Minimalistisin systeemi, jolla Linuxia ajelet

Linuxien parhaita puolia on niiden soveltuvuus myös hieman vanhemmille kokoonpanoille. Kertokaapa mikä on minimaalisin sydeemi missä vielä Linux pelittää? Itsellä vanha Pentium III 500mhz 128 mt muistilla käyttiksenä ZenWalk 4,6.

Kyllähän se nyt pyörii melkein millä vaan suunnilleen ovikellosta lähtien :). Jos jonkunlaista työpöytäkäyttöä ajattelee niin vähintäänkin jonkunlainen Pentium olisi syytä olla, P266/96mt -läppärillä surffailin ja irkkailin jossain vaiheessa kovastikin. Ja jonkinmoista palvelimentynkää pyörittelin kaverin P133/40mt -kokoonpanolla (tyylikkäästi koteloitu muuten). 90-luvulla kun joka roskis ei vielä ollut täynnä ylimääräisiä Pentium-tason värkkejä käytettiin vanhoja 386-kokoonpanojakin mm. yliopistoissa sähköpostipalvelimina.

Nykyisin en aja enää romuja. Tuossa centos asentuu amilo k7600 läppäriin, taitaa olla amd 2600+ eli joku 1,6ghz? + 256MB (tätä pitäisi saada lisää)

Tuon tasoisia koneitahan saa jo ilmaiseksi :slight_smile:


Eero

Mopoin, missä ajan, on WLAN-tukiasema mallia Linksys WRT54GL. Prosessorina “Broadcom BCM5352 chip rev 0”, taajuus 200 MHz. Muistia purkissa on 16 MB. Distrona DD-WRT v23 SP2. Toimii kodin lähiverkossa verkkokytkimenä ja WLAN-tukiasemana.

Pitkän aikaa oli kotipalvelimena Pentium MMX 200 MHz 128 MB:llä muistia, mutta tuonkin sai päivitettyä kätevästi Pentium 4 2 GHz:ksi. Distrona tuossa ollut tuorein Debianin stable, nyt versiota 4 (etch).

Ykkös fedoraa (hiukan riisuttu ja ollu jo koneella 3.5v. joten en jaksa vaihtaa mihikää “kevyt distroo”) kieputan compaq armada 7750mt 166mhz 64mt 10gt limmpu. Hyvin toimii kotiverkon palvelimena ;D

Compaq Armada taitaa olla 228 Mhz Pentium, mutta muistia vain 48 Mb. Feather Linux kovalevyllä vaihtoehtona Windows95:lle. Linuxissa Fluxbox.

Linuxissahan on se hieno puoli että uudetkin kernelit ja palvelinohjelmat, yms. toimivat vanhemmalla raudalla, laitteistovaatimukset eivät ole kuitenkaan aivan armottomiksi kasvaneet vuosien saatossa. Harvemmin on tarpeen ajella mitään ikivanhaa jakelua, kun uusimmatkin toimivat kunhan jättää 3d-työpöydät ja muut tarvikkeet väliin.

256 Mt, 500 MHz:n PII tai Celeron kai l. ei siis mikään mopo, mutta ilmaista rautaa kuitenkin. Tosin tällä hetkellä ko. kokoonpano on varastossa, ja käytössä oleva surkein tapaus on 866 PIII, 512 Mt.

Tuossa pöydällä makaa 433 mhz, 256 mb kone. Siinä on Ubuntu 6.10 (en ole jaksanut päivittää kun on nopeampikin kone).

Tuo ei tosin ole nyt käytössä.

Mandraken joku versio (abaut vuonna 2003) oli 300mhz/128mt ram koneessa. Tosin pitää myöntää ettei se nyt niin kovin vikkelästi toiminut vaan w98 pieksi sen nopeudessa aivan memmen tullen.
Tosin se oli ensimmäinen linux kokeiluni ikinä, joten ajan ja opiskelun kera olisi voinut tilanne kääntyä toisin.

Itse taisin testata Linuxia ekan kerran joskus 90-luvun lopussa, silloin jakeluna oli suomenkielinen SOT Linux 5.2, komealla KDE 1.x -työpöydällä. Kone taisi olla joku Pentium silloin. Ihan mukavastihan se pelitti. Varmasti olisi hyrrännyt vielä hitaammallakin värkillä. Kukaan ei ole muuten vielä maininnut Damn Small Linuxia, jonka uusimpienkin versioiden pitäisi pelittää aivan siedettävästi 486-tasonkin koneilla. Oikein mukava livecd:hän se on, vaikkakaan en aivan noin hitaalla raudalla ole sitä pyöritellytkään.

En ajele enää, mutta ei niin kauaakaan tästä ole (vielä alkuvuodesta…)

Pentium II@266 , 3.2 G kovalevy ja 96 M muistia :smiley: Ensin Ubuntun server-asennus, siihen X ja Openbox. Kyllähän se pyöri…

Juippisin ohjeiden mukaan.

Harjoituksen vuoksi tuuppasin vanhaan Compaq590:aan DSL:n. P1/90MHz, 24MB ram, Kovot: 256MB(swap) ja 420MB(systeemi+data), näyttömuistia 512k. RAMmia oli niin vähän, että DSL:n live ei jaksanut käynnistyä ja boottikin piti tehdä korpulla. No bottamalla korpulla ja käynnistämällä dsl merkkipohjaisesti asennus lopulta onnistui. Kernel on siis 2.4 turvapäivityksin ja esim. selaimet ei ihan tätä päivää, mutta paremman puutteessa silläkin tulee toimeen.

Ubuntu 6.06:n (Gnomella) olen asentanut pienimmillään appivanhempien P2/333MHz & 128MB ram -koneeseen, eli kernel 2.6. Toimi sekin, kun ei yrittänyt pitää montaa käyttäjää yhtä aikaa. Liikaa kiirettä ei saanut olla, mutta eihän nillä eläkeläisillä muuta olekaan kuin aikaa. Jälkeenpäin lisäsin sinne rammia 384MB:ään ja pyörii edelleen käyttäjiä tyydyttävästi.

Omassa aktiivikäytössä minimalistisin on eräässä työpisteessäni oleva P2/300MHz & 256MB, jolla ajelen Ubuntu Feistyä(7.04) Gnomella.

T:Jallu59

Spectra 1.2 toimi 400Mhz AMD K6-2 ja 64Mt SDRAM.

Debian 3 ilman grafiikoita P2 400 Mhz,384Mb RAM, 4,6gb ajossa vielä puoli vuotta sitten, serverinä. sitten on Nokia 770 jonka rauta ei myöskään huimaa, mutta riittää. Myös alle 4 kk sitten oli ajossa Linksysin kytkin/tukiasema/reititin-härdelli…

Yritin ajaa Linuxia 166MHz läppärillä mutta petyin suorituskykyyn.
Muistia oli 64 megaa.
Mielestäni Linux on muistisyöppö ja lopulta sain siinä läppärissä pyörimään DOSin ihan kivasti, paitsi että DOSille saa vain Arachnen WWW selaimeksi ja se osoittautui kaatumatautiseksi.
Vaan arvatkaapa mikä oli vaikeinta, no ethernet ajurien etsiminen MSDOSiin :frowning:
Kyllä ne lopulta löytyi…

Ainiin se ajamani Linux oli Slackware 7. Uudempia en saanut asennettua, ne kaatuivat buutatessa, ja perkele kun ei saanut tohon 7:aan kaikkia haluamiani softia kun oli liian vanha kernelin ja muunkin puolesta.

[quote=“Taloustaantuma, post:16, topic:64”]Yritin ajaa Linuxia 166MHz läppärillä mutta petyin suorituskykyyn.
Muistia oli 64 megaa.
Mielestäni Linux on muistisyöppö ja lopulta sain siinä läppärissä pyörimään DOSin ihan kivasti, paitsi että DOSille saa vain Arachnen WWW selaimeksi ja se osoittautui kaatumatautiseksi.
Vaan arvatkaapa mikä oli vaikeinta, no ethernet ajurien etsiminen MSDOSiin :frowning:
Kyllä ne lopulta löytyi…

Ainiin se ajamani Linux oli Slackware 7. Uudempia en saanut asennettua, ne kaatuivat buutatessa, ja perkele kun ei saanut tohon 7:aan kaikkia haluamiani softia kun oli liian vanha kernelin ja muunkin puolesta.[/quote]Itse ajelin Debiania samantapaisella koneella ja toimi todella hyvin. Eihän se tietenkään kovin montaa ohjelmaa jaksanut pyörittää, mutta itse Linux pyöri oikein mukavasti.

päivitetääs välillä: 166Mhz (?) Pentium, 64Mt SRAM (kampoja koneessa ainakin 80Mt edestä), 8Gt kiintolevy, ITLinux vuodelta 2001 asentui hyvin ja toimikin vielä, ongelmia tuli vasta Dualbootia yritettäessä, nyt ei boottaa enää mitään, eikä käynnistä edes CD -asennuksen aloittavaa diskettiä (BIOS ei tiedä, mitä tarkoittaa “CD -boot”.)