Softat bugaa F19 [ratkaistu]

Kuinka moni on ongelmissa F19 kanssa?

Toissapäivänä laitoin koneen tyhjäksi ja asensin F17 tilalle F19. Minulla kun on tapana mennä kahden releasen välein tässä hommassa duunikäytössä.
Kyseessä on XFCE F19 asennus (ilman Gnomea) *).

Nyt ainakin FileZilla sekä Inkscape alkoi antaa valitusta “Illegal Instruction” ja siihen tilttaa.

Eilen vielä toim kun en ollut bootannut konetta, mutta tänään ei pelaa “mikáän” kunnolla…
Onko jollain ratkaisua tähän vai voidaanko todellakin sanoa, että F8 ja F19 ovat huonoimmat Fedora-julkaisut koskaan!?

Minulle Fedora on ollut työkone viimeiset 9 vuotta (eli koko F:n ajan ja sitä ennen RH), joten nyt tilanne on kriittinen!
Tarvitsen tähän hommaan selvityksen ASAP tai sitten alkaa olla aika jättää Fedora taakse.

Inkscapen valitus on tämä:

Emergency save activated! Emergency save completed. Inkscape will close now. If you can reproduce this crash, please file a bug at www.inkscape.org with a detailed description of the steps leading to the crash, so we can fix it. Illegal instruction

Ja fileZillan valitus on tämä (kun ajan käyttäjänä):

roottina se antaa tämän:

Failed to connect to D-BUS: Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken. Failed to connect to D-BUS: Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken. Illegal instruction

*) Huom: Gnomen asennus ei pelaa!

Antaa valituksen:

Loaded plugins: langpacks Warning: group GNOME Desktop Environment does not exist. No packages in any requested group available to install or update

HALOO FEDORA!!!

Olen itse Fedora Ambassador, mutta eipä tätä tuubaa viitsi paljoa kansalle jaella!

Minusta huononnuksia Fedoraan on tullut siitä lähtien kun Gnome 3 tuli ja muunmuassa F18 myötä saatiin aikaiseksi erittäin sekava ja epälooginen graafinen anaconda installer. Vanha oli huomattavasti selkeämpi ja käyttäjáystävällisempi kuin tuo uusi sotku, jossa nappulat ovat siellä täällä pitkin ruutua ja mikään ei mene niinkuin pitäisi. Sieltä Reclaim space (mikä hiton juttu tuokin on!!!) ei pääse takaisin peruuttamalla vaan ainoastaan skannaamalla levyt uusiksi jne,… Jopa terminologia anacondassa mättää! Siellä puhutaan ohjeissa sanalla “remove” ja napissa lukee “delete”. EI EI EI E!, herranjumala ei. Sanottakoon myös se, että anaconda installer sanoi asennuksen puolivälissä pitkään (5 minuutia), että “100% ready” vaikka palkki oli vajaassa puolivälissä menossa. HAH, tämä on jo M$-tylistä pelleilyä!

Jos käyttäisin nyt Linusin itsensä (toisessa yhteydessä) sanomia kuuluisia sanoja, “Pern V*päät” minkä olette tehneet.

Kuten varmasti tietänet, en ole kohdannut muita ongelmia kuin KDE-sovellutusten kanssa tmpfs kanssa vähäisen määrän “levytilaa” eli puolet laitteen RAM-muistista. Käytössäni siis esim. k9copy, jolle ei 4 Gt RAM riitä.
Ratkaisuja ko. tilanteessa jo mainittu tmp-hakemiston määrittäminen sovellutuksessa levyosiolle, jolla tilaa varmasti riittää.
tmp:in sijoittamiseen muistiin on toki omat perustelunsa, mutta tuo ei ehkä riitä kaikissa sovellutuksissa. Tuo saattaa olla nimenomaan sekakäyttäjän ongelma, joka käyttää KDE-sovellutuksia Gnome/XFCE -ympäristössä.

FileZillaa enempää kuin Inscapea en ole kokeillut - mutta kokeilen, kun pääsen koneen ääreen, joka on asennettu XFCE-työpöydällä (ilman siis Gnomea).

 yum grouplist 

Available environment groups:
GNOME Desktop

En tiedä mitä tapahtui.

Eilen ei onnistunut sen Gnomen asennuskaan. Kokeilin siis myös:

# yum groupinstall "GNOME Desktop"

ja vastaukseksi vain pelkkää virhevalitusta pakettien riippuvuuksista ja muuta… Yritin “yum update”:a, mutta ei ollut mitän päivityksiä ja ajoin “yum clean” jne ja sekään ei auttanut.

Nyt sitten tänä aamuna “yum update” antoi yli 800 Megaa päivityksiä! HUH. Ja kaikki alkoi pelaamaan taas…

Miten tämä on mahdollista, EOS.

Siis nyt lähtee mopedi käsistä!

Mulla tuli noiden päivituysten jälkeen kun olin sammuttanut koneen, eteen ruutu, joka sanoo olevansa Fedora 20!!

VTF???

OK, kone sekoaa täysin kun ajelen kerneliä “vmlinuz-3.11.0-0.rc0.git7.1.fc20.x86_64” ja tuntuu toimivan aiemmalla versiolla “vmlinuz-3.9.9-302.fc19.x86_64”.

Sii ihan oikeasti mitä tässä on vinossa ja mistä tämä johtuu?

Homman historia on seuraava:

  1. Koneessa oli F17, jonka halusin päivittää F19 toissapäivänä.

  2. Asensin uuden F19 käyttäen XFCE-live asennuslevyä. /dev/sda formatoitiin, eli kyseessä ei ollut päivitys, vaan uudelleen asennus

  3. Asensin softat (ja päivitykset), jotakuinkin nämä:

yum update

yum install http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-stable.noarch.rpm

rpm -ivh http://linuxdownload.adobe.com/adobe-release/adobe-release-i386-1.0-1.noarch.rpm
rpm --import /etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-adobe-linux

yum install httpd mysql-server mysql-workbench php php-mysql php-xml svn libpaper libreoffice firefox krusader kate kdiff krename kompare bluefish evolution libreoffice k3b xsane gimp gimp-data-extras gimpfx-foundry gimp-lqr-plugin gimp-resynthesizer gnome-xcf-thumbnailer inkscape gstreamer-plugins-good gstreamer-plugins-bad gstreamer-plugins-ugly vlc flash-plugin filezilla transmission
  1. ajoin vielä uudelleen päivitykset (tuloksetta sillä ei ollut mitään päivitettävää)
  1. Kun kaikki (edellämainitut FileZilla ja Inkscape jne) lakkasi yhtäkkiä toimimasta, ajatelin, että jospa Gnome paketit auttaisivat, joten asensin sen (ensin virheilmoituksin) ja sitten bootin jälkeen onnistuen:

yum groupinstall "GNOME Desktop"

  1. Tänä aamuna kun vieläkäán ohjelmat eivät toimineet ajoin:

yum clean all yum update

Ja kyseinen homma aiheutti sen, että koneelle tuli noin 800 Megainen päivityssatsi! Kaikki pelasi loistavasti sen jälkeen.

  1. Nyt iltapäivällä kun boottasin koneen, niin se väittää olevansa F20 ja mikään ei toimi. Ellen valitse listalta edellistä kerneliä!

HUH sentään! Pysyn kannassani, että tämä on pahin tuubafedora ikinä! Miten tämä on päässyt läpi testeistä???

No onpas ongelmia kerrakseen.
Itse päivitin suosituksen mukaisesti f17 to f18 to f19 fedup:lla menihän ne läpi ihan mukavasti.
Mutta voisi kyllä ihmetellä f18 kuten Alan Cox ilmaisi huonoin Fedora ikinä.
F19 ,kunhan alkuun pysyy erossa Nvidia asennuksesta, Extension palikoista, eli siis pysytteli
perus asennuksessa niin toimiihan tämä ihan mukavasti.
Päivityksiä on tullut viime päivinä ihan kiitettävästi ja nyt jo extensiotkin, jotkut niistä, toimii ihan
asiallisesti.
Se että sinulla näkyy F20 viittaa sihen että repositorit on jostain syystä "perseellään"
itse tarkistelen ne heti asennuksen jälkeen ettei mene kiville homma.

 rpm -qa | grep fc20

Vaikka uusien pakettien selvittäminen onkin varsin vaivatonta, lienee ylimääräisten tiedostojen poistaminen mahdollisesti työlästä. Ehkä osa paketeista näet on korvannut oikean fc19-paketin.

Koska kyseessä on uudelleenasennus, olisin itse valmis tekemään asennuksen huolellisesti ihan uusiksi.
Nurkkiini on jäänyt tukku erilaisia koneita, joissa kaikissa pyörii ihan ok. F19. Yhteen jo alimittaisen (esim. RAM vain 512Mt) koneen käyttöjärjestelmän asensin F19 nimenomaan XFCE-työpöytäversiona.

[quote=“juyli, post:6, topic:1507”][quote author=odysseus link=topic=2276.msg9486#msg9486 date=1374149131]
7) Nyt iltapäivällä kun boottasin koneen, niin se väittää olevansa F20 ja mikään ei toimi. Ellen valitse listalta edellistä kerneliä!
[/quote]

Vaikka uusien pakettien selvittäminen onkin varsin vaivatonta, lienee ylimääräisten tiedostojen poistaminen mahdollisesti työlästä. Ehkä osa paketeista näet on korvannut oikean fc19-paketin.

Koska kyseessä on uudelleenasennus, olisin itse valmis tekemään asennuksen huolellisesti ihan uusiksi.
Nurkkiini on jäänyt tukku erilaisia koneita, joissa kaikissa pyörii ihan ok. F19. Yhteen jo alimittaisen (esim. RAM vain 512Mt) koneen käyttöjärjestelmän asensin F19 nimenomaan XFCE-työpöytäversiona.[/quote]

Jep, HUH. Näyttääpä olevan piiiiitkä lista kaikki fc20 paketteja (eli kaikki todennäköisesti!)!

Taidan ottaa homman alusta saakka viikonloppuna, mutta rohkenen epäillä, että tämä viiraa nyt XFCE-live versiossa, eli taidan aasentaa Gnome-liveltä ja asennan sen päälle sitten XFCE:n ja softat.

Ilmoittelen myöhemmin miten käy…

Edit:

Enpä malta olla vielä laittamatta kapuloita rattaisiin:
Fedora 19 (“Schrödinger’s Cat”) tulee esiin grubin käynnistysruudussa kaiketi ASCII:lla, kun kerran näkyy Fedora 19 (“Schr?dinge?'s Cat”)!

Että tämäkin vielä! Nyt kyllä fedoraproject saisi keskittyä tekemään seuraavaan versioon nykyiset ominaisuudet kuntoon ja vasta sitten jotain uutta!

Kehuttavaa? Sitäkin on:

  1. käynnistyy todella nopsaan (3 vuotta vanha AMD Phenom II 6xCore, 16GB RAM 1333 Kingstonia ja 64 GB SSD-levy systeemissä sekä 3 * 1 Teraa muita levyjä, jossa mm “/home”), edes Fedora-logoa ei ehdi nähdä bootissa. Noin 5 sekuntia BIOS ruudusta loginiin!!! HIENOA!
  2. vihdoinkin myös proprietary Samsung tulostimen ajuri pelaa! -ja oikein hyvin vieläpä…
  3. ATi:n ohjain tuntuu pelaavan liukkaammin kuin ennen. Mulla HD6850 ja 2 näyttöä, toinen Direct Port 2560x1440 ja toinen HDMI 1920x1080…
  4. jokainen F20 alpha tason softa tuntuu pelaavan (ainakin toistaiseksi), joten jatko näyttää hyvältä… Siis ainakin nuo Gnome pakettiin kuuluvat!

OK, nyt on tehty seuraavaa:

  1. asensin koko koneen uusiksi käyttämällä GNOME Live levyä ja perään “yum update”
  2. asennettu ketjussa aiemmin mainitut softat ja pari muuta sekä sen päälle “yum install @xfce

Nyt kaikki tuntuu pelaavan.

Pari huomiota:

  1. anaconda (installer) sanoo yhä edelleen heti alusta alkaen “100% done”!
  2. uudellenkäynnistys asenuksen jälkeen jumii siihen paikkaan ja vain pitkä painallus virtanapista sallii bootin.
  3. Boottiaika piteni noin 1 sekunnilla kun alla on Gnome.
  4. (ei kuulu asiaan, mutta Gnome on hieman parantunut virtuaalidesktoppien pakkokäytön poistumisen myötä, mutta surkea se on silti, vaikkakin tyylikkään näköinen).
  5. (ei kuulu asiaan, mutta joku idiootti on keksinyt “android tmv. puhelin-tyylisen” paluun screensaverista Gnomeen. Hyi fan! Siis hiirellä pitää vetäistä ylöspäin, että pääsee laittamaan salasanan. Mitäs jos ei ole hiirtä tai kosketusnäyttöä??? En keksinyt miten toimitaan pelkällä näppiksellä!).

Nyt siis kaikki tuntuu olevan kohdallaan itse aluperäisen ongelman osalta. Silti olen sitä mieltä, että olisikohan nyt aika ottaa linuxeissa/desktopeissa/Fedorassa takapakki/aikalisä ja (nämä eivät suinkaan ole Fedora ominaisuuksia kaikki):

a) laittaa koko Gnome 3 höskä takaisin suunnittelupöydälle. Se on totaalisesti surkein esitys Windows 8:n GUI:n jälkeen!
b) pistää unholaan se, että “kaikki haluavat kosketusnäyttövehkeen” ja todeta, että menurakenne on keksitty ja se on hyvä ja ergonomisin ratkaisu pöytäkäytossä (siksi XFCE)
c) laittaa kuntoon nyt ne viat ja puutteet ennenkuin kehitellään kaikenmaailman 3d-tulostuksia jne
d) (ei kuulu asiaan, mutta sama esimerkiksi Gimp:lle: voisiko saada sen full-color kanavat ja CMYK-väriprofiilien tuen ennenkuin taas tehdään muuta sinne?)
e) (ei kuulu asiaan, mutta sama myös Inkscapelle: voisiko tehdä nuo hommelit pelaamaan kunnolla ennenkuin keskitytään animaatioihin ja 3d:n?)

Noh, katsotaan nyt kuinka tämän kanssa sujuu. Kuten sanottu, niin minun Fedora käyttöhistoria yltää 100% aina RH9:n sakka. Nyt oli kyllä lähellä, ettei vaihtunut. Kotona on käytössä myös Ubuntu, josta en suuremmin pidä, mutta onpahan nyt, lisäksi on 3 Rasperry Pi:tä (Debian Squeeze:lla) ja tuossa nurkassa pyörii palvelimena CentOS 6.4. Harkitsin jo kovasti CentOS:n laittamista myös työkoneeseen Fedoran sijaan! Pääkäyttó kun on ohjelmistokehitys ja nimenomaan yleensä CentOS:lle.

Onko boottausajalla mitään todellista merkitystä? Gnome on kuitenkin paljon monipuolisempi X-ympäristö kuin useimmat, joiden “boottausaika” saattaa säästää tuo sekunnin. Kysymyksessä on todennäköisesti palveluista, joita työpöytäympäristö tarjoaa.

Fedora-yhteisö (enempää kuin muutkaan Linux-jakeluversiojakelijat) eivät ole kehittämässä Gnomea, vaan hyödyntävät Gnome-yhteisön tekemää työpöytäympäristöä.
Luullakseni ainoastaan Canonical Inc.:n tukema Ubuntu tarjoaa omaa versiotaan Gnome:sta, joka on nimetty Unityksi.
Unitystä käytyä mielipiteenvaihtoa on varsin helppo seurata vaikkapa Googlella.

[quote=“juyli, post:9, topic:1507”][quote author=odysseus link=topic=2276.msg9491#msg9491 date=1374246117]
3) Boottiaika piteni noin 1 sekunnilla kun alla on Gnome.[/quote]
Onko boottausajalla mitään todellista merkitystä? Gnome on kuitenkin paljon monipuolisempi X-ympäristö kuin useimmat, joiden “boottausaika” saattaa säästää tuo sekunnin. Kysymyksessä on todennäköisesti palveluista, joita työpöytäympäristö tarjoaa.[/quote]

Boottausajalla ei todellakaan ole mahdottomasti merkitystä. Onpahan vain hieno nähdä kuinka nopea se nyt on…

Itse Gnomesta sen veran, että sen mukana tulevat ohjelmat ovat minustakin erittäin hyviä (vaikkakin KDE:lle taitaa olla vielä enemmän saatavissa)… Ongelma on vain siinä, että itse Gnome on mielestäni tolkuttoman surkea ja epäergonominen.
KDE:n ongelmana on taas aivan liian sekava muokattaviis. Säädöt ovat siellä-täällä jne.
Tässä siis syy miksi minä olen (sitten Gnome 2.x:n jälkeen) siirtynyt XFCE:n käyttäjäksi.

Fedora-yhteisö (enempää kuin muutkaan Linux-jakeluversiojakelijat) eivät ole kehittämässä Gnomea, vaan hyödyntävät Gnome-yhteisön tekemää työpöytäympäristöä.
Luullakseni ainoastaan Canonical Inc.:n tukema Ubuntu tarjoaa omaa versiotaan Gnome:sta, joka on nimetty Unityksi.
Unitystä käytyä mielipiteenvaihtoa on varsin helppo seurata vaikkapa Googlella.
[/quote]

Totta, mutta toisaalta hyvin suuri osa Fedora contributoreista on myös Gnome-projektin jäseniä. Samoin kuin hyvin moni Unityn tekijöistä tekee myös pohjalla olevaa Gnomea.
Oikeastaan ihän Fedora-projektissa oikeastaan tehdä kovin paljoa muuta kuin paketoidaan softaa Fedora:ksi, Suurin osa muutoksista ovat osa GNU:ta tai esimerkiksi Gnomea, muita ohjelmistoja tai Kernel-muutoksia, firmwarea jne.
Näin monet kehittäjät siis oikastaan tekevät muutoksen johonkin, joka sitten kuuluu paketissa mukana myös Fedoraan tai Ubuntuun jne.

Tilannekatsaus.

F19 on nyt pelannut melko hyvin niiden alkuvaikeuksien jälkeen.

Nyt tosin sain taas “yum update”:lla tämän aikaiseksi. --skip-broke:lla tuo menee läpi, mutta mikähän jää sekaisin/päivittämättä ja mikähän vaikuttaa jatkossa?

--> Finished Dependency Resolution Error: Package: abrt-2.1.6-2.fc19.x86_64 (updates) Requires: satyr >= 0.5 Available: satyr-0.3-2.fc19.i686 (fedora) satyr = 0.3-2.fc19 Available: satyr-0.4-1.fc19.i686 (updates) satyr = 0.4-1.fc19 Error: Package: libreport-2.1.6-2.fc19.x86_64 (updates) Requires: satyr >= 0.5 Available: satyr-0.3-2.fc19.i686 (fedora) satyr = 0.3-2.fc19 Available: satyr-0.4-1.fc19.i686 (updates) satyr = 0.4-1.fc19 You could try using --skip-broken to work around the problem You could try running: rpm -Va --nofiles --nodigest

Tämän lisäksi ongelmia on aiheuttanyt tietokanta, kun se on nyt MariaDB. En ole saanut vielä toimimaan. Homma pelaa oletushakemistossa “var/lib/mysql”, mutta kun olen jo joskus aikanaan siirtänyt kannat levylle, jossa on RAID, eli hakemistoon “/mnt/data/db”, niin ei pelaa. Ennen on riittänyt my.cfg:n puukotus:

[code][mysqld]
#datadir=/var/lib/mysql
datadir=/mnt/data/db
socket=/var/lib/mysql/mysql.sock

Disabling symbolic-links is recommended to prevent assorted security risks

symbolic-links=0

Settings user and group are ignored when systemd is used.

If you need to run mysqld under a different user or group,

customize your systemd unit file for mysqld according to the

instructions in http://fedoraproject.org/wiki/Systemd

[mysqld_safe]
log-error=/var/log/mysqld.log
pid-file=/var/run/mysqld/mysqld.pid

include all files from the config directory

!includedir /etc/my.cnf.d
[/code]

Edit: Ongelmana on siis se, että mysqld käynnistyy kyllä ilman virheitä, mutta kannat eivät toimi. Jos menen mysql tai mysqladminilla, niin show databases ja show tables toimii, mutta kun yritän PhpMyAdmin:lla tai MySQL Workbenchillä, niin ne jumahtaa ja sanoo “Tables fetching…”. Onkohan noissa joku yhteensopivuusongelma?

Mielenkiintoista sanoisin!

[quote=“odysseus, post:11, topic:1507”]F19 on nyt pelannut melko hyvin niiden alkuvaikeuksien jälkeen.

--> Finished Dependency Resolution Error: Package: abrt-2.1.6-2.fc19.x86_64 (updates) Requires: satyr >= 0.5 Available: satyr-0.3-2.fc19.i686 (fedora) satyr = 0.3-2.fc19 Available: satyr-0.4-1.fc19.i686 (updates) satyr = 0.4-1.fc19 ... Requires: satyr >= 0.5 Available: satyr-0.3-2.fc19.i686 (fedora) satyr = 0.3-2.fc19 Available: satyr-0.4-1.fc19.i686 (updates) satyr = 0.4-1.fc19

Mielenkiintoista sanoisin![/quote]

Tarkistin omalta i686-koneeltani tilanteen. Jakelussa ei ollut satyr-pakettia lainkaan, mutta tänään toteutettu päivitys toi uusimmaksi abrt-2.1.6-2, joka asensi riippuvuutena satyr-0.5-2 paketin ihan mukisematta.
Kurkkaisin ihan varuiksi hakemistoon /etc/yum.repos.d hakemistoon, ja tarvittaessa hakemistossa olevien tiedostojen sisään, varmistaakseni, että ohjelmalähteet ovat relevantteja ja toimivia.

OK, tietokanta selvisi, mutta jossain se MySQL-MariaDb sopivuus silti mättää.

Tämän pohjalta aloin kaivaa koko hommaa:
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=832757

Ratkaisu oli seuraava:

Stopataan serviisi:

Poistetaan “mysql”

Jonka jälkeen “kaikki” lähti, mukaanlukien workbench! =outoa!

Sitten asennetaan:

Tämä ei kuitenkaan sitten asentanut muuta kuin clientin! Vaikka poisto siis poisti myös serverin!! =OUTOA!

Siispä peraän komento:

ja perään startti

Vanha my.cfg siis paikoillaan ja kannat syntyvät hakemistoon /mnt/data/db ja olen pitänyt socketin hakemistossa /var/lib/mysql (kun siellä on SSD-levy, niin ajattelin, että olisi nopeampi (liekö???).
Ja nyt sitten pelaa, mutta jostain syystä se vanha kunnon “mysql-secure-installation” ei löydy. olikos se pelkkä RHEL/CentOS hommeli?