttaa ulkoiseksi kovoksi, niin ei mene ihan hukkatavaraksi sekään. Tai toki mikäli onnistun rikkomaan kaiken.
Minä voin luopua 10 €:lla posteineen, mikäli 120 GB:n SSD riittää.
Sellainen on lojunut hyllyssä, niin sitten ei tarvitse niin hirvittävästi sijoittaa…
… lisäksi oma SSD:ni saa uuden kodin, eikä tartte SER:iin heittää.
Speksit:
SATA III
OCZ
Vertex 3
2,5 "
Pystyyköhän tällä foorumilla lähettämään/Vastaanottamaan Yksityisviestejä?
Q4OS asennus ei sitten CD:ltäkään onnistunut. Pääsin muutamalla yrityksellä aina varsinaisessa asennuksessa 8% kohdalle, jossa jumittui libdb5.3…:n asennukseen, jossa ei jostain, minulta jo unohtuneesta seikasta johtuen pystynyt asentamaan.
En tästä jaksanut masentua, kun kyllä tässä nyt sen verran vahvasti seikkailumielellä mennään muutenkin ja päätin latailla kokeeksi Antixin, jonka buuttaus oli yllättävänkin mutkaton. Päällimmäinen ongelma johon Antixin kanssa nyt etsin vastausta liittyy näppäimistöön, jossa jostain syystä toisella kertaa käynnistämisestä lähtien aina h:n, tai n:n kirjoittaessa tulee “hn” ja g:n ja b:n kohdalla “gb”. Minulla on siis suomen kieli ja Fujitsu Amilo asetettu näppäimistöasetuksiksi jo asennuksen yhteydessä.
Toinen on hitaus nettisivuilla vierailtaessa, mutta saattaa tosiaan liittyä jo aiemmin ketjussa mainittuihin selainten muistinkäyttöön, sekä vanhentuneeseen näytönohjaimeen. Kaikki konstit, kikat jne. järjestelmän nopeutukseen ja virtaviivaistamiseen, helppokäyttöisyyden lisäämiseen yms. kiinnostaa siis yhä, mutta tosiaan isoin on tuo näppiskysymys.
Myös, jos jollain on ideoita tuohon Q4OS:n asennusongelmaan, otan auliisti vinkkejä vastaan.
Luultavasti testaan vielä sitä Lubuntuakin lähiaikoina.
Edit: erityisen iloinen olen joka tapauksessa siitä, että pääsin Vistasta tyystin eroon ko. koneessa.