SliTaz Linux ja ongelmia

Tarkoitus olisi asentaa vanhaan tietokoneeseen joku Linux-distro ja ehkä jopa käyttämään sitä netissä (jep, järkeä tässä ei siis ole).
SliTaz Linux vaikuttaa olevan sopiva tämmöseen masiinaan:

Pentium MMX 180Mhz
32MB RAM
SIS 6326 (tai 6236 emt) 4MB PCI
1GB kovo
CD-RW / DVD-ROM komboasema

Tein boottikorpun (All in one boot disk tms. oli nimi) jolla CD:ltä boottaus onnistui, SliTaz lähtee lataamaan ja kaikki menee hyvin siihen asti kun lukee “booting kernel”. Siihen homma tuntuu tyssäävän vai pitäisikö näin hitaalla koneella tuon bootin kestääkin kauan? Damn Small Linux heittää ilmeisesti kernel panicin eli jotain hämärää on siinäkin. Harmittavasti ei ole toista PCI-näytönohjainta, tuo SIS-näyttis ei ole mitään parhaiten tuettua tavaraa varmastikaan. Windows 95 toimii kuitenkin normaalisti eli koneessa ei pitäisi olla mitään teknista vikaa.

Pendrive linux tai DSL lienee tuossa vielä jotenkuten pyörivä distro. Nettisurffauksen nykyaikaisilla selaimilla saat käytännössä unohtaa jos muistia on vain 32 megaa. Voihan siinä huvikseen kokeilla jotain ikiaikaista RedHatia tai debiania, yleensäkin distroa joka on tuolta 90-luvun lopulta.

DSL:ää kokeilinkin jo mutta se heittää kernel panicin, vois tietysti koettaa ottaa äänikorttia ja verkkokorttia irti, ISA-väylässä molemmat. Muistia olisi itseasiassa vielä toiset 32MB tuossa ylimääräisenä mutta kun joskus aikoinaan rikoin yhden muistislotin mekaanisesti niin ei saa noita paikoilleen, vaurio on nähtävissä ja ehkä korjattavissakin jos on suurennuslasi ja tarkkuutta… mutta 64MB ei sekään taida asiaa kauheasti kummentaa :wink: Windosw 95:llä surffasin kyllä tässä jokunen vuosi sitten netissä tällä samalla koneella ja kyllähän se periaatteessa mahdollista on muttei tietenkään järkevää tietoturvan kannalta.

EDIT: Tähän siis tyssää Slitaz:

http://lolled.net/kuvaus2/out.php?i=12411_slitazhang.jpg

EDIT2: Näin Slitaz 3.0 Cooking eli kehitysversiolla:

http://lolled.net/kuvaus2/out.php?i=12412_crash.jpg

Päästään siis tuon ohi mutta kaatuu tuo sittenkin.

Latasin netistä lo-ram-cdrom -version (http://www.slitaz.org/en/get/flavors.html) ja boottasin sen käyntiin komennolla:

slitaz dev/hdb En muista oliko vielä kauttaviiva alussa ja lopussa.

Nyt käynnistyi työpöydälle vaikka edelleen bootissa vilisi valituksia. COM-portissa olevaa hiirtä ei tunnistanut mutta PCI USB-kortin kyllä ja kun siihen pistin hiiren niin se toimi. Harmittavasti WLAN-tikkua (Netwjork / Tenda W311u) ei tajunnut, voi olla että tarvisi kehitysversion jossa kenties tuki. En nyt vielä kuitenkaan lähtenyt asentamaan tuota, Linuxit on omasta mielestäni aikalailla nettiriippuvaisia eli jos ei ole nettiä niin ohjelmien asennus menee (ainakin näin aloittelijan mielestä) liian hankalaksi. Tuolla Windowsillakin (nyt asennettuna Windows 98) varmaan pääsisi nettiin jos vain löytys tuolle USB-kortille ajurit, konetta ei ole järkevää siirtää modeemin läheisyyteen niin että piuhalla menis nettiin koska modeemi / puhelinpistoke on vähän huonossa paikassa tuota ajatellen.

EDIT: Muistia on nyt 64MB.

Sarjahiiret vaatii ymmärtääkseni vähän xorg.conf:in säätämistä (niitä ei kai edes voi tunnistaa automaattisesti). Tuossa on ainakin ohjeet xorg.confille: https://help.ubuntu.com/community/SerialMouseHowto#Manual_editing_of_the_xorg.conf_file eli sitä voinee soveltaa.