Saako LinuXin asennettua Windowssin kanssa samaan koneeseen?

Olen käyttänyt liikaakin microsoftin käyttiksiä ja haluisin saada linuxin koneelleni, mutta pystyykö linuxin käyttöä “harjottelemaan” niin, että se olisi toisena käyttiksenä koneella? Niin että jos homma ei onnistu niin voisi käyttää windowssia?

Kyllä voi.

Jos koko kiintolevy on kuitenkin varattu Windowsille, levyn osiointia täytyy muuttaa. Jos koneessa on useampi kiintolevy, voit asentaa Linuxin myös jollekin niistä.

Asennuksen jälkeen konfiguroidaan käynnistyslatain, johon lisätään Windows (jotkut Linux-jakelut tunnistavat muut käyttöjärjestelmät automaattisesti ja lisäävät ne valikkoon). Sen jälkeen käynnistäessäsi tietokoneen voit valita haluamasi käyttöjärjestelmän. Linux-jakeluilla on yleensä omat ohjeet kuinka käynnistyslataimen manuaalinen konfigurointi tarvittaessa tehdään.

Kannattaa kuitenkin kokeilla ensin jotakin Live-CD-jakelua, jolla voit kokeilla Linuxia suoraan CD/DVD-levyltä asentamatta sitä koneellesi.

Minulla oli aikoinaan Mandrake Winkkarin kanssa samassa koneessa ja se toimi mainiosti. Suosittelen.

Nyt minulla on kuitenkin uusi ongelma koskien multiboottia: Koneella oli aikaisemmin WinXP Pro ja sitten lisäsin siihen Ubuntun uudelle partitiolle(, mutta samalle sata levylle). Asennuksessa jokin meni ilmeisesti pielee, koska Grub ei toimi ollenkaan vaan käynnistyksen yhteydessä kone aukeaa suoraan winkkariin.

Osaisiko joku autaa minua saamaan Grub toimintaa ja siten saamaan myös Ubuntun käyttöön? Asennuksen yhteydessä en huomannut mitään valintaa Grubista (tai LILOsta) eli olenko missannut jotain jo asennuksen yhteydessä? Muistelen että Mandraken asennuksen yhteydessä jouduin valitsemaan jomman kumman käynnistyslataimen…

Ubuntun pitäisi kyllä asentaa käynnistyslatain oletuksena ensimmäiselle kiintolevylle. En tiedä miten asennuksessa on näin päässyt käymään, mutta yrittäisin asentaa [url=http://linux.fi/index.php/GRUB]GRUB:in[/URL] uudelleen, katso ohjeet Ubuntu Suomen wikistä.

GRUB ilmeisesti jäänyt asentamatta, ei kyllä hajuakaan, miten se on mahdollista.

Ei tarkkaa muistikuvaa miten GRUB:in sai asennettua “jälkikäteen” / re-asennettua, mutta jos kone menee suoraan winkkariin niin itelle tulee mieleen vaan 2 vaihtoehtoa:

  1. (todennäköisempi) GRUB asennettu EI-boottaavalle sektorille
  2. ajettu winukassa FDISK /MBR

LILO:n asennus uudelleen oli ainakin itelle helppoa:

(liittyen tapaukseen 1);
“Vikatilabuutti” asennusrompulla ->
“chroot /dev/kiintolevy-jossa-linux” ->
“fdisk /dev/kiintolevy-jossa-linux” -> (jossa tarkistetaan mikä on buuttaava osio)
“mcedit /etc/lilo.conf” -> muutetaan osion tunnus oikeaksi
(itellä MC asennettu, en oo ton VI:n kanssa sujut vieläkään vaikka osaan käyttää…)
“lilo”

Ja toimii taas.

Jos toi FDISK on winukassa ajettu, lilon asennus uudestaan meni vaan buutti vikatilaan -> chroot -> lilo.

Toivottavasti auttaa ees vähän. Grubbia ei oo tullu uudelleen ajettua, jos vikatilaan pääsee ja toi chroot toimii niin “man grub” auttaa… :wink:

Linkittämässäni Ubuntu Suomen wikin artikkelissa on ohjeet Grubin uudelleenasennukseen. Liloa ei kannata asentaa, ellei Grubin kanssa ole jotain hyvin omituisia ongelmia.

Juu, ainakin joskus tosta LILO:sta oli puhetta sen heikosta tuesta osioitten koon ja sijainnin suhteen kiintolevyllä. (Muistaakseni jos osio alkaa tietyn sektorin jälkeen niin homma kusee…) Grub on kyllä parempi käytössä.

[quote=“thautane, post:8, topic:86”]Juu, ainakin joskus tosta LILO:sta oli puhetta sen heikosta tuesta osioitten koon ja sijainnin suhteen kiintolevyllä.[/quote] Tuo on jo korjattu puolivuosikymmentä sitten. Lilo on yhä varteenotettava käynnistysohjelma Grub:in ohella. Lilossa on puolensa, ja osa jakeluista kuten SlackWare/ZenWalk käyttää Liloa. Hyvin pelaa.

[quote=“thautane, post:8, topic:86”]Grub on kyllä parempi käytössä.[/quote] Tuo on mielipide, eikä taida perustua syvälliseen analyysiin/tietoon eri käynnistyslataajista. Grub:in etuna sen reaaliaikainen editointimahdollisuus. Lilon edut ovat muualla kuten mm. undelete. Mutta turha sotia; käyttäköön kukin lataajaa, jonka katsoo sopivimmaksi omiin saastaisiin käyttötarkoituksiinsa.

grubin saa asennettua uudelleen kun kirjoittaa;
grub-install
kai teit buuttilevykkeen? :stuck_out_tongue:

Ja jos Ubuntu kelpaa niin nykyään on semmoinenkin mahdollisuus että kyseisen distron saa asennettua windows-osiolle joten partitiotauluun ei tarvitse koskea. Kts. wubi-installer.org/

no en kyll ihan ensimmäiseks menis tota mahdollisuutta käyttään.
Oon ehkä vanhanaikainen, mutt silti en.

HARDY HERON 8.o4 asennus helppoa windowsin rinnalle helppoa .