Nettitikun asentaminen

Olen ihan uusi linux-käyttäjä, laitoin vaikeuksitta Mint 16 paketin kannettavaan ainoaksi käyttikseksi. Tietoliikennekin toimii RJ-portista.
Yritin nettitikkua liittää koneseen. Minulla on kaksikin Huawei -merkkistä, sellaista itseasentuvaa Windowsiin. Linux sanoo kummallekin tikulle, että Unable to mount location. Tiedostoa ei voi liittää. Kyllä sama USB-portti tavalliset muistitikut saa luetuksi.
Mistähän tässä on kyse ja miten pääsisin eteenpäin?

Osaatko sanoa nettitikkujen malleja? Kokemuksesta voin sanoa että ainakin Huawein vanhemmat mallit toimivat suoraan NetworkManagerin kanssa.
http://linux.fi/wiki/Huawei

[quote=“oselotti, post:2, topic:1562”]Osaatko sanoa nettitikkujen malleja? Kokemuksesta voin sanoa että ainakin Huawein vanhemmat mallit toimivat suoraan NetworkManagerin kanssa.
http://linux.fi/wiki/Huawei[/quote]

Tikut ovat Model E230 (n. 4…5 vuotta) ja E5-1 (n. 2 vuotta). Jälkimmäinen tarjoaa Wlanin max. 4 käyttäjälle.

E230 pitäisi toimia ihan suoraan NetworkManagerilla.
https://wiki.ubuntu.com/NetworkManager/Hardware/3G

Pakko kommentoida tähän vielä sen verran, että moni Windowsista siirtynyt käyttäjä yrittää jotenkin asentaa sitä mokkulaa (Windowsissahan se pelaa tavallaan ensin USB-asemana HUH!).

Ei sitä tarvitse asennella, vaan todellakin sieltä samasta Network Managerista (oletan, että nw-applet), siellä oikealla yläkulmassa (oletan), mistä valitaan langallinen sekä langaton verkko. Sinne samaan ilmestyy kyllä aivan automaattisesti se tikku.
Mitä todennäköisimmin ensimmäisellä käyttökerralla se kysyy maan ja operaattorin sekä PIN koodin ja homma on valmis.

Kannattaa muistaa, että “sama” pätee lähes kaikkeen linuxeissa, eli ne asentelut tapahtuvat suoraan paketinhallinnasta ja tulostimet ja kamerat ja muut menevät koneeseen laittamalla kaapelin kiinni! Ei niihin mitään ihme drivereita tarvitse alkaa hakemaan netistä ellei laite ole sitten hyvin kummallinen (tai hyvin uusi, jolloin Kernel ei vielä sisällä driveria tai hyvin vanha, jolloin se ei ehkä ole tuen piirissä).

Eli ne vaikeat Windows-tavat voi unohtaa kokonaan!

Kyllähän noissa USB-mobiilitikuissa on massamuisti, joka tunnistuu joko kiintolevynä, ja joskus jopa CD-asemana :wink:
USB-modeswitch -ohjelma mahdollistaa mobiilitikun tunnistumisen verkkolaitteena. Jos tai kun laite on modeswitch-ohjelman data tiedoissa, toimii tikku heittämällä. Joissakin tapauksissa pitää tehdä konffeihin määrityksiä, jotta laite toimii toivotusti.
Koska mokkuloita syntyy kuin sieniä sateella, osa laitteista ei ole tuettuja, koska laitevalmistaja ei tue Linux-ympäristöä.
Esim. Draisberghof - Software - USB_ModeSwitch

PS. lsusb kertoo yhtä sun toista…

Itselläni on Huawei E1552 - mokkula käytössä, max. 3.6mpbs tietosiirrolla, ja asennus onnistui lyömällä nettitikun läppärin kylkeen, hetken päästä Ubuntu kysyi salasanaa, sen jälkeen meni yhteysasetuksiin ja loi uuden mobiililaajakaistayhteyden ja vóila :slight_smile:

Minäkin ottaisin heti käyttöön jonkin Linuxin version, jos saisin Soneran 4g nettitikun (Huawei E3276) siellä toimimaan ilman isompia koodauksia ja helpson rahastuksia.

Luulisi olevan itsestään selvää, että myös Linux-käyttäjät saavat käyttöohjeet ilmaiseksi Soneran myymille laitteille.

Löytyisiköhän valmista ajuria tms. ”rautalankaohjetta” kyseisen mokkulan asennukseen ja käyttöönottoon Linuxsissa?

NetworkManagerissa näkyy kyllä mobile broadband sonera jne.

[quote=“kusti, post:8, topic:1562”]Minäkin ottaisin heti käyttöön jonkin Linuxin version, jos saisin Soneran 4g nettitikun (Huawei E3276) siellä toimimaan ilman isompia koodauksia ja helpson rahastuksia.

Luulisi olevan itsestään selvää, että myös Linux-käyttäjät saavat käyttöohjeet ilmaiseksi Soneran myymille laitteille.

Löytyisiköhän valmista ajuria tms. ”rautalankaohjetta” kyseisen mokkulan asennukseen ja käyttöönottoon Linuxsissa?

NetworkManagerissa näkyy kyllä mobile broadband sonera jne.[/quote]

Missäspäin majailet? pk seudulla moisen voin toki asentaa for free, jos koneeseen tulee tai on uusin ubuntu?

Eero