mikä linuxpaketti?

??? Mikä Linuxpaketti harvinaisen epätekniselle naisimmeiselle joka on kyllästynyt winiin?
Tarve: kamerat, tulostus, kirjoitus ja netti!
Haluan tehdä asioita tietokoneella, en tietokoneelle. Kiitos!
Kokemusta on jo ennen Commodorejen syntyä.

Valitse sen mukaan, mitä joku sinun ystäväsi käyttää. Että voi tulla antamaan neuvoja kädestä pitäen. - Tämä neuvo on tuolla aloittelijan ohjeissa http://linux.fi/index.php/Aloittelijalle

koita ubuntua, sillä on suurin käyttäjäkunta Suomessa (yli 7000 rekisteröitynyttä käyttäjää), joten apua löytyy ehkä nopeimmin.

Kyllähän nuo “isot jakelut” tukevat kaikki kaikkia noita aikalailla tasaväkisesti, siis Ubuntu, Fedora, Suse, Mandriva, ym. Tosiaan pelivinkki saattaisi olla valita jakelu tuttavapiiristä löytyvän asiantuntemuksen perusteella. Mikäli tuttavapiirissä ei ole lainkaan Linux-kokemusta, voisin oman kokemuksen pohjalta suositella Ubuntua.

Tämän tarpeen tosiaan täyttävät melkein kaikki jakelupaketit. Ubuntu, openSUSE, Fedora, Mandriva, PCLinuxOS taitaa olla aloittelijapainotteisempien jakelupakettien suosituimmuusjärjestys tällä hetkellä Suomessa.

Tämähän on se Linuxin perinteinen “ongelma”. Toisaalta kun (jos) asiat kerran ryhtyvät toimimaan, niin ne toimivat periaatteessa ikuisesti (ainakin jos systeemiä ei liiaksi mene sörkkimään).

Useimmilla jakelupaketeilla ei toisaalta ole omaa suomenkielistä foorumia (tai se on käytännössä kuollut/kuihtunut, keskustelu käydään muualla), eli ei tuosta aivan suoraan voi käyttäjämäärää päätellä.

Yksi vaihtoehto on ostaa jostain pikkukaupasta kone, jossa on Linux ja halutut ohjelmat valmiina. Maksaa hieman enemmän kuin postimyynnistä tilattu, mutta säästää useamman tunnin ja harmaan hiuksen.

Pikkufirmaa ehdottelen siksi, että tällöin pääsee muodostumaan henkilökohtainen asiakassuhde. Myyjä tuntee sinun osaamisesi, koneesi ja ohjelmasi ja pystyy jo puhelimessa kertomaan, mitä ongelmatilanteessa pitää tehdä. Lähikaupasta saa nopeaa ja henkilökohtaista palvelua, ostat sitten tietokoneita tai makkaraa.

Itselläni on ollut vain yksi Linux-jakelu käytössä, mutta keskustelujen pohjalta on tullut vaikutelma, että tavallisen käyttäjän kannalta ei ole merkittäviä eroja eri Linuxien välillä. Sekä mansikkajäätelö että suklaajäätelö ovat jäätelöitä, eivät ne lihapiirakalle maistu.

Suurin ongelma itselleni on ollut fiksautuminen kiinni eiliseen, vaikka aloitinkin vasta Commodoren jälkeen IBM-yhteensopivalla Jura-kaudella.

[quote=“pb, post:5, topic:290”][quote author=Toni Alenius link=topic=274.msg1293#msg1293 date=1215789818]
koita ubuntua, sillä on suurin käyttäjäkunta Suomessa (yli 7000 rekisteröitynyttä käyttäjää), joten apua löytyy ehkä nopeimmin.
[/quote]
Useimmilla jakelupaketeilla ei toisaalta ole omaa suomenkielistä foorumia (tai se on käytännössä kuollut/kuihtunut, keskustelu käydään muualla), eli ei tuosta aivan suoraan voi käyttäjämäärää päätellä.[/quote]
Ihan tosi. Itsekään en Ubuntua ole aikoihin käyttänyt, mutta edelleen säännöllisesti käytän Ubuntu Suomen foorumia.

Suomalaisia Ubuntun käyttäjiä toki voi paljon suurempikin joukko, kun kaikki käyttäjät eivät varmasti rekisteröidy noille foorumeille.

Ubuntu tosiaan on ekaksi jakeluksi ihan hyvin toimiva, ainakin jos yksin rupeaa opettelemaan. Jos kaverin siihen saa avuksi, niin oikeastaan mikä tahansa iso jakelu on hyvä. Jos taas itse tuollaiseen käyttöön lähtisin kaverille asentamaan järjestelmää, laittaisin varmaan Debianin, kun itsekin sitä käytän.

Anopilla on Ubuntu. Jos yli 50-vuotias nainen osaa käyttää, niin kyllä se kertoo jakelun käytön helppoudesta jotain. Vaimon kanssa me se kyllä asennettiin ja tulostinta tunkattiin kun oli vähän eksoottisempi, mutta muuta ei tehty.

Yli 50-vuotias, hah! Itsellänihän yli 70-vuotias isoäiti käyttää Debiania :slight_smile: