Nat kaksi verkkoa ja näkyvys

minulla on kaksi verkkoa 192...* ja 193...*. Näiden välissä on nat, dhcp sammalla fedora serverillä. 192 verkko on kytkettynä ulos maailmalle ja 193 pääse kivasti surfamaan. Mutta ongelma on että tällä hetkellä en näe 192 verkkon koneita 193 verkosta. Tämä onnistu jos windowsin hosts tiedoston lisään koneen ip:n ja nimi. Eipä näy linux koneetkaan. Mitenkä saisin nuo koneet näkyvin ilman hosts tiedoston muokamista? Onko vielä laitettava 193 verkkon DNS serveri?

Ainakin yksi ilmeinen ongelma tuossa on se, että 193.0.0.0/8 on ihan Internettiin varattu osoite, kun taas 192.168.0.0/16 on yksityisiä verkoja varten varattu. En tiedä mahtaako tuo olla ongelman lähde, mutta ei se ainakaan hyvältä kuulosta. Jos sinulla ei ole näissä verkoissa yli 64000 konetta, niin saattaisi olla fiksumpaa valita tuolta 192.168.0.0/16 -luokasta jotkut subnetit taikka jos haluat niin 10.0.0.0/8 on myös yksityisverkoille varattu.

ei tiettykään kahden eri verkon koneet näy toisilleen sillee vaan suoraan, ei.
Mutt jos kummastakin verkosta on yhteys maailmalle eri reitintä käyttäen, niin sitt ulkokautta pääsee toiseen verkkoonkin ja sen koneisiin, annettujen oikeuksien mukaisesti tietty.

Eikä siinä auta, vaikka toisen verkon osoite on tuo 192. xxx ja toisenkin muuttaisit ns sisä- (eli reititettämättömäksi) verkoksi …kaksi erillistä kuitenkin. Eivät näe automatic toisiaan.

Yhteinen naru eli kaapeli ei asiaan juurikaan vaikuta, jos ei vaikeutakaan.

Mutt sulla lie jokin syy, miks on kaksi erillistä verkkoa.

molemat ovat ns sisäisiä verkkoja.

mutta vastausta en saanut kysymykseni. Mitenkä saisin nuo koneet näkyvin ilman hosts tiedoston muokamista? Onko vielä laitettava toisen verkkon DNS serveri?

pääsetkö ip-osoitteella toisen verkon koneisiin kiinni?
Jos pääset, niin dns-serveristä voi helpottaa elämääsi, mut jos et pääse, niin ei se dns-serveri auta asiassa
Sun pitää reitittää yhteydet verkosta toiseen eli joko mennä ulkokautta, joka ei ole mahdollista sisäverkon osoitteisiin, joille meneviä yhteyksiä ja/tai viestejä ei mikään laite reititä. Sitä tarkoittaa sisäverkko-osoitteiden reitittämättömyys.

Noita sisäverkko-osoitteita kun on maailmassa miljoonia, niin mistäs luulisit jokun tietävän mihin niistä yrität…

Joten koneet samaan verkkoon tai molemmat eri julkisen osoitteen taakse ja saat niihin yhteyden operaattorisi kautta kiertämällä.