PCLinuxOs-onko kokemuksia

Onko kellään kokemuksia tästä jakelusta?
Olisin kiinnostunut tietämään että miten siinä asennuslähteet
on - ovatko valmiina vai pitääkö niitä jostain lisätä?
Onko tämä vakaampikin julkaisu vai vaan hetken taivaalla oleva tähti?
Eli siis ketä siinä on takana?
Kuinka usein ilmestyy?

On, mutta en nykyään enään käytä sitä. Ihan ok ja toimiva distro.

Olisin kiinnostunut tietämään että miten siinä asennuslähteet on - ovatko valmiina vai pitääkö niitä jostain lisätä?
Kaikki asennuslähteet on valmiina.
Onko tämä vakaampikin julkaisu vai vaan hetken taivaalla oleva tähti? Eli siis ketä siinä on takana?
On ollut olemassa jo useampia vuosia ja kehitys jatkuu edelleen. Distro aloitti Mandrivan remasterina, mutta on nykyään kehittäjänsä mukaan itsenäinen jakelu. Vakaus on ollut yksi pääperiaatteista (lukuunottamatta ajanjaksoa jolloin 2009 versiota kehitettiin sekä sen julkaisun jälkeen). Pääkehittäjä on Bill Reynolds alias Texstar, kehitystiimiin kuuluu noin 30 henkilöä. Uusin versio on 2010. Tämän version kehityksessä Texstar on ollut tiivisti mukana, joten laatu on varmasti jälleen parantunut.
Kuinka usein ilmestyy?
Periaatteessa distro on "asenna kerran ja päivitä" tyyppiä, mutta käytännössä uudelleenasennus tulee kuitenkin kyseseen muutaman vuoden välein.

Linux Magazine - lehden November 2010 numeron mukana oli DVD, josta asensin. Siinä on aika uusi KDE 4.5.4 ja näyttää ihan hyvin toimivan tässä vanhassa koneessa. Kiva omalla tavallaan.

Ihmeesti Ylen Pikku Kakkonen näytti toimivan ilman muissa linuxissa tarvittavia ihme kikkailuja.

Sampopankin Java-sovellus yritti käynnistyä, mutta olisi pyörinyt ikuisesti. Sama juttu kuin Ubuntun jakelussa, vaikka lisähärpäkkeet “ubuntu restricted-extras” olin asentanut.

Hyvältä tuntuu, kivammalta kuin moni muu.

Ei ole tarvinnut mitään ihmekikkailuja. Aiemmin ainakin riitti Adoben Flash-pluginin asennuksen.
Tuohon on toki eri jakeluissa erilaisia menetelmiä. Ja joissakin nuo suljetut ajurit asentuu
jakeluun. Nuo eivät ole avoimia ohjelmia, joten kaikki jakelut eivät niitä tarjoa oletuksena.
Avoimet flash-sovellutukset eivät kaikkialla toimi kuten esim. Gnash.
Mitään avaruusajan tiedettä ei ole flash:in tai flash-pluginin asennus.

Tunnetusti Sampo:n verkkopankki on vaatinut Sunin Java-sovellutuksen asennuksen.
Java löytyy joko jakelun ohjelmalähteistä tai se on noudettavissa (kuten ennen sun:in java) java.com:sta.
http://www.java.com/en/download/manual.jsp
Useimmat jakelut tarjoavat oletuksena käyttöön muita java-sovellutuksia kuten IcedTea tms. joten
on huomioita se, mitä javaa järjestelmä/selain käyttää.
Ehkä asiaa sivuten OpenJDK - Wikipedia

Linux-jakelut ovat ottaneet vapausaatteet ainakin täällä Euroopassa turhan vakavasti. Orjasoftaa (proprietary…) ei sisälly paketteihin, vaikka ne sopivin tempuin ja ihan laillisesti ovat asennettavissa. Siksi maalaisjärjellä on hiukan vaikea ymmärtää, miksi vain harvassa jakelussa kuten nyt kai tässä PCLinuxOS:ssä kaikki tarpeellinen näyttää olevan mukana.

Olen vuosia kokeillut ja asentanut eri mikroihin yleisimpiä linux-jakeluja. Yleensä ei edes helposti löydä riittäviä ohjeita, miten tarvittavat flashit ja jaavat ja mitkä niistä pitää asentaa. Tyypillinen esimerkki on ah niin kehuttu Ubuntu, jonka 10.04 versio minulla parissakin masiinassa on.

Omituisinta on, että tehdään erityisiä suomalaisia jakeluja (remasterointeja), joihin ei niihinkään kaikkea tarvittaavaa ole laitettu, eikä edes ohjetekstiä lisäasennuksiksi vaikkapa työpöydän taustakuvaan.

Tämä johtuu siitä, että jakelun täydentäminen on “helppoa” - helppoa ko. jakelun kotkotukset hyvin tuntevalle.

Oman lukunsa ansaitsevat näytönohjaimet. Linux-lehdet ovat pullollaan kuvia hienoista tehosteista, mutta vapaa näytönohjain ei minun kokemukseni mukaan tue kolmiulotteisuutta tai muuta hienouksiin tarvittavaa. Jo hyvin hauska peruspeli, missä pingviini laskee mäkeä jäi ainakin aikaisemmin yleensä toimimatta.

En ole viime aikoina näytönohjaimista välittänyt. Lapset ovat kasvaneet ja vaativat joka tapauksessa mikroon Windowssin pelailua varten.

[quote=“fossiili, post:5, topic:1055”]Oman lukunsa ansaitsevat näytönohjaimet. Linux-lehdet ovat pullollaan kuvia hienoista tehosteista, mutta vapaa näytönohjain ei minun kokemukseni mukaan tue kolmiulotteisuutta tai muuta hienouksiin tarvittavaa. Jo hyvin hauska peruspeli, missä pingviini laskee mäkeä jäi ainakin aikaisemmin yleensä toimimatta.

En ole viime aikoina näytönohjaimista välittänyt. Lapset ovat kasvaneet ja vaativat joka tapauksessa mikroon Windowssin pelailua varten.[/quote]

Intelin vapaat kortit toimivat kyllä hyvin.


Eero