Mistä kannattaa aloittaa Linuxiin siirtyminen? Ubuntu?
Taitaa Ubuntuun olla eniten ohjeita suomeksi.
Toinen vaihtoehto olisi mahdollisesti OpenSUSE.
https://opensuse.fi/keskustelu/
Jos haluat hiirellä ohjata järjestelmää, niin valitseisin OpenSUSEn, mutta jos haluat oppia päätetyöskentelyä, niin silloin Ubuntu-variantti on parempi.
Riippuen kielitaidosta, jos suomenkielisen ohjeistuksen perusteella määritellään mikä on helpoin, Ubuntu ja tai joku sen vivahde se on. Esimerkiksi Ubuntu Mate on aivan eri luokassa laitteistovaatimuksiltaan perinteisen Ubuntun kanssa.
Mutta jos englanti sattuu sujumaan, Manjarossa yhdistettynä Manjaron omaan sekä etenkin Arch Linuxin wiki tarjoavat suunnatonta koherenttia apua. Vaikka Manjarosta lähes kaikkea voi hallita hiiren avulla, pääte tehokkaine ja nopeine käskyineen kirjoittaa on aina helposti saatavilla. Ja Manjaro on rullaava jakelu, eli järjestelmäsi on koko ajan ajantasalla, ei ei-rullaavien jakeluiden kuten Ubuntut tms ajoittaisia massiivisia päivitysoperaatioita.
Ubuntu on käyttäjäystävällinen ja sitä tuetaan Linux-maailmassa kaikella tavalla, kaikkialla. Ubuntu sopii niin aloittelijoille kuin ammattilaisillekin. Se ei ole mikään “aloittelijajakelu”, vaan täysimittainen ja vakaa ammattimainen käyttöjärjestelmä johon luottavat tuhannet yritykset ympäri maailmaa. Kehittäjät saavat myös hyvää palkkaakin; takana seisoo Canonical, jolla on laajat suhteet alan kärkitoimijoihin maailmassa.
Ubuntu on todella hyvä valinta. Mikäli se jostakin syystä ei natsaakaan, niin kokeilepa siihen perustuvaa Linux Mint’iä
Löytyi suomenkielinen ohjevihkonenkin: https://tokentube.net/d/2620683349/Linux-Ubuntu-20-04-LTS---Ohjekirja
Valitsin sitten Ubuntun ja hyvältä näyttää. Tämä todellakin toimii ja on helppo. Ihmetellä täytyy, miksi en ole aikaisemmin vaihtanut.
Jossakin it-lehdessä kehuttiin Mageiaa kovasti kaikille sopivaksi.
Parasta on kokeilla itse miltä jokin tuntuu, tärkeintä on ymmärtää, että käyttökokemukseen eniten vaikuttaa kyseisen jakelun työpöytäympäristö ja miten hyvin jakelun kehittäjät ovat sen toteuttaneet osaksi käyttökokemusta. Ubuntusta, kun puhutaan jos olisit 2010 kokeillut, olisit kokeillut GNOME 2-pohjaista työpöytäympäristöä, 2015 olisit käyttänyt Unity-työpöytäympäristöä, 2021 kyseessä on GNOME 3-työpöytäympäristö.
Jos aikaa ei ole kokeilla itse USB-tikuilta tai virtuaalikoneesta käsin, suosittelen katsomaan esim. YouTube-videoita, joissa testataan eri jakeluita sekä niiden eri työpöytäympäristöjä.
Lopuksi jätän linkin, jossa voit verkkoselaimestasi testata lähes mitä tahansa jakelua, sekä kyseisen jakelun työpöytäympäristöä:
Työpöytä ympäristön lisäksi kannattaa huomioida pakettivarastojärjestelmä. Itse tykkään Debian-pohjaisista, joissa on graafisena pakettikikkareena synaptic ja päätteessä apt. OpenSUSE:ssa on graafisena pakettikikkareena yast, joka taitaa toimia myös merkkipohjaisesti (Lisäksi pakettihallinta taitaa olla rpm). Arch:lla, Slackwarella ja Gentoolla taitaa olla myös omat. (En ole vähään aikaan kuullut mitään Gentoosta. Sivut näyttää olevan vielä pystyssä.)
Virtuaalikonetta kokeilin, mutta meni ilman tarkempia ohjeita vähän metsään, mutta tuo linkki kokeilusivustolle on näppärä. Ihmeellistä, että tuollainenkin on tehty!
VirtualBox lienee helpoin niistä virtuaalikoneista, eli periaatteessa kun olet sellaisen asentanut, tarvitset vain kokeiltavan jakelun iso-levykuvan, saman yleensä josta tehdään esimerkiksi USB-asennusmedia. Virtuaalikone tarvitsee sen. Löysin nopeasti YouTubesta oheisen tutoriaalin, joka on suunnattu Windows 10-käyttäjille, mutta samat askeleet voi enimmäkseen toistaa myös Linux-jakelulla tai macOS-koneella.
Huomena sitten ilmeisesti selviää, miten helppona Ubuntu 21.04 on pysynyt!
Jos jo olet Ubuntua käyttänyt, on tuo uusin varmasti helposti omaksuttavissa.
Vrt. Polkupyöräily tai uimataito. Äidinmaidossa ei noitakaan taitoja opita.
Juu, pääasiassa olen käyttänyt Ubuntua, mutta mielenkiinnosta olen kokeillut muitakin jakeluita Debianista Deepiniin. Olen vuosikymmeniä käyttänyt rinnakkain Maccia, Windowsia ja Linuxia ja tarkoitus on pikku hiljaa siirtyä kokonaan Linuxiin. Kauan sitten suosikki oli Mandrake.
Lukuisia jakeluja olen asennellut ja käyttänyt aina vuodesta 1996. Kun kiintolevytilaa on riittänyt, on käytössä useita jakeluja (esim. RedHat (versioon 9.X), Fedora-core ja Fedora (kaikki versiot), Ubuntu (kaikki versiot) ja Debian - aiemmin eräänä vaihtoehtona oli perinteikäs Slackware/Minislack/Zenwalk, joita ei kuitenkaan enää koneilta löydy ).
Ensimmäisen Linuxin asensin joskus 1994/1995 aikoihin.