Paras Linux kannettavaan

Mikä olisi mahdollisimman kevyt, mutta toimiva Linux työkannettavaan?

Kelpaako Lubuntu ?

Se on Ubuntu-varianteista kevein.

Tosin kiinnostaisi nähdä kannettavan speksit.

Lubuntua käytän i5:ssa ja i7:ssa, mutta pyörineen huomattavasti kevyemmälläkin raudalla.

Lisäksi kannattaa asentaa siihen LibreOfficen ja vlc:n, jotka tekevät siitä hivenen raskaamman.

Kevyemmällä pääsee, kun pitää koneessa Abiwordin ja Gnumericin, mutta ne toimivat huonommin kuin LibreOffice.

Lubuntu on tällä hetkellä käytössä, mutta ajattelin jos löytyisi vielä kevyempää… Terminaali on hyvin tuttu, joten voisi olla hyvinkin karvalakkimalli.

Jos siitä kevyempää haluaa, niin joutuneen mennä n.s. kevytdistroihin.

Joskus kokeilin DSL:llää, Puppyä.

DSL: https://fi.wikipedia.org/wiki/Damn_Small_Linux

http://puppylinux.org/main/Download%20Latest%20Release.htm

Kumpaakaan en osaa oikein suositella, kun en ole vähään aikaan niitä käytellyt.

Ilmeisesti myös Gentoosta tai Archista saa kevyen, mutta taitavat olla vaikeampia saada käyttökuntoon.

Lisäksi on Slackware tai joku Slackware-pohjainen, josta saa myös kevyen, mutta sekin kuuluu noihin vaikeampiin distroihin.

Lubuntua kevyempiä, mutta silti käytettäviä ja muuten järkeviä taitaa olla aika vähän, jos ei tosiaan halua itse koota. Joskus oli Crunch Bang Linux, jossa oli kevyt Openbox-ympäristö, mutta sitä ei taida enää olla. Sen näyttää korvanneen https://www.bunsenlabs.org/, joka perustuu Debianiin ja viimeisin julkaisu on tältä vuodelta eli siinä mielessä on ihan hyvä valinta. En ole itse henkilökohtaisesti tuota käyttänyt.

Noita DSL:ää ja Puppyä en voi suositella työkoneeseen, koska niissä käytetään yleensä aika vanhoja ohjelmia ja niissä ei ole kunnollista pakettienhallintaa, joten tietoturva on heikkoa ja käyttäminen ei välttämättä ole muutenkaan kovin miellyttävää. Nyt kun on kyse työkoneesta, niin tietoturvaa on kuitenkin sen verran hyvä miettiä, että käyttää jakelua, johon saa nopeasti tietoturvapäivitykset ja jossa on toimiva pakettienhallinta, jotta päivitykset ja tarvittavien ohjelmien asennus onnistuu. Pienemmissä jakeluissa vikana tahtoo olla, että niillä on vähän kehittäjiä ja varsinkin jos ne tukeutuvat täysin omiin pakettivarastoihinsa, niin tärkeätkään paketit eivät välttämättä päivity kovin vikkelästi. Lisäksi pitää tietysti katsoa, että se on edelleen aktiivisesti ylläpidetty.

Jos haluat rakennella oman ympäristön ns. palikoista, niin asenna esimerkiksi Arch Linux, Debian minimaalisena tai sitten Gentoo (jos tykkäät odotella, että ohjelmat kääntyvät, siinä kestää varsinkin hitaalla raudalla) ja asentele sen päälle ne paketit, jotka haluat. Esimerkiksi Lubuntun työpöytä on LXDE eli käytännössä Openbox, jonka päälle on laitettu oma paneeli ja muita työkaluja. Archista tiedän, että sillä on hyvä wiki, josta löytyy paljon ohjeita. Mukavaa tässä on se, että tietää melko hyvin, mitä sieltä omasta koneesta löytyy ja samalla oppii paljon Linux-järjestelmistä. Huonoa voi tietenkin olla sitten se, että aikaa tuohon saa kulumaan todella paljon.

Yksi vaihtoehto jos haluaa pysytellä Ubuntussa. On asentaa Ubuntu Mate. Joka toimii jopa vanhemmissa yritysläppäreissä. Itselläni sellainen pyörii 10-vuotta vanhassa kaksiytimisessä läppärissä. Kun vielä valitsee LTS version niin ei tarvitse päivittää kuin noin 5-vuoden välein uuteen jakelu versioon. Libreoffice toimii ainakin tuossa omassa kokoonpanossa moitteetta. Ubuntu Mate kun pohjautuu Ubuntuun niin tietoturva päivitykset tulevat ajallaan. Eli tietoturva on myös kunnossa.

Onko Matessa jotain huonoja puoli, jos vertaa Lubuntuun?

Valikko taitaa olla vähän suurempi kuin Lubuntussa (Paneelit on ylhäällä ja alhaalla).

Jos olet tyytyväinen Lubuntuun, niin saa Mate:sta myös aika lailla Lubuntun näköisen.

Toisaalta, jos on tyytyväinen nykyiseen, niin miksi vaihtaa ?

Nopeudessa tuskin on suurta eroa Lubuntuun, enkä tiedä edes kumpaan suuntaan. Todennäköisesti Lubuntu on hivenen nopeampi.

Mitä sitä toimivaa vaihtamaan. Ratkaisevaa olisi tosin tietää millainen tuo “työkannettava” on, ja mitä sillä työkseen teet. “Tuotantokäyttöön” itse etsisin ratkaisua Red Hat -jakeluun tukeutuvasta CentOS:stä, ja toki tarvittaessa aidosta ja originaalista Debian jakelusta.
Kovin suuria eroja eri jakelujen välillä ei ole (nuo Live-versiot kuten Puppy kannattaa jättää ihan toisenlaiseen käyttöön).