Paras linux aloittelioille

Eli mikä linux teidän mielestä on paras aloittelioille joilla on vähän kokemusta UNIX:ista ja komentorivistä ja ovat kiinnostuneet ohjelmoinnista, netin käytöstä(ei siis selaimesta vaan esim. netti protokollista)…
ja jos olisi sellainen linux johon nuo saa ängettyä mutta ei olisi kuitenkaan sellainen linux jonka joutuu heti vaihtamaan pois kun on oppinut paremmaksi käyttäjäksi…

Tuohonhan passaa melkein mikä vain jakelu. Verkko-ohjelmointiin tarvittavat työkalut ja kirjastot kyllä löytyvät käytännössä kaikista jakeluista, ellei kyseessä ole joku aivan minidistro.

Tunnettuja aloittelijaystävällisyyteen panostavia jakeluita ovat esim. Ubuntu ja openSUSE. Myös useimmat muut isommat jakelut ovat ihan käyttökelpoisia.

Useimmiten jakeluista ei joudu vaihtamaan toiseen vain sen takia, että omat taidot ovat liian hyvät.

[quote=“muep, post:2, topic:809”]Tuohonhan passaa melkein mikä vain jakelu. Verkko-ohjelmointiin tarvittavat työkalut ja kirjastot kyllä löytyvät käytännössä kaikista jakeluista, ellei kyseessä ole joku aivan minidistro.

Tunnettuja aloittelijaystävällisyyteen panostavia jakeluita ovat esim. Ubuntu ja openSUSE. Myös useimmat muut isommat jakelut ovat ihan käyttökelpoisia.

Useimmiten jakeluista ei joudu vaihtamaan toiseen vain sen takia, että omat taidot ovat liian hyvät.[/quote]

Paitsi jos on Linpus käytössä. UBuntu ja OpenSUSE on kivoja, Fedorakin menettelee.


Eero

Aloittelijalle suosittelen esimerkiksi kokeilemaan Ubuntua ensin Live-CD:n kautta. Näin voi testailla miellyttääkö Ubuntun käyttöliittymä? Ubuntu on kevyt hyppäys Windows maailmasta Linuxin pariin. Jos Live-CD:n käytön jälkeen Ubuntu miellyttää, niin se on helppo asentaa koneelle. Ubuntusta löytyy varmasti riittävästi ominaisuuksia ohjelmointiin ja netin käyttöön.

Ja pääsee Ubuntulla muutenkin aika pitkälle Linuxin opettelussa.

Ei ubuntussa mitään vikaa ole, paitsi liika automatiikka :slight_smile: sehän on kohta kuin windows :slight_smile:


Eero

Itse aloitin aikoinaan slackwarella (0.96 kernel), joten mitään ei pidä pelätä.

Ubuntu tai Fedora on mielestäni hyvät vaihtoehdot. Hieman riippuen siitä miten haluaa oppia asiat sillä Ubuntussa muutamat hommat toimii “vähän toisin”, joten sitten voi joutua opettelemaan sen toisenkin tavan. Erot on tosin hyvin pieniä ja muutosvastarinta on suurin vihollisesi.

Pidän kuitenkin Fedorasta enemmän ja onhan se myös eniten OpenSource :-).

Itse aloittelija Linux-maailmassa, mutta tarvetta teettää hajautettu softapaketti osaajilla (ARM/Hawkboard, johon Ubuntu näyttäisi olevan hieman raskas, mutta OK (esimerkki-distro Jounty:lle tehty)

Linux Mint osui minun silmään:

  • mulle helppo aloitus (hyvät asennus yms. ohjeet newbee-tasolla)
  • Kaikki Ubuntu ja Derbia kirjastot käytössä (rakennettu Ubuntu:n päälle)
  • ainakin nyt vaikuttaa siltä, että syvemmälle menemisessä rajoituksia ei ole (voi säätää alempaa, sudo yms. komennot toimii)
  • toimi meillä out-of-box kaikissa 5 koneesssa, johon laittetu (vanha Octec P3, uudemmat 2 kpl HP AMD64 X3, Lenovo X200s, Dell Zino HD)
  • Perheen käyttäjät (jotka eivät muutosta halunneet) eivät ole valittaneet /ovat tyytyväisiä)

Ja kyllä, on riittävän lähellä winkkaria (aloittelijalle, start-nappikin samassa paikassa)

[quote=“EKo_taas, post:8, topic:809”]Itse aloittelija Linux-maailmassa, mutta tarvetta teettää hajautettu softapaketti osaajilla (ARM/Hawkboard, johon Ubuntu näyttäisi olevan hieman raskas, mutta OK (esimerkki-distro Jounty:lle tehty)
…clip, clip…
Ja kyllä, on riittävän lähellä winkkaria (aloittelijalle, start-nappikin samassa paikassa)[/quote]

Niin, kuten sanoin, niin muutosvastarinta on pahin vihollisesi!

Siksi suosittelen suoraan jotain Gnome-pohjaista vaikka ei sinällään KDE:ssä ja Mint.ssä vikaa olekaan.
Saisit silti heti alkuun sen tuntuman mitä Linux “tyypillisesti” on (ainakin ajatustasolla)! Ja saahan sen Gnomen valikonkin sinne alas kun vain vetäisee sen sinne!

Semmoinen irtiotto windowsista voisi kuitenkin olla tervetullutta, että opit ajattelemaan toisin (=järkevämmin?)

[quote=“odysseus, post:9, topic:809”]Niin, kuten sanoin, niin muutosvastarinta on pahin vihollisesi!

Siksi suosittelen suoraan jotain Gnome-pohjaista vaikka ei sinällään KDE:ssä ja Mint.ssä vikaa olekaan.
Saisit silti heti alkuun sen tuntuman mitä Linux “tyypillisesti” on (ainakin ajatustasolla)! Ja saahan sen Gnomen valikonkin sinne alas kun vain vetäisee sen sinne!

Semmoinen irtiotto windowsista voisi kuitenkin olla tervetullutta, että opit ajattelemaan toisin (=järkevämmin?)[/quote]

Ja mikähä Ubuntu:ssa tai Mint:ssä estää winkkari-miestä ajattelemasta toisin distron tarjoaessa mahdollisuuden käyttää aikaa kokeilijalle itselle oleelliseen = vaikkapa tutustua linux:n mahdollisuuksiin pehmeällä laskulla vaikka lehtien (usein Ubuntu esimerkit komentorivi-tasolla) tai kirjojen (joissa oletetaan, että jakelupaketille saatavilla sitä-sun-tata). Vaikkapa “Gnomen valikonkin sinne alas kun vain vetäisee sen sinne” = alussa ei kiinnosta googlata ja ihmetellä miten (kun ei edes tiedä sellaista tarvetta/mahdolluutta olevan)

Sori vaan, mutta juuri tuollainen asenne (“muutu kokonaan tai älä ollenkaan”) pitää työssään-winkkaria-jota-tapauksessa-käyttävän laiskuuttaan pois tästä “pyhästä Linux-maailkasta ja sen järkevästi ajattlevien kerhosta”…

Ja onhan se tietysti harmi, että “meille muille” tehdään nykyään liian helppoja jakeluja? (ja “Linux for dummies”-kirjoja)… Saatetaan osata asentaa (ilman lupaa) “väärän distron” omasta muutosvastarinnasta johtuen :o Ja pahimmillaan vielä toimivat ensiasennuksella :o :o

Suositan edelleen Mint:ä (jos se tällä foorumilla aloittelojoille vielä sallitaan).

Joistuvuus näytää olevan pahin vihollisesi?

Mandriva gnome on ainakin mokkulakäyttäjälle paras distro … :slight_smile:

http://mandriva-fi.org/wiki/Lataa_Mandriva_Linux