Onko Kellään tietoa

???

Itse olen linuxsin suhteen vielä ummikko. mutta olen erittäin kiinnostunut vaihtamaan kaikki mikkisoftan järjestelmät LINUXIIN. Tiedustelisinkin onko esim. UPNUTU yhtä helppo asentaa kuin mikkisoftan käyttöjärjestelmä. Entä onko noita minuläppäreihin asennettavia softia saatavana peruspöytäkoneeseen ja mielellään vielä suomen kielisenä.

Vinkkejä tarvitaan???

Paljon helpompaa kuin Windowssin asennus. Kunhan viitsii hieman selvitellä asioita. Ubuntun asennusopas: http://wiki.ubuntu-fi.org/Asentaminen

Miniläppäriäkös tarkoitit? Kun käytetään vapaan lähdekoodin ohjelmia, löytyvät ne yleensä kaikkiin Linux-jakeluihin. Nimenomaan Debianiin perustuvalla Ubuntulla on laajat ohjelmalähteet, joista ohjelmien asentaminen on varsin vaivatonta.

Jos vaihdat koska on kiva harrastaa, niin siitä vain. Ei se vaikeaa ole. Jos osaa asentaa vaikka XP:n, niin useimmiten onnistuu esim. Ubuntun asentaminenkin. Mutta harvempin kone on valmiissa käyttökunnossa suoraan, ja siinä säätämisessä sitten voikin mennä sormi suuhun. Eikä se ole käyttissidonnainen juttu.

Ennen kuin vaihtaa toimivan Win-koneen mihinkään linux-distroon, niin kannattaa käyttää ilta tai kaksi muutaman asian selvittämiseen. Millaisten ohjelmien on ehdottamasti toimittava, ja löytyykö korvaavaa linuxeille. Jos ei, niin pyöriikö win-versio winen alla. Toimivatko kaikki lisälaitteet, kuten vaikka printteri. Ylipäätään koittaa hahmottaa mitä koneella tekee, ja onnistuuko se käyttiksen vaihdon jälkeen. Foorumit ovat hyvä indikaattori. Jos jostain aiheesta on useampi kuin yksi ihmettely ja avunpyyntö, niin saa varautua siihen, että itselläkin menee pieleen siinä.

Linuxit eivät ole taivas, siinä kuin vaikka XP ei ole helvetti. Molemmissa on puutteensa ja hyvät puolensa. Mainospuheiden uskominen on aina kehno vaihtoehto - paitsi jos on ns. laiterunkkari, jolle laite ja sen virittäminen on numero uno, ei mitä sillä tehdään :wink:

Melkein minkä tahansa yleisemmän Linux-jakelun asentaminen on helpompaa kuin Windowsin. Lisäksi asennusohjelmat käyttäytyvät joustavammin, esimerkiksi XP ei yleensä suostu asentumaan kuin (ensimmäisen kiintolevyn) ensimmäiselle osiolle, kun taas Linuxit asentuvat melkein minne vain.

Mitä jakelun valintaan tulee, niin Ubuntu on toki tällä hetkellä se suosituin. Mutta jakelut ovat loppujen lopuksi hyvin samankaltaisia, eikä yleensä ole niin suurta väliä, minkä valitsee. Kannattanee toki katsoa, ettei jakeluversio ole aivan liian pieni ja erikoinen, vääränlaiseen erikoiskäyttöön tarkoitettu tai vanhentunut (usean vuoden ikäinen tai sellainen, jota ei enää ylläpidetä).

Miniläppärien käyttöliittymä (tai ainakin se “helppokäyttöpuoli”) taitaa olla osittain suljettua lähdekoodia, joten aivan samanlaista ympäristöä voi olla normaalikoneeseen vaikea saada. Useimmat ohjelmat (alkaen Openofficesta ja Firefoxista) ovat toki avointa lähdekoodia ja saman lailla asennettavissa myös tavallisiin jakeluihin. Suosituimmat Linux-ohjelmat on myös suomennettu, eikä sen asian osalta yleensä ole isompaa ongelmaa.