Miten kovalevyt kannattaa ottaa käyttöön?

Miten kovalevyt kannattaa ottaa käyttöön? Kannattaako ne aina osioida? Voinko Linuxilla osioida ja alustaa myös kovalevyjä Windowsin tai Macin käyttöön?

Useimmat kiintolevyt on valmiiksi osioitu. Osionti riippuu täysin käyttötarkoituksistasi, eikä näinollen ole yksiselitteitä, kaikkiin tarkoituksiin annettavissa yleismaailmaista ohjetta.
MS-Windows yleisesti käyttää vain omia tiedostojärjestelmiään (ExFat, NTFS tai vfat/fat).
MAC-koneet riippuen mallista ja käyttöjärjestelmästä käyttää omia tiedostojärjestelmiään.
Varsin kattavasti Linux-järjestelmät osavat lukea/kirjoittaa myös näiden tiedostojärjestelmien osiolle.
Ehkä jo hieman vanhentunutta tietoa (?):
https://www.linux.fi/wiki/Tiedostoj%C3%A4rjestelm%C3%A4

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedostoj%C3%A4rjestelm%C3%A4

1 tykkäys

Kaverilla on ulkoinen kovalevy, jota hän ei pysty osioimaan ja alustamaan Macilla. Neuvoin käyttämään Linuxia alustamiseen, vaikka en ole itse niin tehnyt tällaisessa tilanteessa. Pitäisi onnistua ihan helposti minusta. Minun ongelmani oli kun kokeilin alustaa Linuxilla omia levyjäni, etten saanut niitä toimimaan enää Windowsissa ja Macissa. Sama ilmiö tapahtui Macilla alustaessani ulkoisia levyjä. Toiset tietokoneet eivät ymmärtäneet niitä. Siksi olen turvautunut NTFS:ään joka paikassa. Sen saa luettua ja kirjoitettua sopivilla lisäohjelmilla. Linuxin EXT muoto riittää Linux ympäristössä.

“Kaverin puolesta vastaan”: Toki kiintolevy voi olla rikki :frowning:
Levyn osiointi tuskin onnistuu, jos levyllä ei ole osioimatonta tilaa. Osiointi toki onnistuu, jos levyllä olevia osioita poistaa, ja luo uudet osiot. Tosin tuolloin menettää levyosioilla olevat datat lopullisesti osioidessaan levyn, luodessaan uudet ja tekemällä ko. levyosioille uusia tiedostojärjestelmiä.

Mac on vain nimitys tietokoneille, jotka eivät ainakaan ole yhteensopivia IBM:n personal compuuttereille… (Oma arkkitehtuuri, omat tiedostojärjestelmät, omat käyttöjärjestelmät ja ohjelmistot).

Googlen avulla löytyy ohjelmia, jolla Linuxin tiedostomuotoa pystyykin hyvin lukemaan Windowsissa ja Macissa ja jopa kirjoittamaan. Löytyy ilmaisia ja maksullisia ohjelmia. Kaveri alusti ja osioi uudellen ulkoisen kovalevynsä ja palautti varmuuskopioista tiedostot. Loppu hyvin, kaikki hyvin.

1 tykkäys

Jos hieman sopii pilkkua viilata: alustaminen eli formatointi (mkfs - make file system) tarkoittaa levyosion tiedostojärjestelmään kohdentuvaa muutosta, joka yleensä poistaa levyosiolla olevat tiedostot.
Levyosioiden muutokset taas toimivat esim. fdisk -ohjelmalla. Käytettävissä toki on useita graafisia ohjelmia. Esim. Ubuntussa Levyt-sovelletus tai yleisemmin parted tai gparted.

Jos levyosioihin tehdään muutoksia tarvitaan ko. uusille osioille uusi tiedostojärjestelmä (mkfs).
Kun uudelle levylle on tehty levyosioita, voi niille määritellä haluamansa tiedostojärjestelmän, ja palauttaa tiedostoja.

1 tykkäys

Näin on. Taisin kirjoittaa asiat väärässä järjestyksessä, mutta asia meni juuri noin kuin kuvasit.