Mikä on sopiva tietokone Linuxille?

Kumpi kannattaa hankkia, kannettava vai pöytäkone? Kumpaan Linux asentuu paremmin? Käytetty lienee varmenpi valinta?

Tämä on kyllä aivan mutua, mutta veikkaisin pöytäkoneita, mutta niissäkin riippuu paljon setupista.

Jos haluaa saada irti kaikki tehot grafiikasta, niin kallistuisin nvidiaan, mutta jos taas yhteensopivuus kaikkien jakelupakettien kanssa on tärkeää, niin Intelin graffat lienee varmimpia. AMD on jossain siinä välissä.

Tosin tämäkin tieto saattaa olla vähän vanhentunutta.

Tosin aivan uusimmissa setupeissa saattaa tulla ongelmia myös verkkokortin kanssa, mutta ne lienevät harvinaisia.

Ulkoiset muistitikut, ja USB-äänikortit taitavat toimia nykyään ihan kohtuullisen hyvin. Sisäisten kanssa on enemmän onnenkauppaa.

Jos tarvitset DVB-virittimiä, niin silloin kannattaneen tukeutua vanhaan rautaan, ja kannattaa ennen ostoa googlailla. Niiden kanssa lienee ongelmia.

Näppisten ja hiirien kanssa en ole pahemmin kuullut ongemista.

Tulostimien/skannerien kanssa voi tulla ongelmia, mutta nekin ovat vähentyneet ajan saatossa. Toki hankalia tapauksia voi tulla vastaan. Tulostimissa PostScript-tulostimet toiminevat käytännössä kaikki ainakin joten kuten. Skannereissa kannattaa tutustua xsane-projektin saavutuksiin ennen skannerin ostoa.

Edit - Tosiaan, jos ostaa 2-4 vuotta vanhan koneen, niin silloin tuskin tulee mitään suurempia ongelmia. Sitä vanhemmissa ja uudemmissa saattaa tulla. Tosin 4-vuotta vanhat Bisneskoneet toimivat yleensä erinomaisesti, ja niitä alkaa saada 200 – 400 €:n hujakoilla.

1 tykkäys

Tulostimissa minulle on sanottu, että HP:n tulostimet toimivat hyvin varmasti. HP on omat ajurit Linux-puolelle. Kannettavissa on alkanut ärsyttää, kun akkua ei saa enää vaihdettua itse aina. Laitteet vanhenevat nopeasti romuksi siten.

Joo HP:lla on tulostin puoli kunnossa, mutta monitoimilaitteissa on skanneripuolella jonkin verran ollut ongelmia. Yleensä (ellei aina) HP:n tulostimeen riittää kun asentaa hplib-paketin.

Yleensäkin tulostimet toimivat aika hyvin, ehkä ongelmia on ollut Lexmarkin tai Cannonin kanssa, mutta nekin yleensä saa toimimaan. Itselläni viimeksi tulostimen kanssa on ollut ongelmaa Brotherin kanssa, mutta sekin tulosti yleensä oikein, mutta jotkin sivut eivät suostuneet tulostumaan. Siitä tosin on aikaa kymmenisen vuotta.

Olen tämänhetkiseen omaan setuppiini tyytyväinen, joka on Epsonin Eco ja HP:n mv-laser.
Epsonin Eco-tankissa on pientä ongelmaa sane:n kanssa, mutta se toimii Epsonin omilla ajureilla skanlita-ohjelmalla. Xsane ei ihan toimi, mutta esikatselun silläkin saa aikaiseksi, mutta varsinainen skannaus kaatuu.

Skannerina toimii (muistaakseni) Canonin (Lite 90), joka toimii xsanessa ongelmitta.
(Aivan tarkkaa muistikuvaa ei ole oliko laite Lite 90 vai joku muu Lite-malli).

1 tykkäys

Pöytäkone on parempi aina, jos pelkästään huollettavuuden, ylläpitämisen sekä kokonaiskustannusten kannalta. Linux asentuu yhtä hyvin molempiin, mutta pöytäkoneen kanssa on enemmän rautavaihtoehtoja, joissa AMD sekä Intel ovat Linux-näkökulmasta parhaimpia. Pöytäkoneeseen saa helpointen lisättyä toiminnallisuutta (esim. keskusmuistin lisääminen, uuden SSD-aseman/kiintolevyn asennus) jälkikäteen.

Mitä @peran sanoi AMD yhteensopivuudesta grafiikoiden suhteen ei ole ajantasaista tietoa. AMD:n näytönohjainten ajurit ovat tulleet jo useamman vuoden Linuxin ytimen ohessa, eli aina kun ydin päivittyy, päivittyy myös näytönohjaimen ajurit eli ne grafiikat, jotka loppukäyttäjä näkee. Siten yhteensopivuus löytyy myös Intelin ohella, jonka ajurit ovat myös avointa lähdekoodia ja päivittyvät myös ytimen ohella. Kolmannen näytönohjaimia valmistavan yrityksen eli NVIDIAn grafiikat vaativat käyttöjärjestelmästä erilliset ajurit, ja esimerkiksi kannettavien näytönohjainten kanssa on ilmennyt ongelmia. Paras kokemus loppukäyttäjälle grafiikoiden suhteen on joko AMD:n APU-tuotelinja, jossa sekä suoritin, että näytönohjain integroituna samalle mikropiirille tai AMD:n erillisnäytönohjain. Intelkin tarjoaa omia suorittimia, joissa on näytönohjain sekä suoritin samalla mikropiirillä, mutta graafinen suorituskyky on heikoin kolmesta.

Tulostimissa HP:n laitteet toiminevat parhaiten, Canonin kuvanlukulaitteet taas toimivat huoletta.

1 tykkäys

En ilmeisestikään ilmaissut tarpeeksi selkeäksi. Tarkoitin yhteensopivuuden sijasta tehojen ottoa grafiikoista, enkä niinkään suljettuja ajureita. Semmoinen käsitys itselläni on, että NVidia saa enemmän irti tehoja grafiikoista kuin AMD. AMD:n yhteensopivuus on tosiaan parempi kuin NVidian, koska NVidian ajurit ovat suljettuja. Sillä perusteella sanoin AMD:n olevan Intelin ja NVidian “välissä”.

Itselläni on kuitenkin kokemusta sekä AMD:n, NVidian ja Intelin grafiikoista. Intelin grafiikat ovat aina toimineet ongelmitta, AMD:n ovat yleensä nopeampia, mutta eivät niin nopeita kuin NVidian ja NVidian ongelmana on suljetut grafiikat. Tämä ei tietenkään ole ongelma, jos käyttää suurta jakelua, jossa on tuki NVidian suljetuille. Niissäkin yleensä pitää tietää ja asentaa NVidian suljetut erikseen.

Sen takia monet käyttäjät luulevat, ettei tietokoneessa toimi linux, kun onneton NVidian vapaa ajuri ei osaa näyttää grafiikkatilaa vaan joutuu asentamaan päätteeltä suljetut ajurit.

Tosin pian alkaa olla AMD ja NVidia tehoiltaan samaa luokkaa, kun AMD:llä tulee ja on osittain tullutkin uutta tekniikkaa grafiikoille. Mielenkiinnolla katsotaan pystyykö AMD haastamaan oikeasti NVidian budjetti luokassa kuten prossapuolella on jo käynyt Inteliä vastaan AMD:n ryzen-arkkitehtuurilla.

1 tykkäys

Monet nykyaikaiset jakelut kuten esimerkiksi Manjaro osaa etsiä ja ottaa suljetut ajurit myös NVIDIA-näytönohjainten tapauksessa automaattisesti ja tai tarpeen tullen käyttöön.

Viimeisimpien AMD:n RDNA2-näytönohjainten myötä AMDn “tehonotto grafiikoista” on erittäin lähellä NVIDIAn tehoja. Hintataso on ollut erittäin kilpailukykyinen osalta ainakin suorituskykyisempien näytönohjaiden kanssa.

Toinen asia on taas nykyisessä piiripulassa edullisimpien näytönohjainten hintojen saavuttaessa mielivaltaiset hinnat, olisiko edullista näytönohjainta etsivän parempi tyytyä esim. AMD APU-suorttimeen, jossa saa tehokkaan integroidun näytönohjaimen sekä suorituskykyisen suorittimen perinteisen suorittimen sekä erillisnäytönohjaimen sijasta.

1 tykkäys

Minäkin olen joutunut tilanteeseen, että Nvidian ajurit aiheuttivat ongelmia ja luulin, ettei koko Linuxia saa toimimaan. Sen jälkeen olen aina valinnut AMD näytönohjaimen. Kaikki muuttuu ajan myötä.

Suosimalla laitteistovalinnoissa tuotteita, joiden ajureista löytyy avoimen lähdekoodin versiot, Linux-yhteensopivuus on aina parhain sekä ongelmat vähäisimmät, kaksi merkittävintä yritystä, jotka tarjoavat tälläisiä tuotteita ovat näytönohjainten saralta ovat AMD ja Intel.

1 tykkäys

Tämä tietokanta saattaa auttaa 100% toimivan tulostimen suhteen

http://www.openprinting.org/printers

Edit: myös tämä kannattanee lukaista https://haydenjames.io/finding-linux-compatible-printers/

1 tykkäys

Lenovo Thinkpad mallisto on jo vuosia ollut tunnetusti erittäin Linux-yhteensopivaa.

Esimerkiksi:

Lenovo ThinkPad X1 Carbon
Lenovo ThinkPad P53 Mobile Workstation
Lenovo ThinkPad X1 Yoga (Gen 5)
Lenovo ThinkPad T490

3 tykkäystä

Uuden läppärin voi ihan hyvin ostaa. Nykyään monet niistä ovat Linux-yhteensopivia.
Lenovo ilmoitti viime syksynä, että koko Thinkpad-mallisto on Linux-yhteensopivaa. Eli voit ostaa kaupasta minkä vaan uuden ThinkPadin, ja toimii heittämällä.

Ubuntu tekee yhteistyötä valmistajien kanssa, ja ylläpitää sivustoa, josta löytyy Ubuntu-sertifioituja koneita. Oletan, että tästä on apua myös muiden Linux-jakeluiden käyttäjille:
https://certification.ubuntu.com/

On muuten olemassa myös Linux-koneita myyviä firmoja. Tässä sivu, joka listaa joitain niistä:
https://linuxpreloaded.com/

Ja tässä ehkä lähimpänä Suomea:
https://www.linuxlaptop.be/

Suomessa ainakin Ubuntu Suomen sivut listaa joukon firmoja, joilta voi ostaa suoraan Linux-koneita.
https://ubuntu-fi.org/kaupalliset-palvelut/tietokoneet-ja-laitteet/

Suosittelen kyllä ostamaan tuollaiselta Linuxia tarjoavalta firmalta. Ubuntu Suomen listauksesta löytyy myös käytettyjä koneita tarjoavia firmoja, jotka asentavat Linuxin puolestasi. Helpottaa elämää!

1 tykkäys

Tässä tuli mieleeni, että muutamissa kivijalkamyymälöissä näytetään yhteensopivuus ylioppilaskirjoituksissa. Yleensä se on yhden suhde yhteen Linux-yhteensopivuuden kanssa.

Varsinkin siihen suuntaan, että jos kerrotaan kyseisen koneen toimivan YO-kirjoituksissa, niin erittäin suurella todennäköisyydellä kyseinen kone toimii myös muissa ympäristöillä samalla tasolla.

Huomioitavaa, että YO-kirjoituksessa käytetään Debian-pohjaista live-tikkua.

Kyllä. Ylioppilaskirjoitusten Abitti-järjestelmää voi käyttää jonkinlaisena osviittana. Abitti-yhteensopivissa koneissa ei tosin välttämättä toimi kaikki ominaisuudet, koska Abitin kanssa ei tarvita kaikkia koneen toimintoja.

AMD on mukana tukemassa Linux-ajureiden tekemisessä näytönohjaimiinsa.
Nvidia tekee yhteystyötä avoimien ajureiden Nouveau -tekemiseen, mutta ei
tarjoa kaikkia “liikesalaisuuksia”, jotta uusimmat ohjaimet toimisivat. Joten
ajurit ovat non-free eli suljettua koodia.
Koskapa Linux-jakelut ovat ilmaisia, ei patenttimaksuja ym. tekijänpalkkioita voida
periä, joten ko. ajureita ei ole tarjolla.
(Ne on kuitenkin joskus asennettavissa kolmannen osapuolen ohjelmalähteistä).
Tuskin Abitti:kaan tarjoaa suljettuja, non-free -ajureita käyttöön.
PS. Joskus kokeilin tuota ylioppilaskoejakelua, tosin jo vuosia sitten…

1 tykkäys

Suomalainen sivusto Lempäälässä myy Intel Nucceja Ubuntulla! Sieltä seuraava kone?

Terveisiä vain Lempäälään. Mutta Suomesta löytyy muitakin yrityksiä, jotka myyvät laitteita myös Linux-käyttöjärjestelmällä. Linux-jakelun asentaminen ei tosin ole aivan erityisen vaikeaa.
Ylläpito ratkaisee, onko foorumi tarkoitettu tuotesijoittelulle tai suoranaiseksi mainoskanavaksi.

Minun puolestani voit listata nuo yritykset tänne, jos kerran tiedät useita kauppoja. Säästää vaivaa etsiä itse, jos tiedät mestoja. Minä kaipaan vain tietoa ja kyselen täältä mikä on sopiva kone Linuxille. Plussaa on, jos saa vielä tietää mistä niitä saa. Mitä iloa on joistakin ulkomaisista linkkisivustoista? Minua ainakin kiinnostaa suomalaiset kaupat, jos niitä on tämä maa kerran pullollaan. Jos Linux-koneita saisi joka marketista ja tietokonekaupasta, en kyselisi yhtään paikkojen perään, mutta ainakaan vielä kaiken maailman powerit ja gigantit yms eivät niitä laajasti myy.

Minä olen pari pöytäkonetta ostanut käytettyinä, molemmat Intelin prossulla.
Jokunen kauppa asentaa Ubuntunkin, mutta se nyt ei ole kuin vartin homma SSD-levylle.
Loppuhieromiseen menee tietenjin lisää aikaa, mutta en pitäisi minään kynnyksenä valmiiksi asennettua Linuxia.
https://www.google.com/search?q=käytetyt+yrityskoneet&oq=Käytetyt+yrityskoneet

1 tykkäys

Minua tietotekniikan ammattilainen pyysi pysymään kaukana käytetyistä Linux-koneista. Hänen mukaansa komponentit hajoavat käsiin ja kone tulee loppupeleissä oikeasti kalliiksi. Meillä Tampereella on useita hyviä käytettyjen tietokoneiden kauppoja ja ajattelin suunnata niihin seuraavaksi, mutta en paljasta paikkoja, jos joku vetää herneen nenään siitä tiedosta. Googlella kaikki kyllä löytyy.