Miten päivitetään Fedoran kernel?

Moi,
tällä hetkellä tilanne on tämä

[raimo@kone-2 ~]$ uname -a
Linux kone-2 5.6.6-300.fc32.x86_64 #1 SMP Tue Apr 21 13:44:19 UTC 2020 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

Käsittääkseni uudempia versioita on tullut jo montakin, mutta ne ei päivity käyttöön.
Opensuse on vallannut Grubin, Fedorasta ajettu komento:

[raimo@kone-2 ~]$ sudo grub2-mkconfig -o /boot/efi/EFI/fedora/grub.cfg
[sudo] password for raimo:
Generating grub configuration file …
Found Arch Linux (rolling) on /dev/sda2
Found openSUSE Tumbleweed on /dev/sdb1
Found KaOS (rolling) on /dev/sdb2
Adding boot menu entry for EFI firmware configuration
done

ei korjaa tilannetta.
Kyseessä on EFI-systeemi.

Asensin Fedoran uudelleen ja päivitysten jälkeen:

[raimo@kone-2 ~]$ uname -a
Linux kone-2 5.6.16-300.fc32.x86_64 #1 SMP Thu Jun 4 18:08:38 UTC 2020 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

Eli jostakin pitäisi kaivaa esille se että miten päivitetään Grub OpenSusesta käsin oikein, kun se seuraavassa päivityksessään kuitenkin valtaa systeemin.

Paras ominaiisuus olisi se että se ei valtaa Grubia ollenkaan vaan antaa Fedoran hoitaa sen.

Onkohan /boot ja /boot/efi mountattu samoihin osoioihin molemmissa jakeluissa? Teoriana, että siellä on käytännössä kaksi grub-asennusta ja kone buuttaa niistä sen jonka OpenSUSE on asentanut. Fedora sitten päivittää itse asentamaansa, mutta sitä ei koskaan käytetä. Katsopa firmwaren boot menusta, olisiko siellä mahdollisesti kaksi grubia.

Fedoran 32:n tämän päivän kernel on versiota 5.6.18-300.fc32. Fedora kuten muutkin Linux-jakelut päivittävät ko. jakelun grub.cfg -tiedoston. Mutta jakelu, joka toimii mbr:ssä tai muualla käynnistimenä, ei toki päivity.
Grub on asennettava install -komennolla sinne, mistä grub käynnistyy.
Uskoisin (kun en ole OpenSusea laajemmin kokeillut) grub-installointi onnistuisi komennolla grub(2)-install (haluttu käynnistysosio tms.) /dev/
Susessa voi toki olla jokin muu jo valmis ohjelma ko. operaatioon.
Grub osaa tosi hienosti liittää järjestelmiä käynnistymään - joskus voi olla tarpeen kuitenkin liittää osio järjestelmään, jos Grub ei muutoin löydä järjestelmästä löytyvää käyttöjärjestelmää lisättäväksi grub.cfg -tiedostoon.

/boot/efi on kaikilla käyttiksillä sama (Koneessa on Opesuse, Fedora, KaOS ja Arch).
Mikä on firmwaren boot menu. Sekö käynnistysmenu josta saa Bios asetukset ja käynnistettävän (sillä hetkellä) jakelun yms.

Opensusessa on Yast-ohjelma jolla hallitaan mm. Grubia, sain sillä kyllä asetettua Fedoran oletuksena käynnistettäväksi järjestelmäksi, se ei kuitenkaan kerro mihin se Grub asetustiedoston laittaa ja miksi Fedoran Grubpäivitys ei päivity vaikka tarvittavat paketit asennetaan.
Taidan heittää koko Opensuse Tumbleweedin bittiavaruuteen, se on vaan siitä kiva distro että ohjelmista tulee aina heti uusin versio kun se julkaistaan. No eipä se Fedora ole paljoa hitaampi.
Mielenkiintoistahan tämä olisi selvittää. Mutta voin andtaa Tublweedile lähtöpassin. Sitten jäisi vielä 2 Arhcia. KaOS ja Arch. Noiden Archien päivitys ei ole vallannut Grubia pois Fedoralta.

Tämäkö?

PS.
Kuva suurenee kun sitä klikkaa oikealla ja avaa uudella välilehdellä.

Kaiken kaikkiaan nuo kaikki paitsi Fedora on turhia, kokeiluja esim. että osaanko vielä asentaa Archin, jne.

Tämäpä juuri. Muita UEFI-kohteita ei näy kuin Fedora (tosin mikä tuo muistitikku nyt liekään), mutta tosiaan vanhanaikainen MBR-grub voisi olla asennettuna jomman kumman kiintolevyn buuttisektorille.

Kiitos.
Onnistuuko MBR Grub kun on EFI systeemi ja GPT osiotaulu?
sda on HDD hidas WD, sdb on SSD.

Näyttäisi se olevan mahdollinen konfiguraatio, mutta enpä osaa sanoa onko sellainen vahingossa mahdollista saada aikaiseksi OpenSUSEn asennusohjelmalla.

Grub hallitsee muiden järjestelmien käynnistymisen varsin hyvin. grub2-mkconfig on tuo käynnistimen konfitugurointi ohjelma. Se luo /boot/grub2/grub.cfg -tiedoston etsien kukin järjestelmän levyiltä löytyvät käyttöjärjestelmät varsin erinomaisesti. (Joissakin erityistapauksissa kannattaa liittää osio, jolla tietää olevan käyttöjärjestelmä järjestelmään ennen os-prober -sovellutusta :wink: ).
Järjestelmään asennettu grub käynnistyy osiolta, mihin grub on asennettu (install). Jos halutaan muuttaa toisen jakelun grub-ohjelma käynnistymään, pitää grub asentaa käynnistettävälle levylle/levyosiolle tms. install lisukkeella, jolloin ko. jakelun /boot/grub2/grub.cfg otetaan käyttöön.

Yast on vain yleiskäyttöinen järjestelmän konfigurointiohjelma. Kyllä grub yhä toimii kaikissa Linux-jakeluissa. Yast on varsin monipuolinen ohjelma, jonka käyttöön pitää perehtyä, jos se ei tunnu
toimivan toivotusti.
https://doc.opensuse.org/documentation/leap/reference/html/book.opensuse.reference/cha-grub2.html

PS. Aikoinaan kun koitin varhaisempia Manjaro-jakeluja (Arch), sen liittäminen käytössäolevan jakelun käynnistykseen toimi huonosti.
PPS. OpenSusea olen joskus aikoinaan kokeillut, mutta en havainnut mitään lisäarvoa käyttää ko. mainiota jakelua, kun käytössä on ollut RedHat-, Fedora-core- ja Fedora-jakeluja.

EFI systeemissä grub.cfg on hakemistopolussa

/boot/EFI/fedora/grub.cfg

Mitäs raati on siitä mieltä että grub.cfg löytyy oikeasti polusta /boot/efi/EFI/fedora
/etc/fstab tiedostossa on kuitenkin vain polku /boot/efi
Pakostihan “se” löytää Grubin asetukset koska käynnistyy ongelmitta?

Ratkaisin ongelman poistamalla Opensusen ja KaOS:n. Arch ja Fedora jäivät. Arch:n kernelpäivitys ei “kaappaa” Fedoran Grubia ja onnistuu sillti.

“Palo on väärin sammutettu” :frowning: ja viestin otsikko on vähintäänkin ikävän harhaanjohtava, sillä Fedoran kernel-päivitetään, kuten kaikissa muissakin jakeluissa, käynnistämällä ko. jakelu, ja päivittämällä järjestelmä.
Joskus voi olla vaivattomampaa editoida käytössäolevan järjestelmän grub.cfg käsin ko. kernel-version osalta kuin päivittää grub-järjestelmän määritys uudelleen.
os-prober -ohjelma etsii järjestelmästä löytyviä käyttöjärjestelmiä varsin onnistuneesti.

OffTopic: Fedora-käyttäjänä olen joskus asentanut myös OpenSuse-jakelun, jonka totesin varsin erinomaiseksi jakeluksi. Mutta mielestäni se ei tarjonnut mitään sellaista uutta, miksi vaihtaisin Linux-käyttöjärjestelmää. Käytössäni on ollut RedHat/Fedora Core ja Fedora jo jonkin aikaa eli '90 -luvulta lähtien.

Kyllä se otsikko on ihan oikea, kernel ei päivittynyt käyttöön asentamalla uusin koska en keksinyt Opensusessa oikeaa käskyä millä se olisi Grubin omistajana päivittänyt Fedoran kernelin uusimpaan, siis Grub ei löytänyt uutta kerneliä ja koska se oli Opensusen Grub, niin silloinhan se komento pitää ajaa siinä, ei Fedorassa. Tilanne on nyt ratkaistu, oli väärin tai oikein. :slight_smile:

KDE-neon + Fedora kun Fedoran kernel päivittyy riittää sen käyttöön saamiseksi
neonissa ajettu sudo update-grub

Minun perusasetuksilla toimiva Fedora-jakelu ei tunnista update-grub -komentoa.
Mutta Fedora, kernel-päivitysten osalta, osaa aina lisätä uusimman kernel-asennuksen grub-valikkoon.
Update-grub on tosin tuttu mm. Debian tai Ubuntu -jakelujen komentona.
https://packages.debian.org/search?searchon=contents&keywords=update-grub&mode=path&suite=stable&arch=any

*"neonissa ajettu sudo update-grub"
KDE-neon on Ubuntupohjainen jakelu ja tällä hetkellä sen Grub on käytössä koska on viimeksi asennettu.
Eli KDE-neonissa ajettu sudo update-grub päivittää Grub -valikkoon Fedoran uusimman kernelin.