Outo kernel-ongelma [Ratkaistu]

Useiden Fedora-päivitysten jälkeen, eräässä koneessani ei kernel-3.3.1-3.x86_64 -versio toiminut (muissa koneissa ei ilmennyt ko. ongelmaa). Ilmoitti tylysti kernel panic:ia, josta ei nyt ihan hätäiseen selvinnyt ongelmaan ratkaisua. Kernel 3.3.0-8 toimi moitteetta. Jäin odottelemaan uudempaa versiota ja nyt ilmestynyt uusin kernel-3.3.1-5 -versio taas ratkaisi ongelman ko. koneen osalta. Hyvä näin, sillä nyt voi poistella turvallisesti vanhemmat kernel-versiot.

Minulla tuli myös kernel panic herja enkä saa fedoraa enää käynnistymään normaalisti. Mitenkäs asian ratkaisisi?

Lisää:

Poistin uusimman kernelin ja asensin uudestaan (reinstall komento ei tehnyt mitään), lisäksi asensin nvidian suljetun ajurin. Nyt ei tule enää tuota panic herjaa, mutta en silti pääse kirjautumaan graafiseen tilaan. Se nimittäin jää jumimaan siihen kirjautumisruutuun. TTY - tilassa päsen toimimaan. Tietäis vaan miten sais tuolla yumilla päivitetty järjestelmä sellaiseen tilaan, että se taas toimisi. Noilla vanhemmilla kernel-versioilla myös jumii tuohon kirjautumisruutuun.

Lisää2: Nyt meni sen verran juntturaan, että meni uudelleen asennukseksi. Tässä on hyvä sauma kokeilla mageiaa, kun ei ole siitä vielä kokemuksia, mutta sitä on kehuttu vakaaksi ja hyväksi :wink: Fedoraan kyllä palaan takaisin jossakin välissä. Harmittaa vaan tuollainen bugi, joka kaatoi noin pahasti systeemin, että omilla keinoin ei enään pystyyn noussut.

[quote=“Linux123, post:2, topic:1424”]Minulla tuli myös kernel panic herja enkä saa fedoraa enää käynnistymään normaalisti. Mitenkäs asian ratkaisisi?
Lisää:
Poistin uusimman kernelin ja asensin uudestaan (reinstall komento ei tehnyt mitään), lisäksi asensin nvidian suljetun ajurin.[/quote]
Kernel Panic on senverran totaalinen virheilmo, ettei ongelmaa päässe lähestymään lukematta logeja (dmesg tms.).
Sopivilla kernel-parametreillä voinee joissakin tapauksissa ongelma ohittaa…
Jos jo aiemmin käytit Nvidia-ajureita (kmod-nvidia RPM-Fusion lähteistä), on toki ongelma ratkaistavissa.
Omassa Nvidia-koneessani ei enää käytetä kmod-nvidia ajureita, eikä /etc/X11/xorg.conf tarjoaa aiempia määrityksiä:

[code]# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig

nvidia-xconfig: version 290.10 (mockbuild@) Wed Nov 23 22:25:15 CET 2011

RPM Fusion - nvidia-xorg.conf


Section "Device"
Identifier "Videocard0"
Driver "nvidia"
EndSection[/code]
Nykyisin oletuksena ei /etc/X11/Xorg.conf -tiedosto ole käytössä, kun tarvittavat määritykset tehdään dynaamisesti käynnistettäessä.
Yhä Xorg.conf:ia voinee käyttää, jos X:n käynnistys välttämättä vaatii joitakin erityisvirityksiä, joita järjestelmä ei osaa automaattisesti hyödyntää.
Nouveau ovat avoin ajuri Nvidia-ohjaimille, jotka asentunevat automaattisesti, jos ko. Nvidia-laite on tuettu.
Vesa-ajurit (yleiskäyttöinen ajuri) taas saa käyntiin käytettäessä kernel-parametriä nomodeset, jos laitteelle ei ole tarjolla muita sopivampia ajureita.
Välttämättä kaikki uusimmat näytönohjaimet eivät toimi standardin mukaisella Vesa-ajurilla :frowning:

[quote=“juyli, post:3, topic:1424”]Nykyisin oletuksena ei /etc/X11/Xorg.conf -tiedosto ole käytössä, kun tarvittavat määritykset tehdään dynaamisesti käynnistettäessä.
Yhä Xorg.conf:ia voinee käyttää, jos X:n käynnistys välttämättä vaatii joitakin erityisvirityksiä, joita järjestelmä ei osaa automaattisesti hyödyntää.[/quote]
Nvidian ajureiden käyttämistä varten pitää olla ainakin hyvin minimaalinen xorg.conf, muutenhan se ei yleensä ole tarpeen. Eli Nvidian ajureita käytettäessä pitää määritellä ajuri xorg.confissa.

Nvidian ohjeiden mukaan Linuxissa käytetään Vesa-ajuria kunnes Nvidian omat ajurit on asennettu, joten niidenkin pitäisi toimia. Näin on ollut siitä asti, kun nv:n kehitys lopetettiin Nvidian puolesta:
http://lists.freedesktop.org/archives/xorg/2010-March/049749.html

No lopulta se herjasi : failed to start LSB - build and install new kmods from akmod packages. Kokeilin kaikkia ajureita, mutta ilmeisesti jotakin muutakin oli mennyt rikki. Lopulta tuli yumiä käyttäessä virhekokeilu ja päätin, että uudelleen asennus on helpompi reitti. Mageiaa en jättänyt koneelle, kun sattui mageian levy olemaan vanhalla gnomella ja ajattelin, että samalla vaivalla asennan uudestaan fedoran. Olisi pitänyt alkaa gnome 3 asentamaan rinnalle (ei kova homma, mutta nyt ei jaksa).

Kaikki alkoi mennä oikeastaan pieleen, kun tein yum updaten ja ruudulle tuli herja Alternative Status Menusta ja se piti ottaa pois käytöstä. Sen jälkeen päivitys oikeastaan jumahti, kun se vaati loggaamaan ulos, joten jouduin turvautumaan resettiin, kun mitään en saanut enää kontrolloitua. Nyt jätän kaikki laajennukset pois käytöstä ja oikeastaan nvidian ajureillekaan ei ole käyttöä, koska niillä kaatuvat jotkut 720p flashit samalla tavalla, kuin nouveauun ajureilla, joka oli alun perinkin syy, miksi lisäsin nvidian suljetut ajurit.