Mites sais eri pelit toimimaan linuxilla?

Joo sarjassamme “ei koskaan kysytyt kysymykset” esittäisin nyt sellasen että mitenkäs noita windows-pohjaisia pelejä oikeen saa toimimaan ubuntussa? Joku yleispaketti tai eri paketteja riippuen pelistä tai mitä siis niinkö yleensä ottaen?

No itseasiassa mä nyt muistinki että sehän on wine jonka avulla sen saa mut nyt on toinen ongelma ;D

Elikkä tää tilttaa alkudemojen kohdalla, Heroes III yritän siis pelata. Jos kyse ei ole rautaviasta niin mitähän tolle vois tehdä, hakee jonku paketin tai jotain tai säätää jotain tai puhdistaa kone jotenki kenties?

katsoikko ohjeet
http://linux.fi/wiki/Pelit#Windows-pelien_pelaaminen_Linuxissa
http://linux.fi/wiki/Luokka:Ohjelmat_Winellä
Tuolta löytyy lisää tietoa miten winellä saa pelejä toimimaan
http://appdb.winehq.com/
http://linux.fi/wiki/Wine#Katso_my.C3.B6s

lisäosat ja ohjelmat wineen, jolla voi asentaa pelejä
http://linux.fi/wiki/Wine-doors
http://linux.fi/wiki/PlayOnLinux

Lukeeko kukaan näitä ohjeita, joita on laadittu wikiin???

Siis peli on asennettu ja käynnistyy mutta tilttaa muutaman sekunnin sisään, eli onkohan vika nyt sitten koneessa vai kannattaisko tohon wineen kokeilla hakee joku paketti tai jotain?

Wine on hyvä, mutta ei täydellinen. Sanoisin, että jos haluaa pelata Windows-pelejä, niin kannattaa hankkia sitä varten Windows. Jos ei halua ostaa Windowsia, niin Crossover Gamesia kannattaa ehkä kokeilla, se on Wineen perustuva kaupallinen tuote ja eiköhän maksavalle asiakkaalle anneta sieltä myös käyttötukea: http://www.codeweavers.com/products/cxgames/

Myös Linuxissa pelaavalle on käytettävissä kaupallinen Cedega, joka myös lähtökohtaisesti perustuu Wineen:

ja vielä voi ehkä mainita Bordeaux:in. http://bordeauxgroup.com/
Winen virittelystä ja Windows-pelien toimivuusta saa helposti käsityksen toki Winen sivuilta (esim. Winedb), mutta äkkinäisesti
jotakin kättäpidempää löytää Frank’s Corner -sivuilta: http://frankscorner.org

[quote=“juyli, post:6, topic:1187”]Myös Linuxissa pelaavalle on käytettävissä kaupallinen Cedega, joka myös lähtökohtaisesti perustuu Wineen:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Cedega[/quote]

Tässä mennään vähän periaatteellisiin kysymyksiin ja samalla ohi aiheesta, mutta itse en mielelläni suosittele Cedegaa kenellekään, koska se perustuu vanhaan Winen versioon, joka oli lisensoitu niin, että koodiin tehtäviä muutoksia ei tarvitse julkaista. Cedega ei anna oikeastaan ollenkaan koodiaan takaisin Wineen päin, kun taas Crossover työllistää useita Wine-kehittäjiä ja tekee suurimman osan työstään suoraan Winessä.

Toki olet varmasti aivan oikeassa, mutta tuskinpa tuo hirveästi häiritsee käyttäjiä, jotka haluavat Windows-pelien toimivan ympäristössä, johon
Windows-ohjelmia ei ole edes tarkoitettu.
Oikeasti koko wine on täysin tarpeeton ohjelmisto :wink:

Kun itse aloin tutustua eri linux-versioihin, niin olin sillä asenteella, että en koskaan edes kuse windowssiin päin. Yritin saada kaikki linuxissa toimimaan mm. pelit, mutta siinä nousi aikalailla seinä monesti vastaan. Kannattaa vain hyväksyä, että pelaamista varten pitää olla se windows, siis jos haluaa niitä windows(only)pelejä pelata. Itse olen ratkaissut tämän ongelman siten, että pidän samalla koneella myös windowssia.

Tosin on myös monia pelejä linuxeihin, jotka ovat linux-yhteensopia 100 prosenttisesti. Esimerkiksi Enemy Territory ja Enemy Territory Quake Wars toimivat linuxeissa moitteitta. Niiden asennus hoituu netistä löytyvillä paketeilla. Lisäksi tuohon Quake wars versioon sinulla tulee olla alkuperäinen asennuslevy. Eli asennus toimii näissä peleissä lähes samanlaisesti kuin windows puolella. Tämän tyyppisiä pelejä on myös monia muita mm. Doom III. Tämän lisäksi on lukematon määrä linux-pelejä, jotka on helppo asentaa jakelun omasta paketinhallinnasta. Pelien päivityskin toimii tätä kautta tarvittaessa automaattisesti.

Jos silti haluat vain pysyä linux-only käyttäjänä, niin suosittelisin ainakin näissä pelin asentamisissa turvautumaan googleen. Winen sivuilla lisäksi on lista eri peleistä ja tietoa niiden toimivuudesta. Yleensä windows-pelit joudutaan konfaamaan winessä toimiviksi.Nämäkin ohjeet löytyvät netistä. Lisäksi peleihin joutuu mahdollisesti tekemään muitakin muutoksia esimerkiksi Warcraft kolmosessa, joutuu poistamaan/siirtämään välianimaatio-videot pois, jottei peli kaadu. Tämän pelinkin asennuksesta on hyvät ohjeet netissä.

Täytyy huomata, että vaikka saisitkin jonkin pelin toimimaan näennäisesti winen kautta, niin siinä saattaa esiintyä silti ongelmia. Esimerkiksi törmäsin Warcraft kolmosessa sellaiseen ongelmaan, että pelin tallentaminen kaatoi pelin (ei joka kerta). Jos haluat tämän tyyppisiä ongelmia alkaa tarkemmin selvittämään, niin kannattaa ohjelmat käynnistää konsolin kautta, jolloin siellä yleensä näkyy se mahdollinen errori. Sitten googlaamalla saattaa löytyä ratkaisu.

Elikkä tää tilttaa alkudemojen kohdalla, Heroes III yritän siis pelata. Jos kyse ei ole rautaviasta niin mitähän tolle vois tehdä, hakee jonku paketin tai jotain tai säätää jotain tai puhdistaa kone jotenki kenties?

Muistaakseni itsekin olen jotakin heroes versiota kokeillut huonolla menestyksellä. Ei jaksanut säätää :smiley: wine heroes 3 on aika hyvä hakusana googleen :wink:

Minä ratkaisin tuon ongelman pelaamalla vähemmän. Tosin edelleen pelaan mm. Desperadosta (Desperados Wanted Dead or Alive), joka ei toimi täydellisesti Winellä (kehitystä on kyllä tapahtunut erittäin paljon), vaan siihen käytän vanhempaa Windows 98:lla pyörivää konetta. En oikeastaan laske sitä Windows käytöksi, kun se ei ole näitä uudempia NT-ytimisiä. :stuck_out_tongue:

Wineä käytän joskus mm. Need For Speed: Most Wantedin pelaamiseen. Toimii 99%:sti: peli pitää käynnistää AutoRun.exe:stä, jos säätää asetuksia niin ei käynnisty uudelleen sekä on kaatunut pari kertaa, mutta on voinut jatkaa viimeisimmästä tallennuksesta. Kuulemma myöskään peliohjaimet eivät toimi (tästä tuli mieleen tuo PS:n teksti alla).

Kaupallisia Linux-pelejä en oikeastaan hirveästi pelaa, vaikka pari olenkin ostanut. Humble Indie Bundlen pelit ostin kesällä ja pelasin osan niistä läpi. Penumbra Collection löytyy, mutta täytyy sanoa etten ole pelannut sitä juuri yhtään. Siihenpä ne sitten jäävätkin, muu on sitten Warsowia ja Mahjongia ollut viimeaikoina (ts. koko syksynä). Niiden lisäksi kesällä kokeilin pelata FreeColia (joskus pelasin enemmänkin UrT:ia ja ET:tä). Ajanvietteeksi voin suositella mm. Road Fighter Remixiä.

PS. Mistä saisi edullisesti (sanotaan max. 30€ posteineen) aidon Xbox360 langallisen ohjaimen? Ei mitään halpisroskakopioita (joita DX on täynnä, OEM:it loppu). Laita vinkit vaikka yv:nä niin ei sotketa tätä ketjua.

Sama täällä, tosin oma ratkaisu oli hankkia konsoli ja pelata sillä.

Jos Heroes kolmosesta puhutaan, niin minä kyllä pelaan ihan suosiolla sen Linux-versiota :smiley:
http://www.lokigames.com/products/heroes3/

Asensin äskettäin sellaisen työkalun kuin PlayOnLinux, joka ymmärtääkseni helpottaa tiettyjen pelien ja muiden ohjelmien asentamista. En kylläkään tiedä miten hyvin ja miten monien Windows-pelien kanssa se toimii, kun käytin sitä nettiselainten asentamiseen…

Tänä syksynä olen alkanut pelailemaan satunnaisesti (jota en oikeastaan koskaan aiemmin ole tehnyt) ja olen todennut viihdyttävimmäksi huviksi pelata vaikkapa Nintendo 64 -pelejä emulaattorin kautta. Mupen64plus on toiminut mukavasti, ja osaa peleistä olen myös pyörittänyt Windowsille tehdyn (avoimen lähdekoodin) Project64-emulaattorin avulla, joka pyörii Winellä ihan hyvin. Ainoastaan kontrollien säätäminen on ärsyttävää, aina jokaisen näppäimen vaihtamisen jälkeen pitää käynnistää koko ohjelma uudestaan. Nintendo 8-bit -pelejä olen taas pelannut gfceu-emulaattorilla ja SNES-emulaattori zsnesistä on olemassa Linux-versio.

Gfceu piti muuten käynnistää Ubuntu 10.10-järjestelmässäni komentoriviltä, jotta näppäimien konffiminen onnistui. Myös peliohjaimet (Käytin jotain Logitechin ohjainta) toimivat sekä Gfceu:ssa että Mupen64plussassa. Zsnesissä tai Project64:ssä en testannut.

Winellä pyöritettävien Windows-pelien osalta olen pelannut ElastoManiaa, joka on toiminut jo vuosia ihan mallikkaasti, Seppo Suorsan Areena viitosta, ja testasin myös Half Life ykköstä. Worms Armageddon sen sijaan on hankala, ja se on kuulemma ongelmallinen myös uusilla Windows-koneilla. Niinpä päätimmekin kaverien kanssa pelata sen sijasta avoimen lähdekoodin Hedgewarsia, joka on sangen tasokas Worms-klooni grafiikoitaan myöten.

Kämppikseni muuten pelailee DosBoxilla laadukkaita vanhempia pelejä, kuten xcom tai SimCity2. Molemmat kuulemma erittäin hyviä pelejä. Minä hakkaan välillä vanhaa Prince of Persiaa tai Ski or Dietä. Duck Mr. Duck on myös ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.


Eihän tämä postaukseni oikeastaan vastaa alkuperäiseen ongelmaan mitenkään kovin monipuolisesti, mutta toivottavasti siitä on jotain iloa? Yllä mainittujen pelien avulla olemme saaneet monet synkeät syysillat kulumaan aika mukavasti :wink: