NVIDIAn näyttökortin ajurit Linux Ubuntu 14.04:ään [Ratkaistu]

Tervehdys kaikille,

Olen päivittämässä konetta uuteen ja sain juuri Ubuntun asennettua. Ongelma on nyt siinä, että käytössä oleva näyttökorttiajuri sotkee näyttöä. Jotain saan luettua, mutta huonosti. Mitenkä voisin päivittää käytössä olevan ajurin?

lspci antaa tämmöisen rivin:

NVIDIA Corporation
GM107 [GeForce GTX 750 Ti] (rev a2)

Kimmo

Miten ratkaisit tämän siltä varalta, että joku muu löytää tänne samalla ongelmalla?

En ole varma auttaisiko tämä ongelmaan, mutta jotenkin pitäisi löytyä Lisäajurit (ilmeisesti välilehti sovelluksessa Ohjelmistot ja päivitykset, josta löytyy saatavilla olevat ajurit.

Mikäli Lisäajurit ei pysty asentamaan ajuria, asennettavan paketin nimi löytyy “Käytetään X kohteesta PAKETTI”.

Tässä tapauksessa ajuri saadaan asennettua myös komennoilla

sudo apt-get install intel-microcode # asennetaan paketti "intel-microcode"
sudo reboot # Käynnistetään uudelleen, jotta muutos astuu voimaan.

Mikäli kuvankaappauksen sisältö näyttää oudolta, se johtuu siitä, että tästä pöytäkoneesta on hajonnut ulkoinen näytönohjain, jota ei ole toistaiseksi vaihdettu uuteen, joten käytössä on emolevyyn integroitu.

Unohdin silloin aikanaan laittaa tähän sen, kuinka ongelma ratkesi. Selailin hieman verkkoa ja lopulta sivusto

sisälsi englanninkieliset ohjeet, joita seuraamalla kaikki sujui oikein näppärästi. Ainoa ongelma, joka on jäljellä, liittyy sitten enemmän Wineen, eli kuva ei näy alkuunkaan näytöllä. Linuxin puolella ohjelmat toimivat moitteettomasti. Kiitoksia Mikaelalle lisätiedoista.

Kimmo

Oletko kokeillut vanhempaa wineä ?

Itselläni toimii 1.4-wine, joka myös löytyy repoista, ja on käytössäni NVidian suljetut.

Edit - näyttää olevankin 1.6.2-versio.

En ole kokeillut vanhempia Winejä. Ongelma on seuraavanlainen. Setup.exe-tiedoston käynnistäminen Simcity 4:n levyltä onnistuu ja samoin näkyy asennettaessa kuva ok. Kun yritän käynnistää Simcityä, koko ruutu menee pimeäksi ja hiiren osoitin muuttuu muistuttamaan Simcityn osoittimia (peli löytyy vaimon koneelta Windows 8.1 alta, joten tiedän tämän takia). En pääse enää tuosta tilasta mihinkään, hiiren osoitinta voi liikutella ja se muuttuukin, mutta muuten kaikki toiminta loppuu tähän. Eli tämmöinen ongelma. En osaa sanoa, mikä Winen versio minulla on käytössä, laitoin tämänhetkisen Ubuntun sovellusvalikoiman kautta.

Oletko testannut näyttöä laittaa toiseen näytönohjaimen porttiin ?

Olettaen, että näytönohjaimessasi on useampi DVI- tai HDMI-portti.

Näytönohjaimessani on yksi VGA-, yksi DVI- ja yksi HDMI-portti. En ole kokeillut vaihtaa toiseen porttiin, monitori osaa ainoastaan VGA/DVI.

Sain ratkaistua tämänkin ongelman. Tarvittiin Simcity4.exe:n lisääminen winecfg:n kautta ohjelmistoihin ja emulointi 800x800-työpöytään päälle.

Oletko kokeillut http://www.linux.fi/wiki/PlayOnLinux nimistä ohjelmaa. Ohjelmassa on asennusohjelmat usemmalle Simcity 4 version pelille.

PlayOnLinux on ohjelmisto, jonka avulla voit helposti asentaa
ja käyttää lukuisia pelejä ja ohjelmistoja, jotka on suunniteltu
toimimaan Microsoft Windows -käyttöjärjestelmässä. Ohjelma perustuu Wineen ja Dosboxiin. Asennusskriptit on laadittu Bashilla ja Pythonilla. Ohjelma lataa aina pelille tai ohjelmalle toimivimman Wine version, sekä osaa laittaa tarvittaessa asetukset kuntoon. Samalle koneella voi siis olla useita eri Winen versioita omilla virtuaaliasemillaan. Aktiiviset käyttäjät ja kehittäjät, sekä pelien valmistajat
voivat julkaista ohjelman avulla toimivimman Wine-/asennusohjelmakokoonpanonsa, joka jaetaan lopuksi PlayOnLinux-tietokannan käyttäjille.

Kokeilin joskus tuota PlayOnLinuxia, mutta en löytänyt siitä etua suhteessa normaaliin Wineen.

Etu on siinä, että jos jokin ohjelma toimii vain jollakin muulla wine versiolla, joka koneeseen on asennettu. Koska Winestä asennetaan oletuksena vanhempi ja vakaampi versio. Kaikkein uusimpia versioita ei oletuksena ei edes saa. Ellei käännä itse. Playonlinux mahdollistaa winen käytön 64 bittisessä koneessa, esimerkiksi 32-bittisenä versiona ihan miten haluat.

Jos koneessa joutuu käyttämään vielä eri versioita winestä, jokaiselle ohjelmalle tietenkin omana versiona. on virtuaaliasema ajattelumalli silloin paras, myös päivitettävyyden kannalta.

Ok, kiitoksia kun kerroit noista eduista. Täytyy tutustua tarkemminkin mahdollisten tulevien asennusten kanssa.