Mikä linux jakelu "naapurin tädin" läppäriin?

Hei kaikki,
Tapahtuipa eräänä päivänä: Tuttu “täti” naapurustosta uhosi menevänsä ostamaan uutta tietokonetta koska entinen läppäri oli mennyt rikki… Sen enempää ajattelematta tuhahdin “että jos se vanha kone ei ole fyysisesti rikki niin vika on varmaankin siinä että Windows on mennyt solmuun (joka tapahtuu vääjäämättömästi, ennemmin tai myöhemmin), eikä niinkään koneessa itsessään”. Yleensä pieni ääni pääni sisällä on pitänyt minut pois vaikeuksista, mutta nyt ääntä ei kuulunut ja tädin sanoessa “minäpä tuonkin sen sinulle korjattavaksi” huomasin huulieni liikkuvan ja vastaavan “tuo vaan”.

Ok. Läppäri on Acer 5738Z, Pentium dual core T4200 2 GHz, 3Gb muistia… koneessa tahmaisen oloisesti vielä pyörii Mikropehmeä Vista. Tuollaisen koneen päivittäminen Windows 10 ei tuottane kunnollista lopputulosta. Harkitsen laittavani siihen jonkun linuksin mutta paatuneena Manjaro käyttäjänä olen menettänyt jo aikaa sitten kosketuksen tavallisiin kuolevaisiin ja heidän tapaansa käyttää tietokonetta.

Tämä täti käyttää tietokonetta:

-sähköpostiin
-nettiselailuun
-pankkiasiointiin
-jonkin verran tekstinkäsittelyä OO:lla tai LibreO:lla

Täti on tempperamenttinen, ei juuri seuraa ohjeita. Tuskin tietää mikä on käyttöjärjestelmä (netti?, wöörd?, häh???, päivitykset !!??).

Mikä olisi sopivin 32-bittinen jakelu? Linux Mint Matea ajattelin mutta ei ole tukea 32-bitille. Antix, Debian + XFCE? Joku muu?
Olisi hyvä olla kattavasti suomennettu, en tiedä mikä on kielitaitonsa…

Hakkaanko kirvestäni kiveen ottaen huomioon että täti taisi jo ostaa jonkun kunnostetun Windows läppärin? Tämä kone tulisi siis varalle.

Vuosia sitten tein joillekin tuttaville linux-koneita. Suurin osa (yhtä 70 v mummoa lukuunottamatta) ei sopeutunut linuxiin vaan halusivat palata Windows-käyttäjäksi. Yleensä selitykset olivat että on outo käyttää ja/tai sitten halusivat jonkun Windows-only toiminnon.

Lakkasin saarnaamasta ilosanomaa…

Kiitos lukemisesta,

Voit aina Windowsiin hurahteneille esim. KDE-pohjaisella työpöytäympäristöllä luoda minkä tahansa Windowsin mikä eniten kutkuttaa.

https://www.youtube.com/watch?v=TJzfaqRLfpY

DistroWatchista nopeasti löytyy jakeluita, joissa 32-bittinen versio löytyy.
https://distrowatch.com/search.php?architecture=i686

MX Linuxia ovat tällä foorumilla muut hehkuttaneet aiemmin, mutta Antixin-wikiartikkelista jää kuva, että se olisi silti kevyempi kuin MX Linux. Jos olet sinut Manjaron kanssa, niin voisit nohevana mikrotukihenkilönä kokeilla Arch Linux 32-bittistä, siihen joku kevyt ikkunointijärjestelmä, Windowsin taustakuva loppusilauksena.

Monet ihmiset ovat muutosvastaisia etenkin kun puhutaan Windowsista luopumista, mutta päivän päätteeksi usein näillä ihmisillä käyttö rajoittuu mainitsemiisi toimintoihin, jonka Linux-jakelut hoitavat ongelmitta.

Kiitos vastauksesta, tsekkaan MX Linuxin. En ole siihen aiemmin tutustunutkaan. Käyttäjän|käyttäjien ongelma on että ei edes päivityksiä “jakseta” asentaa… Ei saisi olla salasanaa jne. Jos Arch hajoaa jossakin päivityksessä, joudun taas keräämään palaset enkä kauhean paljon viitsisi/ennättäisi olla kädestä pitämässä. Alan olla aika pettynyt tietokonetta käyttäviin peruskäyttäjiin…

Miten olisi Zorin OS?
En ole itse käyttänyt mutta hyvin windowsmaiselta näyttää.

Ultimate edition on maksullinen mutta perusversiot eivät, lite versiosta on olemassa myös 32 bittinen versio.

Kannattaa varmaan virtuaalikoneessa ajaa ja kurkata kuinka simppeliä on esimerkiksi päivitysten asennus.

Joissakin jakeluissa on paketteja sekä ihan asetuksia käyttäjästä riippumattomien päivitysten ajamiseen, ja skripteillä viime kädessä hoitaisin itse, tietysti pakettien sekä pakettilähteiden soisi olevan varmaan vakaamman puoleista kyseisessä tilanteessa. Ja Arch-pohjaisillekin löytyy LTS-paketteja, jättää AUR-paketit tms välistä. Olen ajellut Archia jopa palvelimena pitemmän tovin ilman ongelmia edellämainituilla eväillä. Linux-käyttäjien keskuudessa on vain leimaantunut mielikuva Archista epävakaana.

Tuo on 64-bittinen.
https://www.cpu-world.com/CPUs/Pentium_Dual-Core/Intel-Pentium%20Dual-Core%20Mobile%20T4200%20AW80577GG0411MA.html

Laittaisin itse varmaan Ubuntun LTS:n tai Debianin, kunhan sen viitsii käydä parin-kolmen vuoden välein päivittämässä uudempaan. Omalla mummillani on Debian GNOME-työpöydällä (fallback-istunto) ja hyvin onnistuu sähköposti, tulostaminen, satunnainen nettisurffaus ja verkkopankin käyttö. Toki kyseinen kone on vähän uudempi (olisikohan ollut Ivy Bridge Core i5 siinä).

Jep, Tomin.

Huomasin sen tuossa itsekin. Testasin ensin 32-bittistä MX-linuxia ja tulipa koneeseen vauhtia. Sitten kun hokasin että Pentium dual core T4200 onkin 64-bittinen, laitoin loppujen lopuksi Linux Mint MATEn… Toimii ihan tyydyttävän hyvin, ei voi verratakaan entiseen MS Vistaan. MX-Linux vaikutti kiinnostavalta, mutta kun kyseessä on “täti” niin luulen että Mint on windowsmaisempi. En viitsinyt alkaa säätämään MX linuxia Windowsin näköiseksi vaikka siihen löytyy hyviä ohjeitakin.
Lisäksi itsellä on toisesta koneesta hyviä kokemuksia Linux Mint MATEsta. Katsotaan miten tädin käy…

1 tykkäys