Riittääkö miniläppäreissä teho uusille jakeluille

Itselläni oli juuri tuo ongelma, kesällä hankitussa asus 4g miniläppärissä tuo Xandros, kokeilin xubuntua, vaan jotenkin kone muuttui tahmaisen hitaaksi, ja palauttaessani xandrosta, meni pc stä emo/kiintolevy rikki ja laite huoltoon. Olisiko noiden pienempi tehoisten suhteen kuitenkin mietittävä vanhempien linux jakelujen käyttöä??

Komentotulkin käytöstä minulle ei ole kokemusta.

Mikä on “riittävä” tehomäärä jonka Xubuntu tarvitsee pyöriäkseen + toimistoohjelman pyöritys?

Noissa mineissä lienee heikoin kohta SSD-levyn pienuus. 4GB:llä ei paljon juhlita, joskin rittää niukin naukin, tällöin kuitenkin versiopäivityksille ei enää ole tarpeeksi levytilaa.

Xubuntulle ja toimisto-ohjelmille rittää jos rammia on 256MB
Kiintolevyä saisi olla vähintään 6GB.

Kirjoitan tätä vanhalla(vm.2001) Xubuntu(9.04)-läppärillä AMD1600+(1400MHz) & 512MB ram & 20GB kiintolevy & integroitu ATI Radeon näytönohjain ja ainoa asia joka tökkii on flash-videoiden(varsinkin YLEn) full-screen moodi.
Nuo nykyminit lienevät suunnilleen samantehoisia.

SSD-levyjen kanssa kannatta panostaa rammin määrään ja virittää systeemi niin, että normaalikäytössä jää swap kokonaan käyttämättä. Pienelle SSD-levylle swappia ei edes kannata määrittää, jos rammia on tarpeeksi.

T:Jallu59

Itselläni on käytössä 8Gt levyllä varustettu Acer Aspire One johon olen asentanut Ubuntu 9.04:n. Tehoa koneessa on aivan riittävästi, mutta käyttömukavuus parani huomattavasti muutamilla virityksillä, joista kerrotaan artikkelissa Linux miniläppäriin. Käytännössä SSD-levyn hitaus kirjoitusoperaatioissa oli ainoa pullonkaula, ja levylle tapahtuvia kirjoituksia onkin hyvä vähentää erilaisilla virityksillä.

[size=8pt]Ps. Jaoin aiheen omaksi ketjukseen aiheesta LUE: Linux miniläppärissä[/size]

Tätä en suosittele. Vanhemmissa jakeluversioissa on yleensä huonompi laitetuki, suurempi virrankulutus ja jos tukiaikakin on ehtinyt loppua, niin todennäköisesti korjaamattomia turvallisuusaukkoja.