OpenOffice lopullisesti pilattu? [Ratkaistu, tavallaan]

(Kopio tännekin, alkuperäinen Ubuntu-fi-foorumilla.)

Olen tässä viime aikoina huolestuneesti seurannut OpenOfficen kehitystä aina vain huonommaksi. Jokohan alkaa olla aika todeta, että ohjelma on lopullisesti pilattu ja rikki?

Ensimmäinen merkki pilaamisesta oli, kun tyylien tulkintaa muutettiin niin, että kappaleen edelle tuleva tyhjä tila on käytössä myös kappaleen ollessa sivun ylälaidassa. Toisin sanoen jos kappaleen määrittää niin, että sen ylle tulee esim. 0,50 cm tyhjää tilaa, tämä tyhjä tila edeltää kappaletta myös silloin, kun se on ylimpänä sivulla. Typografisesti pähkähullu ratkaisu, jolle ainoa puolustus on se, että Microsoft Wordissä tämä bugi on ollut aikojen alusta saakka. Nyt se (yhteensopivuussyistä?) kopioitiin OpenOfficeenkin.

Nyt olen joutunut kamppailemaan luetelmien kanssa. Onko kukaan muu huomannut, että Muotoilu-valikosta saatavaa Luettelomerkit ja numerointi -dialogin Sijainti-välilehteä on nykyään kahta tyyppiä:

[ul][li]vanhemmasta, toimivasta versiosta löytyvät mittakentät Sisennä, Numeroinnin leveys, Numeroinnin ja tekstin välillä vähintään ja Numeroinnin tasaus sekä Suhteellinen-valintaruutu Sisennä-kentän jälkeen[/li]
[li]toisessa, uudemmassa ja huonosti toimivassa versiossa kentät ovat Numeron jälkeen tulee (pudotusvalikko), etäisyydelle (mittakenttä), Numeroinnin tasaus (pudotusvalikko), Tasattu etäisyydelle ja Sisennys (mittakenttiä).[/li][/ul]

Jos ja kun tarkoitus on tehdä tällainen tuikitavallinen luetelma (kokonaisuus sisentämätön, luetelmakohdat riippuvalla sisennyksellä):

o Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent porttitor urna ac neque tempor eu vestibulum quam fringilla. o Proin ut augue a dolor fringilla dapibus. Curabitur rutrum, orci id blandit rutrum, dui ipsum lobortis leo, in volutpat quam augue vitae nunc.

…tätä ei nähdäkseni voi toteuttaa jälkimmäisen dialogin avulla lainkaan. Se on kuitenkin ainoa, johon normaalisti pääsee käsiksi. Edelliseen pääsee vain, jos käytössä on vanhemmalla OpenOfficen versiolla tehty asiakirja, jossa jo on luetelmia. Niiden asetukset tulevat tuolla toimivalla luetelmadialogiversiolla ???

Pitäisiköhän jo ruveta tekemään bugiraportteja? Nykyisellään en kohta pysty tekemään OpenOfficella yksinkertaisimpiakaan tekstitiedostojani!

openSUSEn suomalaiselta foorumilta löytyi nimimerkiltä äyni ratkaisut, jotka ainakin osittain tuntuvat toimivan. Ilmeisesti myös jälkimmäisessä ongelmassa on kyse halusta täyteen yhteensopivuuteen Microsoft Wordin kanssa, vaikka siitä sitten seuraisi kuinka älyvapaata käytöstä itse OpenOffice Writerille.