Maemo

Niin pitääpä kysyä onko tuo nokian puhelimien käyttämä maemo käyttöjärjestelmä täysin vapaa vai mitä?

http://www.maemo.org

Voi olla että joku gsm pala on suljettua.


Eero

Mä olen ymmärtänyt, että siellä on aika paljonkin suljettua mukana, tämän vuoden Openmindissa sain esimerkiksi kuulla, että n900:n akun lataamiseen tarvitsee jonkinlaisen softan, joka on suljettua koodia. Ei siis ole erityisen vapaa, valitettavasti. Kuitenkin vapaimpia mobiilikäyttiksiä mitä on, eri Openmoko-jakeluita lukuun ottamatta. Androidissa on suljettuja osia ja siinä on tavallaan rakennettu kernelin päälle kaikki itse, eli tyypillisiä työpöytälinuxin tekniikoita ei ole oikeastaan mukana. Palm Pressä taas tietääkseni on suurin osa userspace-ohjelmista suljettuja. Maemosta voisi Nokian hyväksi sanoa sen, että siellä on sentään käytössä GTK/Clutter, DBus, GStreamer ja muita tällaisia työpöytälinuxinkin tekniikoita, joihin myös Nokia on kontribuoinut.

Jos haluaa täysin vapaan puhelimen, niin sitten Openmoko / Neo Freerunner on käytännössä ainoa vaihtoehto, mutta tällöin softan säätämiseen on varattava aikaa, se ei ole toimiva kokoonpano suoraan laatikosta, kuten nuo muut edellä mainitut.

Edit: löytyi ihan luettelokin noista suljetuista osista, ei näytä mitenkään kovin lyhyeltä: http://wiki.maemo.org/Why_the_closed_packages (Timo Jyringin blogin kautta, http://losca.blogspot.com/2009/09/openmind-at-tampere.html )

Näin avoin koodi -hipin kannalta noista Nokian syistä lähinnä toi kolmannen osapuolen softa on ainoa, joka todella estää softan koodin avaamisen.

eikös openmokosta puhuminen ala olla jo turhaa - sehän on ‘haudattu’ jo aikoja sitten. Eli rauha sen sielulle!
niinkuin Openmind:ssa kertoivat asiasta perillä olevat ubuntulaiset

Ei Openmokoa sikäli ole haudattu, että laitteita valmistetaan edelleen - ja Openmoko Inc. tietääkseni tekee nykyisin vain valmistusta. Kaikki ohjelmistokehitys on nyt yhteisön varassa, mutta ei se silti ole pysähtynyt. Ymmärtääkseni SHR-distro on nykyisin “se juttu”. Mutta joo, tuskin se mikään peruskuluttajaystävällinen laite on vieläkään eikä siitä varmaan sellaista tulekaan.

Joo tosiaan N900:n Maemo ei ole vapaa ja jopa suht kaukana siitä tai että olisi käyttökelpoinen laite jollain muulla distribuutiolla (ja, no, Maemo ei edes ole distribuutio), mutta silti massamarkkinavekottimista tulee olemaan paras tässä suhteessa. Ehkä 2v sisällä sitä voi myös käyttää vapailla ohjelmistoilla kuten esim. puhtaalla Debianilla. Saapa nähdä. Palm Pre:ssä käytetään kyllä myös GStreameria, Pulseaudiota yms., mutta enpä ole nähnyt Palmin kontribuutioita.

Openmoko ei tosiaan ole kuopattu, nimim. päivittäiskäytössä Neo FreeRunner edelleen ja tulee varmaan olemaankin. Hassua kyllä nythän ne softat vasta oikeasti alkaa toimia, kun Openmoko Inc. on vetäytynyt taka-alalle. Täytyy muistaa että on Openmoko-yritys, Openmoko-projekti ja Openmoko-distribuutio jotka ovat kaikki erillisiä.

Openmoko-distribuution on korvannut parempi, kokonaan yhteisön tekemä SHR. Openmoko Inc:n on korvannut, hurjaa kyllä, uskomaton gta02-core-projekti joka tosiaan pyrkii tekemään yhteisön voimin jotain ennennäkemätöntä - täysin vapailla ohjelmistoilla suunniteltu ja käsiteltävä kokonainen matkapuhelinrauta, perustuen Openmoko Inc:ltä saatuihin piirrustuksiin. Edes työkaluja tällaiseen ei ole ollut valmiina, joten nekin kehittyvät siinä sivussa. Ensimmäisiä prototyyppejä odotellaan tänä syksynä, mutta ihan turha kuvitella mitään varsinaiseen myyntiin tulevaa vielä hyvään aikaan.

Tämän SHR:n lisäksi Debian kehittyy kovaa vauhtia ja kernel on nykyään ainoa, jonka tarvitsee ei-virallisesta Debian-repositorysta. Ja SHR toimii kyllä melko näppärästi out-of-the-box, mutta kyllähän FreeRunnerin hankinta harrasteneisuutta vaatii - laite on myös jo vähän vanhahtava ja etenkin grafiikan osalta hidas, mutta toisaalta GPS + 480x640-näyttö yms. on aika loistavia asioita, ja esim. IRCcailu sujuu mukavasti GPRS:n yli matkalta (ottaen SSH-yhteyden ensin palvelimelle jossa pyörii irssi). Vekottimeen saa USB Host Moden ansiosta esim. varmuuskopioitua myös digikameran kuvat, ja käytänpä sitä musiikkisoittimenakin (Intone on näppärä ohjelma yhdistettynä tremor-ogg-dekoodausta käyttävään mplayeriin).