Suseen tai ubuntuun asentaminen

voisiko joku kertoa miten voi asentaa suselle tai ubuntulle jotain netistä, kun en itse ymmärrä yhtään mitään miten linuxeille yli päätään voi asentaa mitään. ???

Asentaminen tapahtuu käyttämällä paketinhallintajärjestelmää.

Ubuntulle löytyy ohjeet ohjelmien asentamiseen Ubuntu tutuksi -wikikirjasta jota kannattaa lukea.

Susessa voi paketinhallintaohjelmana käyttää joko YaSTia (Ohjelmisto --> Ohjelmistonhallinta) tai komentorivipohjaista Zypperiä.

Linuxissa ei tosiaan (yleensä) asenneta ohjelmia käsin netistä lataamalla, vaan avataan paketinhallintaohjelma ja etsitään joko haun tai ohjelman käyttötarkoituksen perusteella oikea ohjelmapaketti. Tällöin paketinhallintaohjelma hakee automaattisesti paketin (ja muut paketit, joista se on riippuvainen) netistä ja asentaa sen/ne.

Myös pakettien poistaminen ja päivittäminen tapahtuu keskitetysti paketinhallinnan kautta. Paneelin “tarjottimella” on yleensä kuvake, joka ilmoittaa uusista päivityksistä.

Wikistä löytyy asiasta paljon lisätietoa. Suse-ohjeet ovat tosin vähän huonot, kun Suse-käyttäjät vaikuttavat kirjoittavan ohjeita lähinnä omaan wikiinsä.

Lisättäköön ylläoleviin paketinhallinnan käyttöohjeisiin kuitenkin ruohonjuuritason vinkkejä:
Suse käyttää rpm-paketteja (RedHat Packages Manager) ja Ubuntu Debian:iin perustuvana deb-paketteja.
Jos löydät jakeluusi ja sen versioon soveltuvat paketit, voit niitä asentaa myös rpm:llä (mm. Suse/Mandriva/Fedora/RHEL) tai dpkg:llä
(Debian-pohjaiset jakelut). Komennot: man rpm tai man dpkg kertovat sitten ennemmänkin ko. ohjelmien käytöstä.
Lähtökohta toki on se, ettei järjestelmän paketinhallintaa yleensä ole tarve ohittaa (yast/yast2/zypper, yum, urpmi tai apt-get/aptitude/adept/synaptic jne. jne. jne.).