Päivitys rikkoi Fedora 9 ja 10 versiot

Tuore DBus-päivitys rikkoi PackageKit:n ja lähän muita DBus-riippuvaisia palveluita. Tämä tarkoittaa sitä ettei mm. graafinen päivitys toimi enää.

http://blogs.gnome.org/hughsie/2008/12/08/cve-2008-4311-dbus-126/

Todella valitettava kardinaalimoka.

Joo, onhan tuo vähintäänkin kiusallinen möhläys, mutta onneksi Yum sentään edelleen toimii normaalisti. Pahin ongelmahan tässä on se, ettei pelkästään graafisia työkaluja käyttävä nyt saa päivityksiä lainkaan.

Hyvä, että tuli tästä tieto tänne foorumillekin, niin huomaa ehkä useampi käyttäjä hakea päivitykset Yumilla, kunnes tuo vika saadaan korjattua.

Kieltämättä ihmetyttää miten tuollainen voi päästä laadunvalvonnan ohi. No, mokia sattuu kaikille ja niistä toivottavasti opitaan.

Tässä tapauksessa minkäänlaista laadunvalvontaa ei ehtinyt tapahtua. DBus päivitettiin, koska siinä oli jonkinlainen turvallisuusongelma ja uusi paketti meni suoraan vakaisiin päivityksiin ilmeisesti pari tuntia sen kääntämisen jälkeen, joten testaus jäi vähiin. Näin ei tietenkään olisi saanut tapahtua, mutta joku taisi nyt hieman panikoida tuon mahdollisen turvallisuusongelman suhteen.

CVE-2008-4311

Olisi mielenkiintoista tietää kuinka moni ehti tehdä päivityksen. Valitettavasti tämä vika ei näy suoraan (perus)käyttäjälle, joten ne jotka tekevät päivityksensä graafisesti eivät huonoimmassa tapauksessa tule tekemään päivitystä ainakaan vuoteen.

Olipas tosiaan vähän harmillinen juttu.
Äsken yritin käynnistää Palveluita mutta komentorivillä
tuli vaan vastaukseksi kasa Dbus ja Python Erroreita.
Eli ei toimi.
Ubuntussa opin aikoinaan päivityksien suhteen olemaan
varuillani ja katselin parin viikon ajan ensi foorumeilta ongelmat.
Fedora teki nyt sitten eka kerran tempun, pahus vie.
No enpä vielä heitä kirvestä kaivoon, Ubuntu saa olla vieläkin
testi leluna, joka Lennyn myötä varmaankin poistuu kokonaan.

Liittyykö tämä ärsyttävään, monta kertaa päivässä tulevaan ilmoitukseen:

PackageKit-virhe
Asiakasohjelman palauttaminen alkutilaan epäonnistui
Get-updatesia ei voitu palauttaa alkutilaan

Eivätkä kyllä pysty tekemään paljon muutakaan, kun katsoo listaa asioista jotka menivät rikki: PackageKit, cups, ConsoleKit, DeviceKit, DeviceKit-power, gdm, system-config-services.

Jos Yum ja komentorivi eivät ole tuttuja, niin vaihtoehtona on lähinnä uudelleenasennus…

No jopas sekoilee yumillakin päivitys:

Error: Missing Dependency: kernel-uname-r = 2.6.27.7-134.fc10.i686 is needed by package kmod-nvidia-2.6.27.7-134.fc10.i686-177.82-1.fc10.6.i686 (rpmfusion-nonfree-updates)

Saas nähdä mitä kaikkee vielä eteen tuleekaan.

[quote=“metusalem, post:9, topic:482”]No jopas sekoilee yumillakin päivitys:

Error: Missing Dependency: kernel-uname-r = 2.6.27.7-134.fc10.i686 is needed by package kmod-nvidia-2.6.27.7-134.fc10.i686-177.82-1.fc10.6.i686 (rpmfusion-nonfree-updates)

Saas nähdä mitä kaikkee vielä eteen tuleekaan.[/quote]

Tuo ei liity tähän nyt käsilläolevaan ongelmaan, vaan siihen, että RPM Fusionin paketit päivittyvät usein hieman eri tahtiin RPM Fusionin peileille kuin Fedoran päivityksen Fedoran peilipalvelimille.

Nuo kmod-paketit ovat tuon suhteen ongelmallisia, kun kernelimoduuli vaatii täsmälleen oikeaa versiota olevan kernelipaketin. Voit kuitenkin kääntää Nvidia-ajurin kmod-paketit aina tarvittaessa omalla koneellasi asentamalla paketin akmod-nvidia.

Lisäksi voit asentaa ne päivitykset, joissa ei riippuvuusongelmia ole, komennolla:

Ts. ongelma ratkeaa viimeistään muutamassa tunnissa.

akmod-paketit ovat siis DKMS:ää käyttäviä? Miksiköhän RPM Fusion ylipäänsä jakelee mitään muuta?

Näköjään kyseessä on eri järjestelmä:
http://fedorasolved.org/Members/zcat/akmods

kmod-paketointeja käyttämällä tietysti välttyy käännöstyökalujen asentamiselta (tilansäästö). Toisaalta tämä teettää lisätyötä kehittäjille ja harmia käyttäjille riippuvaisuusilmoitusten muodossa.

Minä taisin päästä PackageKit-ongelmasta eroon ajamalla root’ina YUM UPDATE tai ainakaan sen (ja boottauksen) jälkeen boxeja ei ole ilmaantunut. * koputtaa puuta *

[quote=“Seppo Jyrkinen, post:13, topic:482”]Minä taisin päästä PackageKit-ongelmasta eroon ajamalla root’ina YUM UPDATE tai ainakaan sen (ja boottauksen) jälkeen boxeja ei ole ilmaantunut. * koputtaa puuta *[/quote] Päivittelin yum:lla. Vanhana kikkakolmosena joko päivitän uudet softat käsin paitsi ongelman aiheuttajan. Nyt poistin ensin Package-Kit -ohjelman ja onnistuin saamaan kaikki muut päivitykset. Muutenkaan en käytä automaattisia päivityksiä vaan päivittelen jakelua muun laitteenkäytön yhteydessä. BTW. En käytä nvidian non-free -ajureita, koska 3D:tä en kaipaa. kmod-nvidiahan aina tulee hieman uusimman kernel-version jälkeen tarjolle.

Kiitos tiedosta muep, kuvittelin että myös kmod hommat olisi “paketoitu” repoihin, muta eipäs ollutkaan vaan
vanha juttu kmod oli aikaisessa ja kerneli tuli vähän myöhemmin.
Huomasin äsken fedorafoorumilla tollasen pätkän:

… i’d wait for PackageKit 0.3.12 . it should be pushed into updates aswell as dbus update…

Joten taidanpas odotella rauhassa.
Muuten sainkin yumin toimimaan kun poistin packagekit-gnomen.

Mitään PackageKit-paketteja ei tarvitse poistaa, vaikka siellä nyt onkin ongelmia. Järjestelmän saa edelleen PackageKitiä lukuun ottamatta päivitettyä komennolla

Paul Frields laittoi vielä “viralliset” ohjeet tämän ongelman korjaamiseen, viesti on täällä. Koitanpa vielä varmuuden vuoksi suomentaa ohjeet tiivistettynä:

[ul][li]Avataan pääte valikosta Sovellukset, Järjestelmätyökalut, Pääte[/li]
[li]Annetaan päätteeseen komento [tt]su -c ‘yum update’[/tt][/li]
[li]Tämän jälkeen on syötettävä rootin (pääkäyttäjän) salasana ja hyväksyttävä uudet paketit y:llä, kun Yum kysyy “Is this ok”[/li][/ul]

En ole varma onko kyse samasta ongelmasta, mutta minulla Fedora 10 meni täysin sekaisin asennettuani päivitykset. Suurimpana ongelmana on se, että en saa edes terminaalia auki (painaessani terminaalin käynnistyspainiketta, alapalkkiin tulee vain muutamaksi sekunniksi lukemaan “Starting Terminal” ja sen jälkeen ei tapahdu mitään), joten en voi edes sen kautta yrittää hakea uusia päivityksiä. Mikähän siis avuksi?

Outoja ovat ongelmasi? Minulla (myös) Fedora 10 on toiminut ihan ok. VirtuaaliTerminaaliin pääset näppäinyhdistelmällä
CTRL-ALT-FX (funktionäppäin), jossa X on 2 eteenpäin… yum toimii tekstipohjaisena.