SSD 8 Gt ja Ubuntu

http://dx.com/p/kingspec-2-5-sata-ii-mlc-nand-flash-ssd-solid-state-drive-8gb-104062#.Ux85lz9_tQg

Hommasin tuommoisen 8 gigan ssd-levyn. Aion käyttää sitä Ubuntu-koneesssani. Asennanko käyttöjärjestelmän tuolle ja ohjelmat ja tiedostot erilliselle tavalliselle 120 gigan kiintolevylle?

Vai olisiko tuohon jokin muu ratkaisu? Voisiko tuota ssd-levyä käyttää tuon 120 gigan tavallisen kiintolevyn nopeuttamiseen eli tulisi jonkinlainen hybridilevy?

Mitä suosittelette? Olen aloittelija Linux-käyttäjänä.

Mieluummin näin. 8 gigaa on kuitenkin aika vähän jopa Linuxille; tarkistin juuri ja tässä omassa kannettavassani juuriosio vie 7,6 Gt, kun /var ja /home ovat erillisiä osioita (ja isompia pysyviä tiedostoja varten minulla on vielä /local). SSD-levythän ovat nopeita lukea mutta eivät kestä toistuvaa kirjoittamista, joten ne sopivat hyvin juuri /-kansiolle. Kansiot joihin kirjoitetaan usein (ainakin /var, /tmp ja /home) kannattaa siirtää muualle. Jollei tila siltikään riitä, voisi ajatella, että myös /usr olisi perinteisellä levyllä.

Nopeusero on oikeasti iso. Asensin jouluksi siskoni SSD+HDD-levyiseen Lenovo Ideapad -kannettavaan Linuxin juuri tuolla mainitsemallani tavalla, enkä ole koskaan nähnyt koneen käynnistyvän yhtä nopeasti!

Kiitos vinkistä. Kuulostaa hyvältä! Olisiko sinulla linkkiä sivulle, jossa tuo opastetaan, miten ssd asennetaan nopeuttamaan tavallistaa hdd:tä?

Ovatko ssd ja hdd molemmat kiinni asennuksen aikana ja miten sitten toimitaan? Ubuntu 12.04 LTS on jo ISOna poltettuna.

[quote=“ilpo, post:3, topic:1556”]Kiitos vinkistä. Kuulostaa hyvältä! Olisiko sinulla linkkiä sivulle, jossa tuo opastetaan, miten ssd asennetaan nopeuttamaan tavallistaa hdd:tä?

Ovatko ssd ja hdd molemmat kiinni asennuksen aikana ja miten sitten toimitaan? Ubuntu 12.04 LTS on jo ISOna poltettuna.[/quote]

Kummankin levyn tulee olla kiinni asennuksen aikana. Ubuntua asennettaessa, asennusohjelma kysyy miten kiintolevyt osioidaan. Siinä voi sitten ihan vapaasti valita miten haluaa ne osioida, mutta tuo SuperOscarin tapa on mielestäni paras.

Kuvassa [tt]/dev/sda[/tt] on SSD-levy ja [tt]/dev/sdb[/tt] on HDD-levy.
Kuvan osioiden koot on ihan hatusta heitettyjä, ei kannata ottaa mallia niistä. Sivuutusosio unohtui kuvasta mutta se voisi olla tuolla HHD:n puolella.

Aiheesta wikissä:

[ul][li]http://linux.fi/wiki/Hakemistorakenne[/li]
[li]http://linux.fi/wiki/Miten_osioisin_kiintolevyn[/li]
[li]http://linux.fi/wiki/Swap[/li][/ul]

Kiitos, tuo helpottaa paljon. Eikä tule turhaa säätämistä.

Vielä jos osaisit kertoa, onko mahdollista vaihtaa myöhemmin tuo hdd isompaan esim. 500 gt kiintolevyyn tekemättä muutoksia eli levy irti ja uusi tilalle entiseen piuhaan? Molemmat niin uusi kuin vanha ovat sata 2 -levyjä. Pitääkö asennus tehdä uudelleen?

Jos laitat molemmat levyt kerralla koneeseen niin osiot voi kopioida uudelle koneelle. Tämä saattaa käydä kätevimmin kun koneen käynnistää esimerkiksi muistitikulta, niin ei tarvitse miettiä käytössä olevien osioiden kopioimista.