Mikä distro? (hakisin vanhoja wordeja sanahaulla)

Moi. Haluaisin vaihtaa Linuxiin, mikä distro toimisi?
Minulla on paljon vanhoja word-tekstejä ja jonkin verran excel-työkirjoja, jotka on tehty MsOfficen aiemmilla versioilla, pääosin Office 2000, Office 2003 ja Office 2007 (ei sitä uudemmilla). Haluaisin saada ne auki, aivan välttämättä erityisesti wordit, mielellään excelitkin.
Haluaisin etsiä koneella noista wordeista sana/merkkijonohaulla tarvittavat dokumentit avaamatta ensin wordeja (kuten windows search, mutta mielellään sujuvammin), missä Linuxin versiossa tämä toimii ja millä ohjelmalla? Parasta olisi, jos word-dokumentteja voisi etsiä jollain ohjelmalla boolen haulla, onko sellaista käytössä? (siis etsisin dokumentit, joissa on vaikkapa sanat Pekka ja Matti, mutta ei Liisaa).
Tekstinkäsittely on minulle tärkeää, ja tärkeää on, että saisin haettua Linuxillakin aiemmat word-dokumentit sanahaulla.

Jonkin verran käytän/käsittelen valokuvia, ja photoshop-tyyppinen ohjelma olisi hyvä olla.
Tarkoituksena ei ole käyttää koneella aktiivisesti nettiä, mutta hidas mobiilikännykkäyhteys on, joten olisi hyvä olla käyttöjärjestelmä, joka on vakaa, ja jota ei tarvitse koko ajan päivittää.
Kone on HP:n vähän yli vuoden vanha kannettava, jossa on 4GB muistia, Vindows Vista Home Premium 64bit (joka on sekaisin: olen asennellut sitä uudelleen, ja asenuslevy tekee aina uuden vistan poistamatta vanhaa, ja en saa vanhaakaan pois). Haluaisin kaikki windowsit pois koneesta.
Käytän myös ulkoisia kovalevyjä, joilla on wordeja ja jpg-kuvia.

Kiitos!

Lisäys: myös ei-graafisten ohjelmien käyttö onnistuu, jos komentoihin löytyy selkeät ohjeet.
Haluaisin distron, jonka asennuscd/dvd on mahd. täydellinen, niin että asennusvaiheessa ei tarvitse ladata paljon netistä, ja ja johon saa tietoturvapäivityksiä (myös hitaalla nettiyhteydellä, joka normaalikäytössä ei ole päällä), ja josta saisi jotenkin selkeästi ja helposti selville, milloin päivityksiä/uusia versioita pitää mennä lataamaan.
Kiitos!

Kaikki Word ja Exel ohjelmat aukeaa OpenOffice ohjelmalla ja se monessa versiossa oletuksena mukana, Photoshopin vastaava ohjelma on Gimp, sekin on oletuksena!
Minulla yksi HP.n läppäri ja sillä toiminut kaikki ja järjestelmä on Linux Mint http://linuxmint-fi.info/
Tutustu sivujen ohjeisiin, löytyy paljon hyödyllistä.

Teucca

Moi, kiitos
Mutta onko Linuxissa sellaista hakua, jolla saisi haettua word-tiedostoista, mitkä word-tiedostot sisältävät haettavan sanan/merkkijonon, ilman että täytyy ensin avata tiedostoja? (ja mieluiten haku Boolen operaattoreilla). Tarkoitan, että asentaisin koneeseen linuxin ainoaksi käyttöjärjestelmäksi, ja minulla on ulkoisella kovalevyllä 2000 word-tiedostoa, saanko jollain haulla haettua, missä niistä on sana “Pekka”, tai “Pekka syö mansikoita” tai (“Pekka” ja “Matti”, ei Liisa), tai “Pekka” ja “Matti” samassa lauseessa tai lähellä toisiaan?
Mikä Linuxin jakelu olisi toimivin tarpeisiini (uusien tekstien kirjoittaminen, aiempien wordien etsiminen sanahauilla, jonkin verran kuvankäsittelyä (aiempi kuvien muoto jpg), ei jatkuvaa nettikäyttöä ja hidas nettiyhteys (tarve saada helposti selville, tarvitaanko tietoturvapäivityksiä ohjelmiin, ja niiden lataaminen vähäisellä nettiyhteydellä).
Kiitos

Mintin tiedostojen haku http://linuxmint-fi.info/2010/01/tiedostojen-haku/
tällä voit myös hakea ulkoiselta medialta tiedostojen nimen mukaan.
Siten löytyy Grep komento http://linux.fi/wiki/Grep
ja find komento http://linux.fi/wiki/Find
ne on Komentorivillä haettava http://linuxmint-fi.info/2009/11/paate/

Tuommoisia (indeksoivia) hakuja tehtiin aikoinaan ja sitten ne kirottiin tehojen käytön takia, mutta tuossa jotain juttua Beaglesta: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=1063.0
Ubuntusta löytyy Etsi tiedostoja Apuohjelmista ja siinä näkyy olevan toiminto, joka etsii tiedoston sisällöstä.

Periaatteessa mikä tahansa jakelu käy noihin hommiin. Helpoin on varmaankin juuri Mint tai sitten voit kokeilla Ubuntua tai ehkä Fedoraa.

Linux Mint Beagle haku ohje http://linuxmint-fi.info/2010/07/tiedostojen-beagle-haku/
Kiitos Tomin hyvästä ohjevinkistä!

Ja jopa tuntumaan saa Gimp:stä ja OpenOfficesta, joista on versiot myös Windowssiin.
Photoshop:in käyttäjä voi kokeilla Gimpshop:ia. Tosin vannoutunut Photoshop:in käyttäjä
ei kovin nopeasti taida olla sinut Gimp:in kanssa :frowning:
http://linux.fi/wiki/GIMPShop
Gimpin käyttöön perusohjeet: GIMP/Perusohje – Linux.fi tai
GIMP-ohjeet - Joutsi.com

[quote=“juyli, post:8, topic:1116”]Photoshop:in käyttäjä voi kokeilla Gimpshop:ia. Tosin vannoutunut Photoshop:in käyttäjä
ei kovin nopeasti taida olla sinut Gimp:in kanssa :([/quote]
Myös Photoshopia voi kokeilla Linuxissa tosin Winellä joten toimivuus ei ole taattu, mutta Photoshop on yksi Winen tavoitteista.
Lisätietoja Photoshopin toimivuudesta Winellä: http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=17
Eri versiot toimivat erilailla, mutta jos omistaa jo Photoshopin niin kannattaa kokeilla. Jos ei omista niin sitten kannattaa opetella GIMP, jos ei ole erityistä syytä käyttää jotain muuta.

Ps. Joissain jakeluissa näkyy olevan Beaglen tilalla Tracker, luultavasti koska se kuuluu Gnome Projektiin.
Muokkaus: Ja koska Beaglea ei enää kehitetä aktiivisesti, tosin jos se toimii niin sinällään se ei kai haittaa.

[quote=“Tomin, post:9, topic:1116”]Ps. Joissain jakeluissa näkyy olevan Beaglen tilalla Tracker, luultavasti koska se kuuluu Gnome Projektiin.
Muokkaus: Ja koska Beaglea ei enää kehitetä aktiivisesti, tosin jos se toimii niin sinällään se ei kai haittaa.[/quote]
Pystyykö Beaglella tai Trackerilla hakemaan tietoja tiedostojen sisältä?

[quote=“varaani, post:10, topic:1116”][quote author=Tomin link=topic=1220.msg6497#msg6497 date=1279271812]
Ps. Joissain jakeluissa näkyy olevan Beaglen tilalla Tracker, luultavasti koska se kuuluu Gnome Projektiin.
Muokkaus: Ja koska Beaglea ei enää kehitetä aktiivisesti, tosin jos se toimii niin sinällään se ei kai haittaa.
[/quote]
Pystyykö Beaglella tai Trackerilla hakemaan tietoja tiedostojen sisältä?[/quote]

Niillä pystyy hakemaan tiedostoja niiden sisällön perusteella.

Linux Magazine on näemmä äskettäin arvioinut haku- ja indeksointiohjelman, joka vaikuttaisi sopivan siirtyjän tarkoituksiin kuin nenä päähän: http://docfetcher.sourceforge.net/en/index.html

Ohjelma etsii tekstidokumenttien sisällöstä halutulla hakusanalla, ja monimutkaisemmista hakumetodeista ainakin säännönmukaiset lausekkeet ovat tuettuina. Valmis asennuspaketti löytyy kaikille .deb-muotoa ymmärtäville järjestelmille, joita ovat muun muassa aiemmin mainitut Ubuntu ja Linux Mint.

Toki Beaglekin toiminee, jos sitä haluaa käyttää. Pelkkien tekstitiedostojen hakuun yllämainittu täsmätyökalu voi olla kätevämpi.

Gimpistä sen verran, että se on sangen hyvä kuvankäsittelyohjelma, mutta toimintalogiikaltaan hieman erilainen kuin Photoshop. Minulla (aina Gimpiä käyttäneenä) on välillä melkoisia vaikeuksia kun joudun tekemisiin Photoshopin kanssa, joten uskallankin väittää, ettei tässä tapauksessa toinen ole käyttötuntumaltaan huonompi toista, vaan kyse on tottumisesta. Gimpistä toki puuttuu joitain ammatti-ihmisen kaipailemia ominaisuuksia, mutta meille muille ohjelma riittää varmasti. Gimpshop on tietääkseni melko buginen, joten ainakin alkuun kannattanee kokeilla perus-Gimpiä.

Jeps. Olisihan se aina vähän sääli, jos kaupalliset ohjelmat osioittautuisivat huonommiksi kuin vapaa/avoimet :frowning:
Vapaiden ja avoimien ohjelmien ongelma ovat usein “patentit” vrt. Ogg vs. MP3.

Moi, kiitos!

Onkohan Docfetcher minkään jakelun paketissa mukana, vai täytyykö se ladata avoimesta netistä? Se kuulostaa käyttökelpoiselta ohjelmalta.
(Beagle ja Tracker näyttävät löytyvän ainakin Ubuntuista.

Mietin nyt Ubuntun asentamista (Mint näyttäisi löytyvän van Live-CD:nä, ja minulla ei ole turvallista yhteyttä, mistä ladata (nyt olen kirjaston koneella).
Ubuntua (esim. 10.04) ei taida olla enää valmiina DVD:nä, siis mahdollisimman kokonaisena versiona saatavilla? CD näyttää löytyvän, mutta sen asennus varmaan vaatii paljon paljon päivityksiä netin kautta, ja minulla on vain kännykkänetti 384kbs-yhteydellä, ja kone tulisi työskentelykoneeksi (kirjoitus- ja valokuvankäsittelykoneeksi, ei ollenkaan nettikäyttöön päivityksien hakemista lukuun ottamatta). Onko jotain paremmin vähäisemmällä nettiyhteydellä CD/DVD:ltä asennettavissa olevaa/päivityksiltään keveämpää versiota (esim. pelkät päivitykset asentavaa, ei koko paketteja alusta aina asentavaa versiota), jossa Docfetcher toimisi, ja joka olisi ensimmäiseksi Linuxiksi suht. helppokäyttöinen?
(Käytin 2000-luvun alussa joskus jotain Linuxin työpöytäversiota nettiin päästäkseni yliopiston koneella, kun Linux-mikroluokassa oli paremmin tilaa, ja 1990-luvulla unix sähköpostia ja dos-ohjelmia (nehän ovat eri asia, mutta ilman graafista työpöytää kuitenkin), mutta muuten Linuxin käyttökokemus puuttuu. En vain enää jaksa MS:n ohjelmia, joihin pitää koko ajan asentaa päivityksiä, ja joissa pitäisi maksaa uudesta versiosta, ja nyt on aika siirtyä Linuxiin.)

Saako Ubuntuun asennettua helposti kännykän modeemiksi (Nokia E72, tai lainattavissa tilapäisesti Huawei E220, DNA:n hidas mobiilidata).
Olen käyttänyt OpenOfficea Windowsissa, mutta se ei näytä pystyvän esittämään Excelissä tehtyjä kaavioita (piirakoita, palkkeja yms.), jotka on siirretty objekteina Wordiin. Onko tähän Linuxissa ratkaisua?
Nyt tällä hetkellä en tee uusia kaavioita, mutta aiemmissa teksteissä niitä on joissain.

Onkohan Ubuntun asennuksessa asetettavat asetukset paljon muuttuneet vuoden 2007 jälkeen? (löysin kirjastosta 2007 julkaistun kirjan nimeltä “Linux”, kirjoittajan Ville Kuutti ja Ari Rantala, uudempia ei täältä löydy).

Saakohan seuraavia liitettyä jotenkin Ubuntuun:
Canon MF 3110 (tulostin - skanneria ei tarvitse liittää, koska se on rikki) -mieluummin liittäisin tämän tulostimen, koska Brother on muualla käytössä.
Brother HL 2035 (tulostin)
Canon 4400f skanneri
LG-19" litteä näyttö (n. 4 vuotta vanha, mallia en muista nyt)
E72 Nokia (puhelin, modeemiksi)

HP kannettava on:
ACPI X86-pohjainen PC
Koneessa on AMD Sempron SI-42
standardi VGA-näyttösovitin - ja mielestäni jonkin Nvidian olen jossain nähnyt
64 bit (Nykyään Vista 64 bit, joka olisi tarkoitus vaihtaa Linuxiksi)
Levyasema Fujitsu MHZ2160BH G2 ATA Device
4GB muistia

http://wiki.ubuntu-fi.org/Ubuntu_tutuksi
Tuossa on lukemista, jos kiinnostaa. :slight_smile:
Ei ne asennuksen valinnat sisällöltään ole juuri muuttuneet ja muutenkin muutoksia on tullut vain osiointiin, josta edelleenkin yritetään tehdä selkeämpää, mutta jos koneella ei ole mitään säästettävää niin se on melko suoraviivaista.

Kännykän saa modeemiksi yksinkertaisimmin niin, että kytkee sen USB-johdolla koneeseen, laittaa kännykän PC Suite -tilaan ja valitsee avautuvasta listasta operaattorin (tjsp, käytän yleensä mokkulaa). Tosin jos tuo ei aukea itsestään niin pitää klikata verkon kuvaketta oikealla hiiren napilla, valita Muokkaa yhteyksiä ja Mobiililaajakaista-välilehdeltä Lisää. Bluetooth on monimutkaisempi, mutta onnistuu.

Päivityksiä tulee aina kun aukkoja löytyy ja jakelupäivityksiä puolivuosittain (Ubuntussa), mutta niitä ei tarvitse päivittää. Kannatan LTS-versioissa pysymistä, kerta kone on kännykkänetin päässä. Niitä tulee kerran kahteen vuoteen ja niitä tuetaan 3 vuotta (työpöydällä). Viimeisin Ubuntu ja samalla viimeisin pitkän tuen julkaisu on 10.04 LTS, josta tulee ensi kuussa (19 päivä) päivitetty asennuslevy 10.04.1 LTS, jossa on kaikki siihen asti ilmestyneet päivitykset. Siihen on kyllä pitkä aika, mutta suosittelen sitä, mikäli valitset Ubuntun ja asennat vasta elokuussa.

Harmi kun eivät enää julkaisun jälkeen tee daily-buildia, jossa olisi myös päivitykset mukana. Ainakaan en löytänyt sellaista.
Muokkaus: Olihan niillä semmoinenkin: Alternate (tekstiasennus) ja Live (graafinen).
Tosin kielipaketteja tuossa ei ole eli ne pitää vielä ladata jos suomeksi haluaa käyttää, mutta siinä on kaikki tähän päivään mennessä ilmestyneet päivitykset. Päivitysten takia noiden Live-kuvien koot ovat kasvaneet hieman yli 700 MB kokoisiksi, mutta niitä voi käyttää tikulta, DVD:ltä tai sitten (luultavasti) ylipoltolla CD:ltä.

Tulostimista en osaa sanoa sen paremmin kuin testaamalla selviää. Live:llä on helppo testata, koska ei tarvitse asentaa.

Docfetcherin saat ubuntuun täältä: Download docfetcher_1.0.3_all.deb (DocFetcher) (deb-paketit asentuvat debian-pohjaisin järjestelmiin, kuten ubuntuun ja linux mintiin hiiren parilla klikkauksella).

Suosittelen itsekin Ubuntua. Kannattaa laittaa ehdottomasti 64-bittistä versio, koska systeemisi sen mahdollistaa.

Ooba

Edit: Sorry, sulla näkyykin olevan x86-pohjainen systeemi. Lataa sen mukainen ubuntu-jäsjestelmä :slight_smile:

Luettelemistasi laitteista löytyi netistä hieman vaihtelevia tietoja (mm. sellainen, että Canon 4400f-skanneriin ei olisi ajureita olemassa), mutta helpoiten asian testaat tietenkin laittamalla Ubuntun live-cd:n sisään koneeseen ja koettamalla ennen asennusta tunnistuvatko laitteet. (On tietysti mahdollista, että jotkut laitteet saa toimimaan vaikkeivat ne heti kättelyssä tunnistuisikaan, mutta se on monesti hivenen monimutkaisempi homma, ja helpoin tapa saada asiat pelittämään on käyttää kunnolla tuettuja laitteita)

Päivitysten kohdalla kannattaa muistaa tietysti sekin, että jos kone ei ole kytketty nettiin, ei sitä välttämättä tarvitse päivittää lainkaan, jos ei kaipaa uusia ominaisuuksia ohjelmiin. Mahdollisen päivittämisen voi myös hoitaa muutenkin kuin kytkemällä koneen suoraan nettiin – vaikkapa lataamalla tarvittavat asennuspaketit kirjastossa tai kaverien luona ja kuljettamalla ne sitten omalle koneelle muistitikulla.

Kännykän käyttö modeemina on käsittääkseni helppoa mikäli kännykkämalli on tuettu, ja mokkulatkin kai toimivat nykyään ihan vain kiinni tökkäämällä ilman mitään sen kummempia asenteluja. Tästä ei minulla kuitenkaan omakohtaista kokemusta ole, kun käytän edelleen “vanhanaikaista” kiinteää nettiyhteyttä…

OpenOfficen käytöstä en osaa sanoa paljoakaan, mutta ehkäpä Jussi Silvonen tietäisi jotakin? Hän on pitänyt Openoffice-aiheista blogia, josta saattaa löytyä vastauksia polttavimpiin kysymyksiin. Noin yleisesti kuitenkin lienee syytä varautua siihen, että ihan erikoisimpia Word-dokumentteja ei OpenOffice suoraan aukaise. Tällaisissa tapauksissa voisi olla järkevää muuntaa dokumentit Wordilla vaikkapa pdf-muotoon ennen siirtymistä kokopäiväiseen Linuxin käyttöön.

[quote=“siirtyja, post:14, topic:1116”]Saakohan seuraavia liitettyä jotenkin Ubuntuun:
Canon MF 3110 (tulostin - skanneria ei tarvitse liittää, koska se on rikki) -mieluummin liittäisin tämän tulostimen, koska Brother on muualla käytössä.
Brother HL 2035 (tulostin)
Canon 4400f skanneri
LG-19" litteä näyttö (n. 4 vuotta vanha, mallia en muista nyt)
E72 Nokia (puhelin, modeemiksi)[/quote]

-Tulostin (molemmat) toiminee linukan omilla open drivereilla, mutta värien kanssa voi olla ongelmia (ehkä tai sitten ei -ylensä ei)
-Skanneri pelaa melko "sata"varmasti lennosta jos se on USB (xsane)
-Näyttö pelaa lennosta (tietty)
-Puhelin pelaa lennosta, mutta mitään PC-suitea ei ole. 3G, muistikotit jne toimii suoraan ilman mitään proprietarytauhkan asennuksia!

[quote=“odysseus, post:18, topic:1116”][quote author=siirtyja link=topic=1220.msg6502#msg6502 date=1279625617]
Saakohan seuraavia liitettyä jotenkin Ubuntuun:
Canon MF 3110 (tulostin - skanneria ei tarvitse liittää, koska se on rikki) -mieluummin liittäisin tämän tulostimen, koska Brother on muualla käytössä.
Brother HL 2035 (tulostin)
Canon 4400f skanneri
LG-19" litteä näyttö (n. 4 vuotta vanha, mallia en muista nyt)
E72 Nokia (puhelin, modeemiksi)
[/quote]

-Tulostin (molemmat) toiminee linukan omilla open drivereilla, mutta värien kanssa voi olla ongelmia (ehkä tai sitten ei -ylensä ei)
-Skanneri pelaa melko "sata"varmasti lennosta jos se on USB (xsane)
-Näyttö pelaa lennosta (tietty)
-Puhelin pelaa lennosta, mutta mitään PC-suitea ei ole. 3G, muistikotit jne toimii suoraan ilman mitään proprietarytauhkan asennuksia![/quote]

eli suomeksi, voit tehdä osan toiminnallisuudesta. firmware updatet ja muut joudut tekemään virtuaalikoneella…


Eero