mistä saan totemin ladattuu?

mä oon just saanu koneen jossa linux ja en löydä totem soitinta enkä tiedä saako jostain mesen linuxille? olis kiva jos joku tietäis. kiitos

Jos Totemia ei ole asennettu oletuksena, se löytyy jakelun paketinhallinnasta. Jos kerrot, mitä jakelua käytät, voin neuvoa tarkemmin.

MSN Messengeriä vastaavia ohjelmia on monia, esimerkiksi Pidgin (entinen Gaim), Kopete ja AMsn. Nämäkin löytyvät paketinhallinnalla.

eli koneella on ubuntu-linux. oon miettiny että kun oon eka kertaa linuxin käyttäjänä, että miten puran esim .exe-tiedostoja, kun löysin joitain ohjelmia. en vielä osaa käyttää tätä.

Totem on asennettu oletuksena Ubuntuun, ja voit käynnistää sen valitsemalla Sovellukset -> Ääni & video -> Elokuvasoitin.

Exe-tiedostot ovat Windowsille tehtyjä konekielisiä ohjelmia. Monia Windows-ohjelmia voi ajaa Wine-nimisen ohjelman avulla, mutta tämä ei ole suositeltavaa, ellet nimenomaan tarvitse jotain tiettyä Windows-ohjelmaa. Lähes kaikille Win-ohjelmille löytyy kuitenkin vastine Linux-maailmasta. Ohjelmia voit asentaa valitsemalla Sovellukset -> Lisää/poista… Tämä avaa Ubuntun paketinhallintaohjelman (yhden graafisen käyttöliittymän). Katso lisätietoja Wikikirjaston Ubuntu tutuksi -kirjasta (jota kannattaa muutenkin lueskella) ja Linux.fin artikkeleista Paketinhallinta ja Apt-get.

Ubuntun mukana tulee myös Gaim-pikaviestinohjelma (katso Sovellukset -> Internet). Paketinhallinnasta löytyy myös muita edellisessä viestissäni mainitsemiani ohjelmia.

Ubuntun ohjeita kannattaa myös lukea (sininen kysymysmerkki yläpalkissa), ne kertovat tärkeimmät perusasiat ja suuri osa ohjeista on käännetty suomeksi.

en tiedä, onko tiedostoja kadonnut tms mutta pakettienkäsittelyohjelmaa avattaessa tulee alla oleva teksti, mitä en ymmärrä. sain koneen kaverilta joka on käyttänyt tätä viimeksi n. vuosi sitten, joten yritin ensin päivittää versiota, onnistumatta siinä. tarviinko jonkun asennus-cdn vai kuinka. ja ei ole polttavaa cd-asemaa

W: stat ei toiminut lähdepakettiluettelolle http://fi.archive.ubuntu.com hoary/main Packages (/var/lib/apt/lists/fi.archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_hoary_main_binary-i386_Packages) - stat (2 Tiedostoa tai hakemistoa ei ole)
W: stat ei toiminut lähdepakettiluettelolle http://fi.archive.ubuntu.com hoary/restricted Packages (/var/lib/apt/lists/fi.archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_hoary_restricted_binary-i386_Packages) - stat (2 Tiedostoa tai hakemistoa ei ole)
W: stat ei toiminut lähdepakettiluettelolle http://fi.archive.ubuntu.com hoary/universe Packages (/var/lib/apt/lists/fi.archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_hoary_universe_binary-i386_Packages) - stat (2 Tiedostoa tai hakemistoa ei ole)
W: stat ei toiminut lähdepakettiluettelolle http://fi.archive.ubuntu.com hoary-updates/main Packages (/var/lib/apt/lists/fi.archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_hoary-updates_main_binary-i386_Packages) - stat (2 Tiedostoa tai hakemistoa ei ole)
W: stat ei toiminut lähdepakettiluettelolle http://fi.archive.ubuntu.com hoary-updates/restricted Packages (/var/lib/apt/lists/fi.archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_hoary-updates_restricted_binary-i386_Packages) - stat (2 Tiedostoa tai hakemistoa ei ole)
W: stat ei toiminut lähdepakettiluettelolle http://security.ubuntu.com hoary-security/main Packages (/var/lib/apt/lists/security.ubuntu.com_ubuntu_dists_hoary-security_main_binary-i386_Packages) - stat (2 Tiedostoa tai hakemistoa ei ole)
W: stat ei toiminut lähdepakettiluettelolle http://security.ubuntu.com hoary-security/restricted Packages (/var/lib/apt/lists/security.ubuntu.com_ubuntu_dists_hoary-security_restricted_binary-i386_Packages) - stat (2 Tiedostoa tai hakemistoa ei ole)
W: stat ei toiminut lähdepakettiluettelolle http://security.ubuntu.com hoary-security/universe Packages (/var/lib/apt/lists/security.ubuntu.com_ubuntu_dists_hoary-security_universe_binary-i386_Packages) - stat (2 Tiedostoa tai hakemistoa ei ole)
W: stat ei toiminut lähdepakettiluettelolle http://archive.ubuntu.com hoary/multiverse Packages (/var/lib/apt/lists/archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_hoary_multiverse_binary-i386_Packages) - stat (2 Tiedostoa tai hakemistoa ei ole)
W: stat ei toiminut lähdepakettiluettelolle http://archive.ubuntu.com hoary-backports/main Packages (/var/lib/apt/lists/archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_hoary-backports_main_binary-i386_Packages) - stat (2 Tiedostoa tai hakemistoa ei ole)
W: stat ei toiminut lähdepakettiluettelolle http://archive.ubuntu.com hoary-backports/universe Packages (/var/lib/apt/lists/archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_hoary-backports_universe_binary-i386_Packages) - stat (2 Tiedostoa tai hakemistoa ei ole)
W: stat ei toiminut lähdepakettiluettelolle http://archive.ubuntu.com hoary-backports/multiverse Packages (/var/lib/apt/lists/archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_hoary-backports_multiverse_binary-i386_Packages) - stat (2 Tiedostoa tai hakemistoa ei ole)
W: stat ei toiminut lähdepakettiluettelolle http://archive.ubuntu.com hoary-backports/restricted Packages (/var/lib/apt/lists/archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_hoary-backports_restricted_binary-i386_Packages) - stat (2 Tiedostoa tai hakemistoa ei ole)
W: stat ei toiminut lähdepakettiluettelolle http://fi.archive.ubuntu.com breezy/universe Packages (/var/lib/apt/lists/fi.archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_breezy_universe_binary-i386_Packages) - stat (2 Tiedostoa tai hakemistoa ei ole)
W: stat ei toiminut lähdepakettiluettelolle http://fi.archive.ubuntu.com breezy/universe Packages (/var/lib/apt/lists/fi.archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_breezy_universe_binary-i386_Packages) - stat (2 Tiedostoa tai hakemistoa ei ole)
W: stat ei toiminut lähdepakettiluettelolle http://fi.archive.ubuntu.com breezy/main Packages (/var/lib/apt/lists/fi.archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_breezy_main_binary-i386_Packages) - stat (2 Tiedostoa tai hakemistoa ei ole)

Näyttää siltä, että sinulla on käytössä Ubuntu 5.10:n (Breezyn) ja Ubuntu 5.04:n (Hoaryn) pakettivarastoja, eli käytät luultavasti Ubuntu 5.10:tä. Nämä versiot ovat vuodelta 2005, eikä niihin enää julkaista päivityksiä. Päivitä ihmeessä uudempaan versioon.

Jos koneella ei ole mitään tärkeää, suosittelen asentamaan uuden Ubuntu 7.04:n ja alustamaan koneen asennuksen yhteydessä.

Jos et halua asentaa Ubuntua uudelleen, voit tehdä päivityksen käsin. Tässä saatat kohdata joitain ongelmia, sillä päivitys on tehtävä monessa osassa. Ubuntu Suomen päivitysohjeesta löydät linkit englanninkielisiin ohjeisiin Ubuntu 5.10:n päivittämiseksi versioon 6.06, josta voit päivittää version 6.10 kautta uusimaan 7.04:ään.

en onnistunut jostain syystä installoimaan linuxin uudempaa versiota, mutta windowsia ladattaessa.en pysty käynnistää tietokonetta biosiin. haluisin muuttaa biosista buuttausjärjestystä cd:lle koska haluan unistalloida ubuntun saadakseni windowsin. miten onnistuu? tietokonetta käynnistettäessä ei kysytä esim press f12 to boot to bios

Kyllä yleensä jotain nappia painamalla niihin BIOS-asetuksiin pääsee käsiksi. Täältä käsin on vähän vaikea arvata, mikä se nappi koneessasi sattuu olemaan. Itse kokeilisin esimerkiksi nappeja F1-F12 ja delete.

Ubuntun saa pois, kun alustaa tai poistaa sen levyosiot. Näin voi tehdä esimerkiksi Windowsia asentaessa.