Pöytäkoneen kasaaminen 2015

Onko kukaan hiljattain päivitellyt konetta? Monen vuoden jälkeen on taas tippunut tekniikan kulusta. Mitkä komponentit ovat hinta/laatu suhteeltaan hyviä? Onko AMD kehittynyt viime vuosina lähelle Inteliä?

Tarkoitus on kasata peruskone. Ei tarvetta pelikoneeseen. Kuitenkin tarvitsen potkua jonkin verran satunnaiseen video-editointiin ja käytän myös virtuaalikoneita.

  • Riittääkö tällaiseen tarkoitukseen prossuun integroitu grafiikkapiiri?

Kovalevystä sen verran, että tarvitsen suhteellisen paljon tallennuskapasiteettia. Käsittääkseni SSD-levyt ovat nykyisin vakio uusia koneita kasattaessa. Kuitenkin tallennustila maksaa niissä vielä paljon?

  • Mitä kokemuksia teillä on SSD-levyistä? Mitä pitää ottaa huomioon niitä ostettaessa? Pari vuotta sitten lueskelin, että niissä on ollut jotakin ongelmia kestävyyden kanssa. Miten nykyisin?

  • Emolevy ja muistit. Nämä tietenkin riippuu minkä prossun ostaa, mutta saa suositella, jos näissä on jotakin erikoista, joka on hyvä ottaa huomioon. Ongelmaiset emolevyt haluaisin kiertää kaukaa. Tietenkin linux-yhteensopivuus tulisi ottaa huomioon esimerkiksi integroidussa verkkokortissa ja ääni-piiri saisi olla hyvin tuettu.

  • Virtalähde ja muut komponentit. Koneiden tehonkulutus on käsittääkseni pienentynyt siinä määrin, että enää ei ole tarvetta älyttömiin 1000 watin virtalähteisiin? Saa suositella hyvää virtalähdettä etenkin kestävyyttä ajatellen. Vasta hajosi yksi virtalähde, jonka piti olla hyvä.

Lopuksi vielä, että tietenkin itsekin katselen netistä näistä tietoja, mutta se on niin paljon helpompaa, jos joku on valmiiksi tämän työn vasta tehnyt ja osaa sanoa mitä on tullut huomanneeksi ja mitä kannattaa huomioida. Tätä konetta en juuri tällä viikolla ole ostamassa vaan kevään aikana, joten tässä on vielä aikaa miettiä eri vaihtoehtoja.

[quote=“Linux123, post:1, topic:1660”]Kovalevystä sen verran, että tarvitsen suhteellisen paljon tallennuskapasiteettia. Käsittääkseni SSD-levyt ovat nykyisin vakio uusia koneita kasattaessa. Kuitenkin tallennustila maksaa niissä vielä paljon?

  • Mitä kokemuksia teillä on SSD-levyistä? Mitä pitää ottaa huomioon niitä ostettaessa? Pari vuotta sitten lueskelin, että niissä on ollut jotakin ongelmia kestävyyden kanssa. Miten nykyisin?[/quote]

Kyllä, nykyään ei ole enää mitään järkeä kasata konetta ilman SSD-levyä, IMO. Jos tarvitsee paljon tallennustilaa niin kannattaa ostaa SSD + HDD ja osioida ne niin että ohjelmat on SSD:n puolella ja omat tiedostot HDD:n puolella. SSD-levyt kuluvat ylikirjoitettaessa joten tämä kannattaa ottaa huomioon osioidessa. Osioi sellaiset tiedostosijainnit HDD:n puolelle, joihin kirjoitetaan jatkuvasti.

SSD                HDD
/ (eli root)       /var
/boot              /home
                   /tmp
                   /swap

Tuossa on yksi vanha SSD-keskustelu: foorumi.linux.fi/t/ssd-8-gt-ja-ubuntu/1556

En - tiedä - onko mielipiteeni itsestäänselvyys, mutta uusista uusin tekniikka on yleensä huonommin tuettua, kuin vanhempi tekniikka. Eli jos hankit jo markkinoilla olleita osia, niin ovat ne paremmin tuettuja, näin ainakin Linux-maailmassa.

Jos pohdit lisäksi Windows:ia niin ehkä sitten voi harkita uusinta ja hienointa tekniikkaa :-X

Ja kannattaa tosin kuukklettaa ja kysellä näillä palstoilla lisää mielipiteitä IMHO

oselotti. Hyvää tietoa SSD:stä. Onko mitään rautaehdotuksia SSD-asemista?
[hr]

En - tiedä - onko mielipiteeni itsestäänselvyys, mutta uusista uusin tekniikka on yleensä huonommin tuettua, kuin vanhempi tekniikka. Eli jos hankit jo markkinoilla olleita osia, niin ovat ne paremmin tuettuja, näin ainakin Linux-maailmassa.
Joo. Tiedän tämän periaatteen linux-maailmasta ja tilanne on nykyisin huomattavasti parempi, kuin aijemmin. Silti voi esimerkiksi joissakin emoissa tai niiden integroiduissa verkkokortissa tai äänipiireissä olla vähemmän tuettua tekniikkaa vaikka nämä olisivatkin olleet markkinoilla kauemmin.
Jos pohdit lisäksi Windows:ia niin ehkä sitten voi harkita uusinta ja hienointa tekniikkaa :-X

En pohdi. Vanhempikin tekniikka kelpaa, kuten tuossa aloitusviestissä sanoin - tarkoitus on ostaa peruskone - ei pelikonetta. ja mikä on windows? :smiley:

Ei ainakaan Linux-yhteensopivuudessa. Olen joillain läppäreillä, joissa on AMD:n integroitu näytönohjain, käyttänyt Linuxia eikä ne ole aina toimineet suoraan, vaan ajuri on pitänyt hakea muualta. Intelillä on paremmat laitteet Linux-käyttäjän näkökulmasta.

Olen itsekin kokoamassa nyt talven/kevään aikana uuden myllyn, tosin ajattelin tällä kertaa laittaa käyttöjärjestelmäksi Linuxin sijaan Windowsin 8.1 Pro -version, koska sen saa opiskelija-alennuksella jollain viidellä kympillä.

Ajattelin itse hommata tämän SSD:n:

[ul][li]http://www.crucial.com/usa/en/storage-ssd-mx100[/li]
[li]http://hinta.fi/762538/crucial-mx100-256gb[/li][/ul]

Oselotti. Inteliin on siis turvauduttava jatkossakin.

On tullut kyllä hinnat alas noissa SSD-asemissa. Tuo sinun malli ja koko on varmaan hyvä, jos laitat windows konetta. Ehkä pienempi asema kuitenkin on minun tapauksessa parempi, jos teen SDD + HDD yhdistelmän ja osioin ne sinun ohjeiden mukaisesti. Tietenkin tuo asema riittäisi melkein koko järjestelmän osiointiin yksistään, jos käyttäisi esimerkiksi ulkoista kovalevyä. Tuossahan luvattiin viiden vuoden kestoa 40 GB päivä kulutuksella, joka on jo melko hyvä.

Joo se on aika kehuttu malli kun lukee foorumeita. On siitä olemassa myös 128BG malli.

[ul][li]Crucial MX100

Tuli tilattua Jimm’sin tarjouksesta tuo Asus Z97-PRO GAMER -emolevy kun Corsairin muistit sai kaupan päälle. Prosessorin tilasin muualta eikä se ole vielä tullut. Voisin toki kokeilla sitten kun saan koneen kasaan, että miten yhteensopiva tuo emolevy on Linuxin kanssa.
http://www.jimms.fi/tuote/Z97-PRO-GAMER-BUNDLE