Roskakorin tyhjennys

Roskakorissa on pari kansiota, joiden pysyvä hävittäminen ei onnistu “Tyhjennä roskakori” nappulalla. Hiiren oikean korvan avulla saa pysyvän hävittämisen alulleen, mutta sitten tulee Virhe poistaessa ilmoitus eikä lisätiedoista ole apua. Jos yrittää hävittää molemmat kansiot yhdellä kertaa, esiin tulee Tiedostotoiminnat boxi joka aikansa Valmistelee ja sitten omia aikojaan katoaa. Ongelma koskee vain näitä kahta kansiota.

Ajattelin tyhjentää roskakorin Päätteen avulla. Millaisen polun päässä on roskis? Käytössä Fedora 14 ja GNOME.

Fedora 15 on käyttäjän roskakori todennäköisesti .local/share/Trash:
.local/share/Trash
.local/share/Trash/expunged
.local/share/Trash/files
.local/share/Trash/info
Koska pääosin käytän päätettä, ei roskakoriin tallennu jo poistetuksi tarkoitettuja tiedostoja.

Löysin oman kotihakemistoni alta mainitsemasi kansiot, mutta ls-komento näytti Trashin alla mainitsemasi kolme kansiota, joissa pelkkää tyhjää. Työpöydällä olevaa roskiksen kuvaketta klikkaamalla sen sijaan näkyy kaksi kansiota roskiksessa.

Ongelma syntyi, kun siirsin kaksi ulkoisella kovalevyllä ollutta kotihakemiston kopiota roskikseen. Ne eivät nyt suostu katoamaan. Koska kyseessä on täydelliset kopiot, niin polkua .local/share/Trash’ia ei ole mahdollista käyttää. Ulkoisella ei ole kotikansiota, jonka juuresta voisi aloittaa, kun juuri ne kotikansiot on tuhottu.

Roskiksen oman tuhoamismekanismin jumiutuminen (valmistellaan - ja sitten koko boxi vain katoaa) vihjaa käyttöjärjestelmän (ainakin graafisen puolen) ongelmaan.

Eli mikä polku johdattelee ulkoisen kovalevyn roskikseen?

Kekkasin hyvän tavan ongelman hoitamiseen. Ensin palautin ne kansiot ulkoiselle ja sen jälkeen tuhosin päätteen avulla. Hieman W-mäinen tapa hoitaa asia, mutta se auttoi.

Jotain outoa tuossa on, sillä jos pistät USB-levyltä tavaraa roskiin ja poistat sen “turvallisesti” ilman, että tyhjennät roskista, niin roskis näkyy tyhjänä desktopilla. Tämä johtuu siitä, että sinne USB-asemaan (levylle) on luotu juureen se .trash kansio. Sitten kun tökkäät aseman takaisin kiinni, niin ne näkyy roskiksessa, josta poiston voi tehdä.

Oletko siis ehkä ottanut piuhan/tikun irti ilman “eject” ja “remove safely” toimintoa?

Toinen sekoamisen mahdollisuus on toki siinä, että asemassa on jotain minkä omistaja on muu kuin sinä (jos se on EXT*)!

[quote=“odysseus, post:5, topic:1347”]Oletko siis ehkä ottanut piuhan/tikun irti ilman “eject” ja “remove safely” toimintoa?

Toinen sekoamisen mahdollisuus on toki siinä, että asemassa on jotain minkä omistaja on muu kuin sinä (jos se on EXT*)![/quote]
En ainakaan tietoisesti ole irroittanut piuhoja. Teknisesti on mahdollista, että USB töpseli olisi ollut höllässä, mutta kait siitä olisi tullut jonkin sortin varoitus.

Olen ainoa koneeni käyttäjä.

[quote=“Seppo Jyrkinen, post:6, topic:1347”][quote author=odysseus link=topic=2109.msg8695#msg8695 date=1319814058]
Oletko siis ehkä ottanut piuhan/tikun irti ilman “eject” ja “remove safely” toimintoa?

Toinen sekoamisen mahdollisuus on toki siinä, että asemassa on jotain minkä omistaja on muu kuin sinä (jos se on EXT*)!
[/quote]
En ainakaan tietoisesti ole irroittanut piuhoja. Teknisesti on mahdollista, että USB töpseli olisi ollut höllässä, mutta kait siitä olisi tullut jonkin sortin varoitus.

Olen ainoa koneeni käyttäjä.[/quote]

Tuo ei kyllä taida varoitella jos piuha irtoaa :frowning:

Mutta ennemminkin epäilen, että siellä on saatanut olla jotain, jonka omistaja on joku muu (todennäköisesti “root”). Minulle on itselleni käynyt joskus niin kun olen siirtänyt tavaraa roskiin graafisella systeemillä (omassa tapauksessani Krusaderilla) “sudo root”-modessa. Silloin tavara menee roskiin ja kun lopetat root-istunnon, niin siellä se kama on roskissa ja ei voi poistaa ilman oikeuksia.
Voisiko sama tapahtua koneelta toiselle siirrossa USB-levyllä -jos levyjärjestelmä on extN, niin kaipa ne oikeudet on ne mitä ne alunperin oli… …tai ainakin jos toisen koneen oma uid on vaikka 501 ja toisen onkin 502 tmv?

Varsin paljon mahdollista! Pääkäyttäjänä tuhoan tiedostoja aika harvoin joten se selittäisi sen, miksi vain kahden kansion yhteydessä oli ongelmia.