Ajattelin pitkästä aikaa taas kokeilla uusinta Slackware versiota, mutta kysymys kuuluu saako siihen asennettua tuon LXDE työpöydän asennuksen aikana ilman KDE:tä? Eli löytyykö se suoraan asennus vaihtoehdoksi.
Enpä tuota LXDE:tä huomannut kaivata Slackware 13.37 asennellessani. Mutta luulen, ettei tuota työpöytää ole oletusasennusvaihtona, jotka ovat ainakin KDE, XFCE, Blackbox, Fluxbox, Fvwm2, Fvwm95 ja Twm. (Koitanpa tarkistaa asian, kunhan pääsen tuon Slackware:lla tehostun koneen ääreen )
Mutta saahan sen asennetuksi jälkikäteenkin. (Todennäköisesti Slackwaren omista asennuslähteistä)
Mm. tämmöinen hakemisto löytyi:
http://ponce.cc/slackware/slackware-current/lxde/
Ponce taitaa olla ainut joka ylläpitää edes suht ajantasalla olevia paketteja. Kuulemma ovat ihan toimivia ja luotettavia, toki jos epäilyttää tai ihan muutenkin, kannattaa vilkaista pakettien SlackBuildit.
Totesin vain äärimmäisen mielenkiintoiseksi sivuston SlackBuilds http://slackbuilds.org/
Tosin ohjelmien kääntäminen valmiiden skriptienkin avulla jotenkin muistuttaa Gentoo-jakelun filosofiaa - erityisesti, kun joskus 90-luvulla ohjelmia ja kerneleitä käänneltiin ihan vakiona .
Mutta oma kokeilunihan perustuu Slackware64 13.37 -versioon, jolle ei liene 64-bittisenä vielä laajalti tarjolla valmiita ohjelmistoja (?).
Yhä jään odottamaan (odottavan aika on pitkä) MiniSlack:in tai ZenWalk:in kehitystä kohti 64-bittisiä järjestelmiä.
http://www.zenwalk.org
http://packages.zenwalk.org/?q=lxde&zversion=current
[quote=“juyli, post:4, topic:1290”][quote author=Lassi Kojo link=topic=1667.msg7733#msg7733 date=1304528704]
… kannattaa vilkaista pakettien SlackBuildit. [/quote]
Totesin vain äärimmäisen mielenkiintoiseksi sivuston SlackBuilds http://slackbuilds.org/
Tosin ohjelmien kääntäminen valmiiden skriptienkin avulla jotenkin muistuttaa Gentoo-jakelun filosofiaa - erityisesti, kun joskus 90-luvulla ohjelmia ja kerneleitä käänneltiin ihan vakiona .[/quote]
Mitä SlackBuilds.org:ista? En ymmärtänyt ensimmäistä lausettasi. Se on äärimmäisen hyvä, lähes virallisessa asemassa oleva lähde SlackBuildeille.
Onko siitä sitten jotain haittaa, että SlackBuildeilla pakettien teko lähdekoodista muistuttaa jotain 90-luvun meininkiä? Itse kyllä valitsen sen tien anyday, verrattuna joidenkin suositumpien jakeluiden tapaan, jossa joutuu etsimään tiettyjä paketteja googlella tai muista epämääräisistä lähteistä.
Mutta oma kokeilunihan perustuu Slackware64 13.37 -versioon, jolle ei liene 64-bittisenä vielä laajalti tarjolla valmiita ohjelmistoja (?). Yhä jään odottamaan (odottavan aika on pitkä) MiniSlack:in tai ZenWalk:in kehitystä kohti 64-bittisiä järjestelmiä. http://www.zenwalk.org http://packages.zenwalk.org/?q=lxde&zversion=current
Mitä tarkoitat valmiina ohjelmistoina? Siis varmiiksi käännettyjä binääripaketteja, vai?
SlackBuildit on sitä varten, toimii sekä 32- että 64-bittisellä järjestelmällä. Ja niitä on niin paljon, ettei ole itse joutunut tekemään kuin muutamia kertoja omat buildit.
Vinkkinä kannattaa kokeilla Salix OS:ää, ei tarvitse odotella Zenwalkin hidasta kehitystä: http://www.salixos.org
??? Nykyisin lähes kaikissa jakeluissa on kehittyneet paketinhallintatyökalut, joiden avulla voidaan ohjelmalähteistä automaattisesti asentaa ohjelmat riippuvuuksineen - päivitykset ja ohjelmien poistaminen tapahtuu nopeasti ja turvallisesti. Slackware vain pitää perinteittensä mukaisesti järjestelmän mahdollisimman yksinkertaisena, joten riippuvuuksista pitää käyttäjän itsensä huolehtia. Zenwalk:in netpkg-ohjelma huolehtii riippuvuuksista virallisten ohjelmapakettiensa osalta. MiniSlack nyk. Zenwalk alkujaan pyrki tarjoamaan ohjelmakokonaisuuden, jolla peruskäyttäjä pärjää; yksi ohjelma hoitamaan kutakin hommaa. Tästä jakelu on laajentunut suuresti, ja nykyisin valmiita binääripaketteja on ohjelmalähteissä tarjolla jo melkoisesti. Ei se toki ole lähelläkään Debian-jakelujen ohjelmatarjontaa.
LinuxPackages.net on tarjonnut suuresti valmista binääriä, mutta vielä siellä ei ole tarjolla 64-bittisiin systeemeihin, sillä Slackware64 on aika uusi tulokas.
Nimenomaan. Kääntäminen vaatii aina merkittävästi kehitystyökaluja. Pienessä, ahtaassa ja tehottomassa koneessa, johon Slackware on ihan omiaan, ei ohjelmien kääntäminen ole välttämättä järkevää.
LinuxPackages.net on tarjonnut suuresti valmista binääriä, mutta vielä siellä ei ole tarjolla 64-bittisiin systeemeihin, sillä Slackware64 on aika uusi tulokas.
Enpä kyllä itse luottaisi noihin valmiisiin binääreihin. Varsinkin kun kuka tahansa voi lähettää sinne (linuxpackages.net) omia pakettejaan.
Jos niitä binäärejä kaipaa, niin kannattaa katsoa distron kehittäjien omilta sivuilta (esim. alienbob, robby workman jne.), sieltä löytyy paljon valmiiksi käännettyjä paketteja sekä 32- että 64-bittiselle slackille.
Nimenomaan. Kääntäminen vaatii aina merkittävästi kehitystyökaluja. Pienessä, ahtaassa ja tehottomassa koneessa, johon Slackware on ihan omiaan, ei ohjelmien kääntäminen ole välttämättä järkevää.
Slackwaren perusasennuksessa tulee kaikki tarvittavat työkalut kääntämiseen. Eli sanotko nyt, että Slackware on tarkoitettu käytettäväksi pienissä, ahtaissa ja tehottomissa koneissa? Sulla on kyllä sitten täysin väärä (tai vanhentunut) mielikuva jakelusta. Ja jos kerran tälläisessä koneessa sitä käytät, se tuskin tukee edes 64-bittistä käskykantaa.
EDIT: typoja.
Kyllä nykyisin koneet ovat ihan kohtuullisia, mutta joskus aikanaan koitin löytää mahdollisimman kompaktin, tehokkaan, helposti laajennettavan mutta pienen Linux-jakelun.
Olen joskus yritellyt asentaa Slackwaren ihan paketti paketilta - ei tullut takkia - eikä edes nenäliinaa -, enkä suoraa koko jakelua, joka nyt asensi siis kaikenlaista 6,5 Gt:n edestä. (Tuo on melkoisesti tilaavaativa, kun esim. Fedora:kin vie alle 5 Gt perusasennuksena, ja Ubuntukin taitaa jäädä jopa alle 3 Gt.)
Slackwarea olen aika ajoin käyttänyt vuosien varrella, mutta läheisemmin tutustunut Vector-Linux:iin sekä nykyisin Zenwalk:iin.
Nimenomaan Slackwareen nojautuvíen jakelujen vahvuus on niiden nopeus, keveys ja toimintavarmuus. K-I-S-S, Keep It Simple, Stupid. Sääli, että Salix on kehitelty nimenomaan Zenwalk:in peruslähtökohtien pohjalta - kaksi aivan samanlaista jakelua.
Olen joskus yritellyt asentaa Slackwaren ihan paketti paketilta - ei tullut takkia - eikä edes nenäliinaa -, enkä suoraa koko jakelua, joka nyt asensi siis kaikenlaista 6,5 Gt:n edestä. (Tuo on melkoisesti tilaavaativa, kun esim. Fedora:kin vie alle 5 Gt perusasennuksena, ja Ubuntukin taitaa jäädä jopa alle 3 Gt.)
Niinhän se full asennus tosiaan vie todella paljon tilaa, mutta sehän asentaa kaikki virallisesti tuetut paketit (poislukien extra kansio). Eli käytännössä samaan tarkoitukseen tehtyjä ohjelmia (esim. www-selaimia) on useaa erilaista. Tämä on aloittelijalle hyvä valinta -> kaikki riippuvuudet varmasti tyydytetty. Tästä voi sitten oman maun mukaan alkaa karsimaan ohjelmia joita ei tarvitse.
Järkeväähän on valita esim. menu optio asennuksessa ja valita asennettaviksi tietyt pakettiryhmät. Itse asennan yleensä kaikki muut ryhmät paitsi e, kde, kdei ja xap.
Paketti paketilta asennuskin onnistuu hyvin kunhan tietää mitä tekee.
Slackwarea olen aika ajoin käyttänyt vuosien varrella, mutta läheisemmin tutustunut Vector-Linux:iin sekä nykyisin Zenwalk:iin. Nimenomaan Slackwareen nojautuvíen jakelujen vahvuus on niiden nopeus, keveys ja toimintavarmuus. K-I-S-S, Keep It Simple, Stupid. Sääli, että Salix on kehitelty nimenomaan Zenwalk:in peruslähtökohtien pohjalta - kaksi aivan samanlaista jakelua.
Tiedän kyllä mitä erilaisia jakeluja on olemassa ja niiden vahvuudet/heikkoudet, olen testannut/käyttänyt n. 20 eri jakelua OpenBSD:stä openSUSE:en ja Debianista ArchLinuxiin viimeisen 6 vuoden aikana.
Arch liippasi todella läheltä omaa “täydellistä distroa” mutta Slackware nappasi jackpotin. Sitä tullut nyt nelisen vuotta täyspäiväisesti käytettyä eikä ole parempaa löytynyt (eikä tarvitsekaan).
En ole käyttänyt Salixia koskaan, mutta linuxquestionissa kovasti kehuvat paremmaksi kuin Zenwalk. Omakohtaista kokemusta kun ei ole, niin en voi sano muuta kuin että kannattaa kokeilla. On siitä ainakin saatavilla se 64-bittinen versio
Mutta eiköhän tämä ollut tässä, OP on saanut varmasti tyydyttävän vastauksen kysymykseensä.
[quote=“Lassi Kojo, post:9, topic:1290”]Arch liippasi todella läheltä omaa “täydellistä distroa” mutta Slackware nappasi jackpotin. Sitä tullut nyt nelisen vuotta täyspäiväisesti käytettyä eikä ole parempaa löytynyt (eikä tarvitsekaan).[/quote] Ja miksipä tarvitsisikaan, kun omiin tarkoituksiin toimivin järjestelmä on löytynyt.
Tuosta kai vain on todettava, että MiniSlack/Zenwalk:in kehittäjäryhmä eriytyi ja osa kehittäjistä lähti rakentamaan Salix:ia. Valitettavan yleinen ongelma puhuttaessa vapaista ja avoimista sovellutuksista. Tuskin on asiallista edes alkaa arvioimaan, mikä jakelu kulloinkin on toista parempi. Henk. koht. mielipiteitä kaikki tyynni…
Koska Zenwalk:sta ei ole luvattu 64-bittistä jakelua, aion kokeilla Salix64-versiota. Enempää Slackware64 kuin WhiteBlue64 -jakelua en aio viritellä asennusta pidemmälle ainakaan tällä haavaa.
Oleelliset lisäsoftat ko. jakeluihin olisivat mm. k3b, k9copy sekä kino, jotka vaativat melkoisesti riippuvuuksia ja koodekkeja toimiakseen.
Puhumattakaan Kaffeinesta tai VLC:stä. Jos mplayer toimii, voisi noista muista hieman tinkiä
[/quote]
Laitan vielä yhden viestin:
[quote=“Lassi Kojo, post:9, topic:1290”]Oleelliset lisäsoftat ko. jakeluihin olisivat mm. k3b, k9copy sekä kino, jotka vaativat melkoisesti riippuvuuksia ja koodekkeja toimiakseen.
Puhumattakaan Kaffeinesta tai VLC:stä. Jos mplayer toimii, voisi noista muista hieman tinkiä ;)[/quote]
Slackwaressahan tuo k3b on tullut mukana jo muutamia vuosia. Kaffeine ei vaadi perusasennukseen ylimääräisiä riippuvuuksia ja vlc tulee yhtenä pakettia jos käyttää alienbobin pakettia: http://www.videolan.org/vlc/download-slackware.html
Kaffeine lienee KDE-työpöytäympäristön multimediasovellutus, joten KDE-pohjaisissa jakeluissa se on joko oletuksena tarjolla tai asennettavissa.
Mutta heitin pyyhkeen kehään, ja asensin Salix64 -version. Koska Salix perustuu XFCE4 -työpöytään (minulle tutumpi ja mieluisampi) puuttuvat nuo muutamat ohjelmat, mutta ne on asennettavissa (Kaffeinea ei ole tarjolla). Esim. tarjolla on mplayer2, k3b sekä vlc suoraa repoista riippuvuuksineen.
Zenwalk on minulla ollut käytössä jo useita vuosia, joten Salix (64-bittinen) tuskin tuottaa suurempia ongelmia. SlackBuild:stä noudin haluamani lisäpaketit, ja asentelen noita sitten kun ehdin Jakelun ulkopuolelta asennettavien ohjelmien ongelma on vain näet se, etteivät ne päivity normaalipäivitysten yhteydessä - vaan vaativat tarvittaessa uudet käännökset. Tuo on todennäköisesti nykyisin liian työläs tapa pitää ohjelmat (kriittisistä päivityksistä puhumattakaan) ajantasalla.
Mainiotahan Salix:ssa oli mm. se, että se jo tarjosi tuoreimman Opera-version vain muutaman päivän viiveellä:
[i]Versio 11.11
Koontikäännös 2109
Ympäristö Linux
Järjestelmä x86_64, 2.6.37.6[i]