Asensin Ubuntu 8.10 version. Kone on vanha, mutta asennus sujui ongelmitta Windovs XP:n rinnalle ja langaton kotiverkkokin asentui helposti, mutta sitten tuli päivitys jossa oli jotain 278 tiedostoo ja sen jälkeen ei kaikki sivulla oleva tieto ole mahtunut putkelle. Olen yrittänyt muuttaa asetuksia, mutta turhaan. Luin jostain tietokone keskustelusta, että olisi ohjelmointi moka, joka rassaa vain vanhoja näyttöjä, suuremmalla näytöllä (1280 x 720) vikaa ei ilmeisesti ole.
Mahtaakohan olla tulossa korjaava päivitys jossakin vaiheessa?
Tällä systeemillä näkee vähän kauempaakin ei tarvii mennä silmälasikauppaan ::).
Siis onko ongelmana se, että näytön resoluutio on liian pieni, eikä sitä (graafisesta) asetusohjelmastakaan pysty muuttamaan? Minkä niminen näytönohjain koneessa mahtaa olla?
Jo vain, nyt löytyi säädöt kohdalleen tuolta: JÄRJESTELMÄ/YLLÄPITO/NVIDIA valikosta, oli vaan vähän hakemista, kun resoluutio valikossa ei tiennyt mitkä resoluutiot käy 4:3 putkelle.
Näytönohjain näyttää olevan: NVIDIA GeForce2 MX/MX 400, mitä lie sitten tarkottaakin, 32 megaa tais olla muistia.
Tuntuu ongelma olevan edelleen, eli ohjelma ei suostu tallettamaan haluamaani resoluutio asetusta ja kun seuraavan kerran avaan koneen, resoluutio on palannut lukemaan 600 x 480, jolloin työpöytä ja ikkunat ei mahdu kokonaan ruudulle. Lisäksi ikkunat vielä ikävästi pomppivat jokaisella hiiren klikkauksella ylös, alas tai sivulle ja takaisin, voitte kuvitella minkälaista on yrittää osua avaus-, sulkemis- ynnä muihin painikkeisiin kun ikkuna pomppaakin klikkauksella sivulle.
Kokeilin myös vistakoneen 20" littunäyttöä ja sen kanssa ei ollut mitään ongelmaa.
Täytyyköhä tässä alkaa metsästämään suurempaa näyttöä, jotta voisi jatkaa tätä linux harrastusta paremmin. ???
Perinteisesti nämä pysyviksi tarkoitetut näyttöasetukset on tallennettu asetustiedostoon /etc/X11/xorg.conf. X.orgin uudemmissa versioissa laitteiston automaattitunnistus on kuitenkin kehittynyt aina vain paremmaksi, ja siksi monet jakelut (Ubuntu muiden mukana) ovat siirtyneet yhä minimaalisempiin oletus-xorg.confeihin. Aina koko tiedostoa ei välttämättä edes luoda, tai sitten se on täysin tyhjä (Ubuntu 8.10:ssä vaikuttaisi nettihaun perusteella olevan näin).
Tämä voi olla syy siihen, miksei se Nvidian asetustyökalu osaa tehdä resoluutioasetuksesta pysyvää. Tuntuisi kuitenkin kummalliselta, jos Ubuntu 8.10:ssa ei olisi mitään muuta (näytönohjainriippumatonta) työkalua noiden pysyvien asetusten tekemiseen. Kaikissa tähän asti kokeilemissani “aloittelijaystävällisissä” jakeluissa näin on ollut…
Mutta jos tosiaan on niin, ettei mitään toimivaa työkalua löydy, niin täytyy luoda käsin xorg.conf-tiedosto, missä resoluutio määritellään.
Olettaen, että käytössä on Nvidian kaupallinen ajuri (mihin nvidian asetusohjelman olemassaolo viittaisi), pitäisi resoluutiomuutoksen hoitua lisäämällä (tyhjään) /etc/X11/xorg.conf-tiedostoon seuraavat rivit:
Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen 0 "Screen0" 0 0
EndSection
Section "Device"
Identifier "Videocard0"
Driver "nvidia"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Videocard0"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
EndSection
Jos ei uloskirjautumisen (ja uudelleenkäynnistyksen) jälkeenkään ala toimia, niin riviltä Modes voi kokeilla poistaa kaiken muun paitsi juuri sen halutun resoluution.
Ja jos havaitsit, että /etc/X11/xorg.confissa oli jo alun perin jotain sisältöä, niin älä korvaa sitä ylläolevalla, vaan kopioi sisältö tänne, niin katsotaan eteenpäin.
Tuo tiedosto näyttää hyvin samankaltaiselta omani kanssa, taisi olla resoluutio lukujen välissä jotakin 0+0 juttuja, se selviää kunhan kerkeen taas töiltäni kotio.
Sain myös hommattua toisen näytön kokeiltavaksi, joten välttämättä ei tarvitse muutella tiedostoja ollenkaan.
Sitten olis vielä kovalevy jonka meinasin lisätä koneeseen, jos asennan kiintolevyn winukkaXP kautta niin miten saan osan siitä jaettua ubuntun käyttöön?
[quote=“jubuntu, post:6, topic:620”]Tuo tiedosto näyttää hyvin samankaltaiselta omani kanssa, taisi olla resoluutio lukujen välissä jotakin 0+0 juttuja, se selviää kunhan kerkeen taas töiltäni kotio.
Sain myös hommattua toisen näytön kokeiltavaksi, joten välttämättä ei tarvitse muutella tiedostoja ollenkaan.
Sitten olis vielä kovalevy jonka meinasin lisätä koneeseen, jos asennan kiintolevyn winukkaXP kautta niin miten saan osan siitä jaettua ubuntun käyttöön?[/quote]
Jätät osan partitioimatta tai sitten käytät ntfs-3g ajuria joka osaa kirjoittaa myös ntfs levyille.
–
Eero
Helpoin vaihtoehto olisi varmaan luoda kiintolevylle osiot ja tiedostojärjestelmät Linuxin alla esim GPartedilla. Jos haluat osan levystä vain Linuxin käyttöön, kannattaa levylle tehdä kaksi osiota, joista toiselle laittaa tiedostojärjestelmäksi Linuxin ext3:n ja toiselle Windowsin NTFS:n.
Jos haluat käyttää levyä vain yleisesti “varastona”, ei koko levyn alustaminen NTFS:llä välttämättä olisi huono idea.
[quote=“jubuntu, post:4, topic:620”]Tuntuu ongelma olevan edelleen, eli ohjelma ei suostu tallettamaan haluamaani resoluutio asetusta ja kun seuraavan kerran avaan koneen, resoluutio on palannut lukemaan 600 x 480, jolloin työpöytä ja ikkunat ei mahdu kokonaan ruudulle. Lisäksi ikkunat vielä ikävästi pomppivat jokaisella hiiren klikkauksella ylös, alas tai sivulle ja takaisin, voitte kuvitella minkälaista on yrittää osua avaus-, sulkemis- ynnä muihin painikkeisiin kun ikkuna pomppaakin klikkauksella sivulle.
Kokeilin myös vistakoneen 20" littunäyttöä ja sen kanssa ei ollut mitään ongelmaa.
Täytyyköhä tässä alkaa metsästämään suurempaa näyttöä, jotta voisi jatkaa tätä linux harrastusta paremmin. ???[/quote]
Resoluution saa pysymään kohdillaan myös buuttauksen jälkeen, kunhan käynnistää sen nvidia-settings -ohjelman pääkäyttäjän oikeuksilla eli päätteeseen sudo nvidia-settings, ja painamalla siellä ohjelmassa nappia, joka kirjoittaa muutokset xorg.conffiin.
Nyt on toinen näyttö vaihdettu ja pelittää, joten en jaksa enää vaivata päätäni koko asialla ja aikakin meinaa olla kortilla. Tässä vaiheessa kiitokset neuvoista ja kommenteista.