Tiedoston poisto ei toimi

Siis näin on päässyt käymään:
Asensin fedoralle Pythonin rootin oikeuksilla (Vahingossa) josta seurasi että en normaalina käyttäjänä voinut käyttää pythonia.
Kun laitoin roottina komennon rm Python-3.1.1 niin se sanoo:
rm: tiedostoa “Python-3.1.1” ei voi poistaa: on hakemisto

Siis miten tämä ratkeaa?

Niin ja sitäkin nyt tässä samalla kysyn että onko se fedorassa ihan normaalia että ei voi kirjautua roottina kuin vain komentorivillä?

[quote=“MHFN, post:1, topic:840”]Siis näin on päässyt käymään:
Asensin fedoralle Pythonin rootin oikeuksilla (Vahingossa) josta seurasi että en normaalina käyttäjänä voinut käyttää pythonia.
Kun laitoin roottina komennon rm Python-3.1.1 niin se sanoo:
rm: tiedostoa “Python-3.1.1” ei voi poistaa: on hakemisto

Siis miten tämä ratkeaa?

Niin ja sitäkin nyt tässä samalla kysyn että onko se fedorassa ihan normaalia että ei voi kirjautua roottina kuin vain komentorivillä?[/quote]

rm -fr /polku/hakemistoon poistaa myös hakemiston.

Todennäköisesti ikkunamanagerissa on estetty root login, tietoturvasyistä.


Eero

mites tuo sitten vaihetaan fedorassa niin että voi kirjautua omalta koneeltani rootille…
Sama ongelma oli aikoinaan Mandrivassa mutta siinä ei voinut (ainakaan graafisesti) vaihtaa sitä jos ei ollut root…

Joten mikä tahansa keino on hyvä komentorivillä tai ilman… Kunhan toimii.

[quote=“MHFN, post:1, topic:840”]Asensin fedoralle Pythonin rootin oikeuksilla (Vahingossa) josta seurasi että en normaalina käyttäjänä voinut käyttää pythonia.[/quote]Niinhän ne paketit yleensä asennetaan, että ne ovat kaikkien koneen käyttäjien käytössä. Ongelmasi viittaisi lähinnä outoon umask-arvoon.

[quote=“MHFN, post:3, topic:840”]mites tuo sitten vaihetaan fedorassa niin että voi kirjautua omalta koneeltani rootille…
Sama ongelma oli aikoinaan Mandrivassa mutta siinä ei voinut (ainakaan graafisesti) vaihtaa sitä jos ei ollut root…

Joten mikä tahansa keino on hyvä komentorivillä tai ilman… Kunhan toimii.[/quote]Ei ole mitään järkevää syytä sallia rootin kirjautumista sisään graafisesti, siitä seuraa vain ongelmia.

Joo tiesin ton kyllä että sitä ei kannata tehdä mutta kiinnostaa vaan niin jos tiedätte niin voitteko kertoa…

ps. Minulle on vaan kerrottu että se ei kannata mutta mikä siinä on niin pahaa?

Sitä voi muuttaa graafisen kirjautumisohjelman asetuksista.

Se, että täysillä oikeuksilla ajettavan ohjelmakoodin määrä moninkertaistuu, kun ajetaan kokonaista graafista istuntoa rootina. Jos tällöin törmää sellaiseen ohjelmakoodiin, joka joko tarkoituksella tai tarkoittamatta aiheuttaa vahinkoa tai sitten yksinkertaisesti itse tekee jonkin virheen, niin tästä aiheutuvien vahinkojen määrä myös moninkertaistuu. Tavallisen käyttäjän oikeuksilla pystyy rikkomaan lähinnä kotihakemistonsa sisällön, kun taas pääkäyttäjän oikeuksilla vaarassa on koko järjestelmä.

Oon varmaan aika tollo mutta en löydä mistään paikkaa mistä tuon voisi vaihtaa että voisiko joku kertoa tarkat ohjeet miten vaihtaa asetuksia niin että root voi kirjautia sisään?

Pitäisi tietää mikä ikkunamanageri esim. kdm, gdm, xdm on käytössä.


Eero

Miten saan sen selville?

Kyseinen ohjelma on muuten nimeltään display manager (graafinen kirjautumisohjelma) eikä ikkunamanageri (ikkunointiohjelma). Sen nimen saa selville esimerkiksi katsomalla jonkin järjestelmäntarkkailusovelluksen listaa käynnissä olevista prosesseista, ja etsiä, lukeeko siellä jossain kohtaa gdm vai kdm. Toinen tapa on yksinkertaisesti katsoa, miltä sen kirjautumisohjelman käyttöliittymä näyttää, eli ovatko valikot GTK- vai Qt-tyylisen näköisiä ja että mitä niissä lukee.

KDM:n asetuksia voi muuttaa KDE:n asetuskeskuksesta (“järjestelmän asetukset”, “system settings”) jostain sellaisesta kohdasta kuin kirjautumisasetukset. Jos GDM:llä on viimeisimmän uudelleenkirjoituksen jälkeen jo graafinen asetusohjelma, niin sen pitäisi löytyä Ylläpito-valikosta. Ainakin entinen asetusohjelma oli nimeltään gdmsetup. Molemmilla graafisilla kirjautumisohjelmilla on myös asetustiedostot, joissa niiden asetuksia voi muokata laajemmin.

Täytyy tosin vieläkin sanoa, etten keksi ainoatakaan järkevää syytä, miksi joku haluaisi kirjautua rootina sisään graafisesti. Esimerkiksi tiedostonhallintaohjelmat voi käynnistää root-oikeuksilla muillakin keinoin.