Millä teet musiikkia Linuxilla?

Mac-tutut heittivät kysymyksen minulle. Olemme käyttäneet nuorten kanssa Garagebandia ja se on ollut helppo ohjelma tehdä musiikkia ja esittää. Jopa päiväkoti-ikäiset osaavat käyttää ohjelmaa helposti ja innostuvat siitä. Onko vastaavaa Linuxille?

En tiedä, millä voisi tehdä, mutta musiikkia voi äänittää audacity:llä…

Elikka siinä ei tule looppeja sun muita, mutta voineen nauhoittaa ainakin kahta raitaa.

Edit - Taitaa siinä tulla jotain alkeellisia efektejä.

1 tykkäys

Joo, audacityllä on tullut tehtyjä yksinkertaisia remixejä, poistaen huonompia kohtia, lisäten parempia, mutta nuorempana tuli Fast Tracker II:lla, lähin vastine taitaa Linuxilla olla MilkyTracker.

https://www.linux.fi/wiki/Portaali:Musiikinteko_Linuxilla

Ja taitaa käyttäjä @heikkiket varmaan parhaiten tietää musiikonteon suhteen täällä.

1 tykkäys

Kiitos kysymyksestä! Minä käytän Bitwig Studio -nimistä ohjelmaa. Se on noin 300 euron hintainen, ja tarkoitettu ammattikäyttöön. Kyseessä on suljetun lähdekoodin softa, ja erittäin hyvälaatuinen ohjelma. Mitään ongelmia ei sen kanssa ole ollut.

Efektejä ja syntikoita Linuxille on paljon pienempi valikoima kuin muille järjestelmille. On siis toisaalta tyydyttävä vähään, ja toisaalta opeteltava käyttämään saatavilla olevia kunnolla. Oma ylivoimainen suosikkini on ZynAddSubFX, joka on käsittämättömän monipuolinen ja upea syntsa. Ainut syntsa, jota elämässä tarvitsee, muihin ei viitsi edes koskea.

Linuxille on myös joitain muita, ammattimaiseen käyttöön tarkoitettuja ohjelmistoja. GarageBandin kaltaista, kotiin ja harrastuksiin sopivaa softaa ei ole. Joskus tällaista taisi joku porukka ryhtyä kehittämään, mutta keskenhän se jäi.

Miksi Linuxille ei tällaista ohjelmaa sitten ole? No, musiikinteko-ohjelmat on aika marginaalinen ohjelmistoala. Harva tarvitsee musiikinteko-ohjelmaa verrattuna kuinka moni tarvitsee vaikkapa tekstinkäsittelyohjelmaa. Toisaalta musiikinteko-ohjelmat ovat paljon monimutkaisempia kuin tekstinkäsittelyohjelmat, ja niiden kehittäminen vaatii laajaa asiantuntemusta paitsi ohjelmoinnista, myös musiikin teoriasta ja musiikkifysiikasta, sekä toisinaan myös analogisesta sähkötekniikasta tai perinteisten soitinten rakenteesta ja toiminnasta.

Applen tietokoneiden perinteinen vahvuus on ollut multimediapuuha. Siinä niitä ei ole tähän päivään mennessä tainnut kukaan päihittää. Applella oli 2000-luvun alussa strategiana tuoda kotikäyttäjien ulottuville multimediaohjelmia, ja GarageBand on peräisin niiltä ajoilta, yhdessä iMovie-videoeditorin, iTunesin ja iPhoton kanssa. Samaan aikaan Microsoft panosti pelaamiseen, ja pienet Linux-firmat painivat vielä sen kanssa, että järjestelmän peruskäyttö luonnistuisi tavalliselta kuolevaiselta.

1 tykkäys

Täytyy panna muistiin mainitsemasi ohjelma! Kiitos arvokkaasta vinkistä!

Puolisoni on musiikkiopiston opettaja. Musiikkiala oikein huutaa helppokäyttöisiä musiikinteko-ohjelmia. Markkinat ovat tällä hetkellä täysin Appen hallitsemia opetuspuolella.

Onko LMMS (linux multimedia studio) testattu? Tosin jos halutaan nimenomaan garage bandia jotta päiväkotilapsikin saa aikaan ihan kivoja kitaraääniä niin tuo ei tainnut olla ihan mitä haetaan.

1 tykkäys

En ole testannut tuota, mutta ei tässä mitään hätää. Applella on koukuttavat ja erinomaiset ohjelmat koulukäyttöön ja päiväkoteihin. Siksi me niitä käytämmekin, mutta paremmilla Linux-koneilla saamme aikaan kyllä paljon hyvää. Suunta käy nyt avoimiin ohjelmiin ja myös Linuxiin. Se on vihreää tulevaisuutta ja vihreää kestävää kasvua, vaikka Suomen hallitus näkeekin asian toisin.

Ei varma jos se on mitä tarviit, mutta Ubuntu Studiolla saat audio setup aika helposti: https://ubuntustudio.org
Heillä on semmonen systeemi kuin ‘Studio Controls’ GUI missä voi valita kuinka haluat että jack audio server toimii ym.
Minä käytän sitä Ardour:in kanssa ja Ubuntu Studio laittaa paljon plugins mukana, mutta se ehkä ei on niin straightforward kuin Garageband.
Siellä on myöskin muut ohjelmat mitä voi kiinnostaa jos haluat manipuloida erilaiset äänet kuin esim. PlayItSlowly, paulstretch…

1 tykkäys