Servu pystyyn!

Pystyisikö mitenkään tekemään sillä tavalla, että laittaa DSL modeemin ja wlan tukiaseman väliin Linux servun niin, että kaikki verkkoyhteydet menisi “Servun” kautta. (Vähentäisi kuulemma viruksia ;D )

Jos siis tarkoitat tilannetta, että sinulla on ADSL-modeemi ja erillinen Wlan-tukiasema, voi ns. palomuuripalvelimen (reitittimen palomuuriominaisuuksin) laittaa näiden laitteiden väliin. Tällaisia palomuuri/reitititin -jakelujakin on ihan erikseen, mutta toki mistä tahansa Linux-jakelusta voi tuollaisen rakentaa. Avainsana ovat iptables.
Yksinkertaisimpia palomuurijakeluja on FloppyFW: http://www.zelow.no/floppyfw/
Kotioloihin suosittelen hankkimaan sellaisen ADSL-laitteen, jossa on valmiiksi rautapohjaiset
ratkaisut niin Wlanille kuin palomuuriksikin, ettei kokonaista konetta tarvitsisi valjastaa palomuuritehtäviin.

niin tietty, mutt mikä estää ‘naapurin’ ottamasta langattomasti yhteyttä siihen wlaniin? - ei ainakaan se palomuuri, joka erillislaitteena on edessä tai sivussa tai takapuolella. Ainoastaan sen wlanin oikea konffaus rajoittimineen ja salasanoineen. Esim vain sallituttujen koneiden nimeäminen.

Se edelle tarjoamasi palomuuri toki estää narua pitkin ulkoa yrittävien yhteydet, mutt ei suoraan siihen wlaniin tulevien…

Vastasin vain kysymykseen. Eiköhän jo nyt, ilman salauksia tuollainen Wlan -yhteys olisi aika avoin. Tosin “kuuluvuus” lienee suht’ rajallinen.

juu-u, mutt ehdotukses ei pal parantanu sitä.
Ja ‘kuuluvuus’/‘näkyvyys’ riippuu toki käytetystä taajuudesta, mutt b:llä ja alemmalla g:n taajuudella (~2 GHz) yhteys näkyy ja kuuluu esim omakoti- ja rivitalon seinien ulkopuolelle hyvinkin 100 m ja krs-talossa vastaavasti useammankin huushollin läpi, alemmista krs:sta kadulle, jne. Ja siihen ei erillinen palomuuri edessä mitenkään vaikuta…

Eli tollasia vaan paljon lisää, niin pääsee joka puolella nettiin muutkin. :smiley: