Mitä jakelua suosittelette lxqt alustaksi?

Itselläni on houkutus tutustus lxqt työpöytään, mutta mitä jakelua itse suosittelette tähän? Toki tuon saanee kaikkiinkin, mutta virallisemmin tueteuina ei liene niin yleisesti saatavilla. Esim Fedorasta ei taida spinniä vielä löytyä? Eli onko helpoin ratkaisu tuleva lubuntu 16.10? Entä mitä kokemyuksia teillä on lxqt:sta?

Toki vinkkejä siitäkin otetaan vastaan, miten saada qt sovellukset näkymään gtk alustalla “natiivimpina”. Nyt esim Brave selain jo osoiterivinsä fontin (saatika muutoin) osalta poikkeaa melkoisesti muusta ympäristöstä. Puhumattakaan kun qt sovellus aukaisee ikkunan jonka kautta selataan koneelta paikallisena löytyvä tiedosto…

Spinniä ei ole, mutta Fedoraan sen saa asennettua virallisista pakettivarastoista:

sudo dnf groupinstall lxqt

En osaa mitään tiettä jakelua suositella. Olen itse testaillut LXQt-työpöytää Fedoralla ja kyllähän se ihan hyvin toimii, tosin vielä hieman keskeneräinen vaikutelma siitä tulee. Mikäli LXQt kehittyy sellaiseksi mitä KDE oli vanhoina hyvinä aikoina, niin saatan ehkä jopa siirtyäkin täysipäiväisesti siihen.

LXQt on siitä hyvä, että se ei käytä GTK:ta, mikä on tietenkin todella hyvä juttu työpöytä-Linuxin kannalta. Linux-työpöytiä vaivaava käyttöliittymäkirjastojen moninaisuus aiheuttaa juuri tätä, että sovelluksista on vaikea tehdä natiivin näköisiä eri alustoilla. Tai oikeastaan moninaisuus ei välttämättä ole se ongelma, vaan GTK, joka näyttää omituiselta kaikilla ei-GTK alustoilla. Qt sentään näyttää natiivilta myös Windowssilla ja OS X:llä.

Tämä oli pitkälti se syy miksi esimerkiksi Subsurface siirtyi Qt-kirjastoihin. Ohessa pitkähkön puoleinen luento liittyen aiheeseen, mikäli se jotakuta kiinnostaa.

Oli muuten myös mielenkiintoinen kirjoitus eräältä LXQt:n kehittäjältä Hacker Newsissä jokin aika sitten liittyen Linuxin moninaisten työpöytien nykytilanteeseen:

Muistan että olen joskus säätänyt teemoja, joiden kautta olen saanut GTK- ja Qt-sovellukset näyttämään samankaltaisilta. Arch Wikissä näyttäisi olevan aihetta käsitelty:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Uniform_look_for_Qt_and_GTK_applications

Kiitos! Todella mielenkiintoisia juttuja linkkien takana, joskaan videota en vielä katsonut.

Edit: tuossa yllähän tuo oli sanottu kuinka lxqt Fedoraan asenetaan, kiitos siitäkin! Aiemmin nimittäin ihmettelin, että millä nimellä muuten fedorassa lxqt löytyy / mikä on suositeltavin ohjelma pakettien asennukseen? Tuo oletuksena oleva “Ohjelmistot” sovelus kun ei tunnu löytävän oikein mitään ja “Paketit” sovelluskaan ei mitään lxqt desktopiin viittaavaa löydä, developer fileseja, adminstration tools ja liblxqt-mount, -panel -globalkeys ja -wallet löytyy kyllä… Mutta kuten todettua, yllä oselotti kertoi oikean tavan. :slight_smile:

Todettakoon siis että itselleni Fedora yhä melko uusi tuttavuus, mutta tuntuu muutoin toimivan kuin junan vessa. Ei ole ollut ihmebugeja joita ilmeni esim. Ubuntu Maten kanssa jne. Muta ei käännetä tätä distrosodaksi…

Kaiken tuon jälkeen mitä nyt ehdin lukea noista linkeistä, niin lxqt kiinnosta kyllä entistä enemmän. Toki mitä luin tänään, niin ilmeisesti vielä lubuntu 16.10 tulee lopulta sisältämään lxde:n kun lxqt:n kehitys vielä hieman vaiheessa… Silti tuota kiinnostaisi kokeilla. Viisainta silti lienee lähteä ns puhtaalta pöydältä, eikä asentamalla Fedoraan ensin lxqt:ta ja sitten poistamalla gnomea ym turhiksi jääviä…

Täytyy vaan miettiä tulisiko tuo testialusta olemaan fedora, manjaro lxqt yhteisöversio, lubuntu johon iytse päivittää lxqt:n, kenties jopa testiksi cub linux johon lxqt, vaiko mikä.

Edit: Edes osa kirjoitusvirheistä pois + mainitakoon samalla että Fedora + lxqt yhdistelmään päädyin kun olen nyt fedoraan tykästynyt (toimii kuin junan vessa ennen vanhaan) ja tässä varmaan tulen pysymäänkin.

"… ilmeisesti vielä lubuntu 16.10 tulee lopulta sisältämään lxde:n kun lxqt:n kehitys vielä hieman vaiheessa… "
Kyllä Ubuntuun mm. Yakkety 16.10 on tarjolla jo oletuksena mahdollista asentaa Meta-paketti Lxqt: http://packages.ubuntu.com/yakkety/lxqt
Fedora toki on ihan mainio jakelu käyttää, vaikka perustelusi sen käyttämiseksi onkin hieman virheellinen.

Available environment groups:

LXQt-työpöytä

Juu tarkoitus ei ole mitään sistrosotaa nostaa, mutta lyhyesti sanottuna tarkoitin aiemmalla kommentillani sitä että ubuntu pohjaisissa tuntuu olevan paljon enemmän bugeja kuin fedorassa ollut. Toki niitä tässäkin varmasti riittää, mutta ei ole tullut käytännössä mitään ihme herjoja koneen käynnistymisen hteydessä kun graafinen työpöytä lataantunut jne. eikä toiminnan suhteen epäloogisuuksia.

Muutoin joka jakelulla paikkansa ja itsekin toki hallitsen paremmin debian pohjaisia kun niitä pääasiassa käyttänyt, mutta edellämainitusta syystä pitäytynyt nyt fedorassa. Toki arch pohjaisia en ole kokeillutkaan joten olisi mielekiintoista edes kokeilla…