Ohjausvalikot katosivat. osa 2. [RATKAISTU]

Taas pikku neuvoa vailla…

Kirjoitin jo aikaisemmin tästä aiheesta (Linuxin ohjausvalikot katosivat) ja sain silloin kyllä neuvoja kuinka panelit palautetaan näkyville ja ikkunointi hallittavaksi. Nyt sain saman vian taas syntymään ja taidan tietää vielä miten.

Kun käytössä on Ubbuntu 9.04 Netbook Remix, ja koska se on Gnome laajennus, siitä on pääsy myös tavalliseen työpöytänäkymään aivan vaivatta. Molempia työpöytäympäristöjä voi aivan hyvin käyttää ja ne toimivat kyllä mainiosti. Kuitenkin virhetilanne syntyy jos tavallisen työpöytänäkymän esillä ollessa vaihtaa työtilojen lukumääräksi suuremman kuin yksi, ja unohtaa vaihtaa sen takaisin ykköseksi ennen kun vaihtaa Remix työpöytänäkymän käyttöön. Tällöin tulee virheilmoitus, että kaikki asetukset evät enää toimi. Ja niin myös on, sillä käynnistyksessä kaikki systeemin osat evät tule mukaan ja panelit jäävät näkymättä. Pitää painaa hiiren kakkosella työpöydälle tyhjä kansio ja sen avaamalla avautuvasta tiedostoselaimesta käynnistää /user/bin/gnome-panel ja /metacity. Sitten kaikki taas toimii normaalisti seuraavaan käynnistykseen asti.

Nyt on tuo vika tiedossa ja pitänee siitä tehdä raportti, vai mitä?

Välttyäkseni taas kerran uudelta asennukselta, kysyisin kuitenkin neuvoa: Kuinka käynnistysrutiiniin saadaan liitettyä takaisin nuo gnome-panel ja metacity osat, jotta bootti taas olisi toimiva? Muistan hämärästi nähneeni jossain vilauksen sellaisesta työkalusta kuin “bootissa käynnistettävät ohjelmat” tai jotain vastaavaa, mutta en enää löydä sitä. Olisiko tämä asia hoidettavissa jollain vastaavalla tavalla?

================

Aikani kikkailtuani koneen käynnistyksen kanssa, kokeilin sitä neuvoa, jonka pb:ltä sain tähän samaan vaivaan.

Työpöytäympäristön asetukset voi myös halutessaan nollata niin, että menee tiedostonhallintaohjelmalla kotihakemistoon, valitsee Näytä --> Näytä piilotiedostot ja poistaa kaikki .gnome-alkuiset tiedostot ja hakemistot sekä tämän jälkeen kirjautuu ulos. Tämä siis siinä tapauksessa, jos ei työpöytänäkymä muuten tule kuntoon.

Ja kuinkas sitten kävikään? Näyttäisi siltä, että kaikki alkoi toimia. Kun tarkkaan etsin, niitä gnome. alkuisia kansioita ja tiedostoja olikin tosi paljon. En ollut edellisellä kerralla keksinyt niitä kaikkia. Nyt klikkailin ne roskikseen yksitellen ja tyhjensin roskiksen, ja luullakseni löysin kaikki kotihakemistossa olleet. Jollain komentorivillähän ne olisi varmaan kätevämpää löytää kertalaakilla kaikki, mutta ei se iso vaiva ollut yksitellenkään. Vähän sydäntä kylmäsi raakasti vaan poistella systeemin tärkeitä osia, mutta pahin uhkahan oli vaan uudelleen asennus.

Saattaa liittyä edelliseen, kun sammutuksen ja onnistuneen käynnistyksen jälkeen heti tuli kymmenittäin päivityksiä.

Hajakenttä oppii pätkittäin. :wink:

===========================