Millä Linuxilla ajelet?

Millä Linuxilla ajelet, nyt vuonna 2015? Itselläni on palvelimissa Centos/RHEL linjaa ja desktopissa on uusin UBuntu.


Eero

Ubuntu 14.04 pöytäkoneessa. Kannettavassa Ubuntu Mate 14.10. Toisessa pöytäkoneessa on myös Ubuntu Mate 14.10 32 bittisenä versiona.

Pääpöytäkoneessa huristelen pääasiassa Kubuntu 14.04:llä. Arch (KDE), Fedora 21 (Gnome 3/XFCE) ja CentOS 7 (KDE) on myös asennettuina ja niitä räpellän aina aika-ajoin. Kakkoskoneessa, joka on myös pöytäkone, on nyt koekäytössä Ubuntu Gnome 15.04. Se vaikuttaa kivan erilaiselta kuin KDE, ehkä siirryn siihen myös pääkoneessa sitten kun KDE4:n elämä loppuu Kubuntussa.

Tulee käytettyä monelaista vähän sekaisin. Läppärissä suosikkini Arch Linux Gnome 3 -työpöydällä, yhdessä pöytäkoneessa Ubuntu Unityllä, toisessa Fedora KDE:llä ja vanhassa läppärissä on Debian XFCE:llä, joten monenlaiset ympäristöt on hyvin edustettuna. Kotipalvelimessa pyörii Ubuntu, koska pääasiallinen käyttötarkoitus on TV-ohjelmien tallentaminen MythTV:llä ja toisaalta tuo on asennetu aikana, jolloin käytin lähinnä Ubuntua.

Ennen oli tapana laittaa palvelimiin Debian, mutta olen luopunut siitä ja nykyisin kaikissa palvelimissa on CentOS. Fedora on työpöydällä ihan mukava kun siihen tulee nopeasti kaikki uusin teknologia. Tosin kriittisemmissä paikoissa on CentOS käytössä myös työpöydällä.

CentOS & Fedora on hyvä kombo.

Itse käytän UBuntua sen takia, että se tukee yleensä uudempien kannettavien rautaa, kuten mm. nvidian geforceja paremmin ja muutenkin rautatuki on kiva.

Oikeissa palvelimissa sitten Centos ja RHEL. Yhden UBuntu LTS:n asensin KVM virtualisointialustaan, koska piti saada live backupit vm:stä ja se vaati vähintään qemu 2.2 version…

Eero

Fedoraan kyllästyin sen takia, kun siitä on yleensä stripattu kunnollinen codec tuki pois vakiona ja muitakin softia patenttisyistä (mm. elliptic curve salaus, mp3? tms).

Eero

Sama juttu. Fedoraan käytin tosi pitkään, mutta kun tuli uudelleen asennus eteen kiintolevy rikon myötä, niin päätin kokeilla PCLinuxOS LXDE. Ehkä helppokäyttöisin ja vaivattomin käyttöjärjestelmä tähänastisista kokeiluista. Ei oikeastaan mitään ongelmaa muuta kuin kerran on kernel ja näytönohjain päivityksen yhteydessä jättänyt käynnistyksen jälkeen mustaan ruutuun, mutta sekin ongelma ratkesi helposti näytönohjaimen ajureiden uudelleen asennuksella. Tämä ongelma on joskus tullut myös muissa jakeluissa esim. opensusessa ja fedorassa.

Läppärissä Linux Mint 17, NAS-palvelimessa Ubuntu 10.04 LTS joka vaihtumassa tuoreimpaan LTS:ään kunhan ehtii. Molemmat toimineet vakaasti ja vakuuttavasti.

Kuukausi on aikaa päivittää, tuki loppuu 30. huhtikuuta ja sen jälkeen päivittäminen on hankalampaa.


Luulin vastanneeni tähän ketjuun, mutta tämä onkin eri ja tilanne on muuttunut hiukan, joten voinen vastata uudelleen…

  • Antergos kannettavalla
    • alunperin sen (tai Manjaron, mutta minulle suositeltiin tätä) oli tarkoitus mennä vanhimpaan koneeseen, mutta sillä oli hiukan kiintolevy-ongelmia eikä niin vanhoja levyjä ole enää olemassakaan…
  • Ubuntu MATE työpöydällä
  • Sailfish puhelimella

Jeps, turvallisuuden tunnetta kuitenkin tuo se että tuo vanha Ubuntu-palvelin on sisäverkossa poissa pahalta ulkomaailmalta ja vaihtaminen tuoreempaan tulee menemään backup tiedostoista -> uusin Ubuntu LTS sisään -> conffit -> backupin palautus. Aikaa vievä juttu, siksi se on jäänyt tekemättä… :wink:

1 tykkäys

Elementary OS Luna 64bit.

FC21 kohta fc22, enkä vaihda.

Tuo on kyllä totta, fonttejakin puuttuu vaikka kuinka paljon. OpenSSL-ongelma on varmaan ärsyttävin. En vaan käsitä miksei sitä alkuperäistä OpenSSL-pakettia voi jakaa vaikka RPM Fusionin kautta. Se on ollut tuolla RPM Fusionin toivomuslistallakin vuosikausia.

Tavan “käyttäjää” ei kiinnosta tollaiset lisäasennusjutut. kaiken pitää olla out of box toimivana, kuten ubuntussa on. arvostettava ominaisuus.

Tämä siis silloin jos halutaan, että windowseja korvaillaan Linuxilla. patentti diidapat ja media toimimattomuus by default on… järjetöntä.

Eero

Käytössä toki yhä Fedora 21 (kuten niin monet muutkin RedHat ja Fedora Core -versiot jo aikojen alusta) sekä Ubuntu, ja nimenomaan päivitettyinä versioina 15.04 Vivid. Pääkäyttöisenä työpöytäympäristönä XFCE4.
Levyjärjestelyjen vuoksi luovuin kokeiluista Zenwalk:in, SalixOS:n (Slackware) ja Manjaro:n (Arch) osalta. Todennäköisesti palaan uudelleen ko. jakelujen kokeiluihin taas tuonnempana.
Ihan testikäyttöön soveltuvat USB-tikut ihan mallikkaasti, sillä ei tarvitse varailla kiintolevyjen levyosioita ko. tilapäiseen käyttöön.

Lisäys: Sailfish 1.1.2.16 Yliaavanlampi toki puhelimessa - ja Sailfish ( 2.0? ) tabletissa, kunhan laite on saatavilla :wink:
Uuuubs. Olikin näemmä Sailfish päivitys tarjolla 1.1.4.29 Äijänpäivänjärvi näin Äitien päivänä asennettavaksi!