Tervehdys Thaimaasta! ja ohjeita Lubuntun päätteeseen!

Terve, Olen verrattain uusi linux tai itseasiassa Lubuntukäyttäjä. Olen kyllä käyttänyt linuxia jo 20 vuotta sitten ensimmäisiä kertoja, mutta windows on aina vienyt voiton. Nyt viime kesänä sain kuitenkin tarpeekseni, kun ostin uuden läppärin ja siinä OLI windows 8. Niinpä sitten kypsyin ja asentelin ensin uusimman Ubuntun, mutta en tykännyt sen työpöydästä. Sen kai olisi voinut vaihtaakin, mutta asensin sitten syksymmällä Lubuntun joka kai itseasiassa on Ubuntun kevyempi versio? Mutta anyway, tarvitsen apua kun tuo pääte ei ota autetakseen ja mm hukkasin ulkoisen kiintolevyni eli irroitin sen kernelistä. Se oli helppoa, mutta kun se piti saada takaisin, en mistään kraaffisesta softasta löytänyt nappia, “liitä” tms. No formatoin sen usbilevyn uudestaan ja nyt se on mukana. Mistään en löytänyt ohjetta miten mounttaan päätteessä. Nyt jotain hyviä linkkejä joista voisin opiskella tuota päätettä, joka kuulemma on linux käyttäjän aarre-aitta. En vain osaa oikeastaan yhtään komentoa, niin jää tuo nautinto kokematta. Eikä juurikaan hyödytä, että muistan edelleen ison liudan DOS komentoja eli ns turhaa muistoa, minkä joutas siivota päästä roskakoriin, kait?

Osaan kyllä jo käynistää Rootin, mutta siihen se jää.

Mounttauksen pitäisi olla

sudo mount /dev/sdb /media/USB

jossa /dev/sdb korvataan laitteen nimellä (tämä on hyvin yleinen nimi USB-laitteilla) ja /media/USB on minne haluat liittää laitteen, joudut ehkä luomaan tämän kansion komennolla sudo mkdir /media/USB. Tiedostoselaimestakin pitäisi kyllä löytyä “liitä” painike tai ainakin laitteen pitäisi näkyä siellä ja tulla klikattaessa liitetyksi.

Komentoja löytynee helposti Googlettamalla Linux terminal cheat sheet, mutta en vielä nähnyt mitään poikkeuksellisen hyvää ja minä en nyt saa päähäni miten opin kyseiset komennot alunperin.

Linux.fi:ssäkin näyttäisi olevan komentorivi-asiaa.

Sa wa dee Khrap,
itselläni on aika monessa läppärissä Linux Mint Cinnamon joka on Ubuntu-pohjainen mutta työpöytä on tutumman näköinen tai siihenkin löytyy vaihtoehtoja. Voit kokeilla kun laitat muistitikulla sen ja koeajat tikulta. Käynnistyvän tikun teko käy Linuxissa ehkä helpoiten kun asennat “Unetbootin” ohjelman ensin jolla teet sen käynnistyvän tikun kun olet ensin tiputtanut “.iso” tiedoston Mintusta koneellesi.
Jos päätät asentaa koneellesi niin asennuksessa on “Yhteensopivuustila” mitä enimmäkseen kannattaa käyttää läppäreitä asennettaessa.

Se levyn liittäminen menee yleensä automaattisesti kun laite tökätään usbiin kiinni mutta jos teet käsin niin se menee kuten Mikaela tuolla jo kertoikin tosin tuo “/media/” lienee tarkoitettu automaattisille liitoksille ja “/mnt/” käyttäjän itsensä tekemille.

niin se ménee, mutta jos sen irroittaa niin eipä heti noista kraaffisista ohjelmista löytyny nappulaa jos sen saa mountattua takas. seon nyt vaa opeteltava käyttämään sitä päätettä mm mounttaamiseen.

http://www.linuxstall.com/linux-command-line-tips-that-every-linux-user-should-know/
Sieltähän jo löytyikin uusi työpöydän taustakuva jossa aikamonta komentoa, eiku treenaamaan. Ja uutiskirjeenkin sain tilattua. Kiitos, pääsen eteenpäin.

1 tykkäys

En ole varma miten se Lubutulla toimii, mutta Ubuntu MATElla minä näen irroitetut laitteet/osiot tiedostoselaimessa ja klikkaamalla ne tulevat liitetyiksi. Sama, siihen ilmestyy irroituskuvake.

Caja (MATEn tiedosto-selain

Tässä kuvassa näkyy liitettynä “WINJAKO”-osio, joka on pieni 10 gigan osio, jonka on tarkoitus toimia tiedostoja siirrettäessä näiden käyttöjärjestelmien välillä tai jotakin. Siinä näkyy tuo irroitus-kuvake ja alempana on varsinainen Windows-osio, jonka liittäminen olisi klikkaus. Windowsia ei tosin ole tullut käynnisteltyä kovin usein…