PDF-skannaus OpenOfficella tms

Pitäisi saada pankin tiliotteen tuloste skannatuksi PDF-muotoon.* Onks tietoo onnistuuko esim. OpenOfficen uusimmilla versioilla (itselläni 2.0)? Periaatteessa pitäisi onnistua minullakin, mutta OpenOffice hakeutuu leukakiikkuun aina skannausta yrittäessäni, vaikka se muuten onnistuu moitteitta, esim. XSanella tai GIMPillä (jotka eivät kuitenkaan hallitse PDF:ää).

Olli

*) Toki mokomaa palvelua voisi toki odottaa verkkopankiltakin, vaan kun ei!

PDF on kyllä aika pöljä formaatti skannatulle datalle, kun skannerilta tulee bittikartta ja PDF:ssä keskeistä on vektoriesitys. No, jos joku moista kumminkin vaatii, niin voithan skannata sen jossain ohjelmassa ja siirtää sitten OpenOfficeen ja tallentaa sieltä PDF:ksi. Kovin suurta järkeä tuossa ei ehkä ole.

Joudunpa siis vastaamaan omaan huutooni - taas kerran. Tässä hommassa täytyy vain muistaa, että OpenOfficen juuret ovat (valitettavan) syvällä Windows-maailmassa, joten käytöskin on joskus sen mukaista.

Siis, haluttaessa skannata jotain PDF-tiedostoksi OpenOfficella, menetellään näin:

  1. Valitse OpenOffice Writerissä “Lisää/Kuva/Skannaa/Valitse lähde…” (ellet ole äskettäin tehyt tätä)
  2. Jos kuvanlukija on asentunut oikein, avautuu “Skanneri”-ikkuna ja virheilmoitus, joka väittää, että laite ei tarjoa esikatselua tjsp. Kuittaa ilmoitusikkuna OK:lla (Älä valitse “Peruuta”!). Myös itse “Skanneri”-ikkunassa riittää yleensä OK.
  3. Valitse uudestaan “Lisää/Kuva/Skannaa/”, mutta tällä kertaa napsauta “Valitse lähde…” -valinnan sijasta “Pyydä…”, jolloin tapahtuu varsinainen skannaus, ja kuva lävähtää arkille. (Huom: Tämän jälkeenkin voit esim. muokata reunuksia kuvalle sopivaksi, mutta kuva ei enää automaattisesti täytä reunuksia. Sivun asetukset kannattaa ehkä tehdä etukäteen.)
  4. Valitse (normaalin PDF-muunnoksen tapaan) “Tiedosto/Vie PDF:änä…” tallentaaksesi skannauksen PDF-muotoisena. Jälki ei perusasetuksilla ole ehkä parasta A-luokkaa, mutta kelpaa silti vaativaankin käyttöön, kuten vaikkapa tilitoimistoille. Ja tiedostokoko jää pienemmäksi kuin monilla Windows-välineillä. “S’il vous plaît!”

Olli